|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - SUVY, crossovery i terenówki niedostępne w polskich salonach
Zbój - 2015-11-02, 00:37 Temat postu: SUVY, crossovery i terenówki niedostępne w polskich salonach Popularność aut typu SUV/crossover cały czas rośnie. Nie inaczej jest na polskim rynku. Liczba dostępnych modeli z tego segmentu stale się powiększa, ale jest również wiele modeli, których na polskim rynku (w polskich salonach) kupić nie można. Ten temat jest poświęcony właśnie takim modelom.
Na początek kilka modeli marek japońskich, które oferowane są w USA. Rynek amerykański to prawdziwe eldorado dla miłośników SUV'ów, crossoverów i terenówek. Nie dość, że paleta dostępnych modeli jest tam bardzo duża, to przede wszystkim ich ceny mogą tylko powodować zazdrość u nabywców np. z Europy. Wystarczy napisać, że ceny dużych SUV'ów na rynku amerykańskim są w porównaniu do cen polskich zdecydowanie niższe, różnica na ogół wynosi kilkadziesiąt tysięcy złotych w wersji bazowej (to stwierdzenie akurat dotyczy modeli dostępnych na obu rynkach).
Zbój - 2015-11-02, 10:19
Wiem, że daję post pod postem, ale więcej niż 10 zdjęć w jednym poście nie można umieścić ;)
Tym razem kilka modeli producentów amerykańskich. Jeszcze kilka lat temu Dodge był obecny na polskim rynku, a salony Chevroleta zniknęły całkiem niedawno. Szkoda, że ostał się w zasadzie tylko Jeep, bo amerykańskie marki dodawały kolorytu na naszych ulicach.
rafal_rx - 2015-11-02, 21:58
1. Dodge Journey to jest obecnie w EU Fiat Freemont. Co ciekawe dostępny nawet z V6, AT, AWD w Polsce. Przypływa do nas z Meksyku.
2. Buick Encore, Chevrolet Trax to Opel Mokka
I pewnie by się jeszcze coś znalazło. Ale nie wolno zapominać, że mimo identycznego nadwozia, wersje USA baaaardzo się różnią od wersji EU. Inne silniki, innne skrzynie biegów, inne zderzaki, inne hamulce, zawieszenie, układy wydechowe, elektronika, multimedia itd.
Zbój - 2015-11-03, 11:52
Mam świadomość powiązań między podanymi przez Ciebie modelami, ale je wrzuciłem, bo jednak niewielkie różnice stylistyczne w nadwoziu (choćby w przednim pasie) są zauważalne.
Przy okazji wrzucę następne modele.
|
|