|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Spryskiwacze reflektorów Dacia Duster PH1
corrado - 2015-10-04, 17:15 Temat postu: Spryskiwacze reflektorów Dacia Duster PH1 Jeden obrazek wart wiecej niz 100 słow , pompka 12v z dowolnego auta, tutaj bodajze z mercedesa, przekaznik zasilajacy ta pompke i sterujacy sygnalem spryskiwaczy szyby
Daster - 2015-10-04, 20:12
Zapytam wprost.
Leo why?
wojtek_pl - 2015-10-05, 06:29
No fajnie, że psika. Ale czy to coś pomaga na brudne reflektory ?
corrado - 2015-10-05, 11:12
jak woda która chlapiesz jest czystsza niż to co reflektorze , to tak
wojtek_pl - 2015-10-06, 06:20
Z doświadczenia to wiem, że samo polanie wodą nie zmywa brudu. Trzeba jeszcze brud zetrzeć. Ale tego nie przeżyją plastikowe reflektory, więc wycieraczki na reflektorach są tylko w starych autach.
Psikanie pod ciśnieniem miejscowo spłukuje brud ale tylko miejscowo. No i ciśnienie musi być sporawe.
corrado - 2015-10-06, 07:47
Psikanie pod ciśnieniem miejscowo spłukuje brud ale tylko miejscowo. No i ciśnienie musi być sporawe.
No i o to chodzi, miejscowo, a nie na cala maske czy błotnik,
wydaje mi się, ze będzie spokojnie nawet na zwyklej pompce bo odleglosc jest bardzo mala
route2000 - 2015-10-06, 07:50
corrado napisał/a: | Psikanie pod ciśnieniem miejscowo spłukuje brud ale tylko miejscowo. No i ciśnienie musi być sporawe.
No i o to chodzi, miejscowo, a nie na cala maske czy błotnik,
wydaje mi się, ze będzie spokojnie nawet na zwyklej pompce bo odleglosc jest bardzo mala |
Ciśnienie musi być duże, by spłukać brud z reflektorów bez wysiadania z auta i pocierania nim szmatką
corrado - 2015-10-06, 08:07
u mnie wystarczy spokojnie takie ciśnienie jak jest na szybe.
Reflektor jest dość gladki u mnie i spoko się zmywa brud - przy jesien/zima bylby jak znalazł żeby nie wychodzić i brudzic rece od mycia
GORDINI - 2015-10-06, 14:07
corrado napisał/a: | u mnie wystarczy spokojnie takie ciśnienie jak jest na szybe |
Nie wystarczy!
Spryskiwacze reflektorów jak są xenony spryskują co któryś cykl spryskania szyb a nie za każdym razem.
Ale Ty wszystko wiesz lepiej.
corrado - 2015-10-06, 15:23
ja mowie o swoich reflektorach , nie mam xenonów kolego
piku - 2015-10-06, 16:30
Miałem spryskiwacze reflektorów w Octaviach. Uznałem jej wówczas za zbędny dodatek - niewiele pomagały, a bardzo szybko zużywały płyn do spryskiwaczy (zbiornik miał poj. 5 l).
GORDINI - 2015-10-06, 18:27
Cytat: | ja mowie o swoich reflektorach , nie mam xenonów kolego |
Poliwęglan na obudowach niczym się nie różni.
kali - 2015-10-07, 08:18
Do spryskiwania reflektorów używa się układu wysoko ciśnieniowego i ze względu na duże zużycie płynu w takim układzie. Spryskiwanie jest uruchamiane, co 3-5 użycie spryskiwacza na szybę. Co już powiedział kolega GORDINI, Więc tu skuteczność raczej tego rozwiązania raczej mierna, a i zużycie płyny spore. Ale psychicznie można mieć satysfakcję. :)
|
|