DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Galeria naszych samochodów - du5t3r m4r10

m4r10 - 2015-11-12, 18:59

Czołem!
Po 2,5 miesiącach czekania dzisiaj odebrałem (:
Nie mogę nic napisać bo zrobiłem dopiero 100 km - z salonu od razu do pracy.
Dziękuję wszystkim za informacje i porady!
Będę informował na bieżąco jeśli ktoś jest chętny.
Pozdrawiam!

arczi_88 - 2015-11-12, 19:29

Noo wreszcie :mrgreen: cóż za malownicze tło, a może by tak własna galeria?
jas_pik - 2015-11-12, 20:00

No to zaczynaj doinwestowywać ten budżetowy samochód - podstawa to KUK
m4r10 - 2015-11-12, 21:58

Na razie zamontowałem kostkę domestosa i wysmarowałem przewody jakimś pestycydem ;-)
KUK już mam obczajony - będzie to kolejna "inwestycja"!

majkel - 2015-11-13, 07:04

m4r10, jakie przewody smarowałeś i jakim pestycydem ? ;-)
Apropo kostki też muszę zakupić jakiś smrodek, ale na razie nie wiem na co się zdecydować. Fajnie by było coś na bazie naturalnych olejków eterycznych. :roll:

gregorisan - 2015-11-13, 07:58

majkel napisał/a:
Apropo kostki też muszę zakupić jakiś smrodek

Taniej wychodzi spryskać sobie plastiki np. Plakiem niż co chwilę wieszać jakieś zapachy, które po tygodniu nadają się do kosza.

arczi_88 - 2015-11-13, 09:46

Po plaku ten plastik świeci sie jak psu wiecie co :-D ja mam na lusterku taką buteleczkę z zapachem i drewnianym koreczkiem i co jakiś czas wystarczy obrócić i pachnie znów. Kupiłem w Tesco, nazwy nie wspomnę.
gregorisan - 2015-11-13, 09:50

arczi_88 napisał/a:
Po plaku ten plastik świeci sie jak psu wiecie co

Ale plastiki wyglądają od razu na lepszej jakości ;-)
Te buteleczki szybko parują - po ponad tygodniu nadaje się to ustrojstwo do wyrzucenia. Kupowałem w Biedronce z firmy K2.

arczi_88 - 2015-11-13, 10:18

Fakt, niektóre takie są ale z tej firmy wisi tak długo dopóki sam tego nie zużyje :mrgreen: każdy ma swoje patenty.
Prezes - 2015-11-13, 13:48

Kostki, ja myślę, że chodzi o WC skoro domestos, montuje się pod maską, żeby szczury i inne takie nie gryzły przewodów i nie wkręcały się w rozrząd. Sam takie sobie zawsze zakładam.
m4r10 - 2015-11-13, 16:52

Dostałem od ojca w prezencie "na nową drogę życia" (: Środek nazywa się Arox. Czerwona buteleczka z 50 ml. Kostka zwykła do kibla - w salonie też polecali.

Nie wierzyłem kiedyś w te historie ale jak w naszym drugim nowym, 2 letnim aucie, po deszczu pod maską zauważyliśmy ślady małych, zwinnych łapek to uruchomiliśmy wszelkie procedury (:

Znam historię sąsiada - na drugi dzień po zakupie ściągali auto lawetą (opel) bo wszystko było pogryzione (pomimo tego, że to parking na przysłowiowym blokowisku) a nie gdzieś w lasach czy koło pól.

majkel - 2015-11-13, 20:27

Co do plaka to ma on jedną podstawową wadę - po jego używaniu plastiki robią się tłuste i dopiero przyciągają kurz. Ja po zabawie z Plakiem w Fabii przestałem go stosować.
W Octavii raz na jakiś czas (ok 6 miesięcy) stosowałem takie mleczko z Mequairs (czy jak to się tam pisze), a raz w miesiącu po prostu je odkurzałem końcówką z włosem.

Jeśli chodzi o zapach to sam lubię robić własne (teraz chętnie bym kupił jakieś) na bazie spirytusu i naturalnych olejków eterycznych, ale trzeba najpierw kupić buteleczkę z drewnianym korkiem. Wolę wdychać olejki niż jakąś chemię :-) .

Prezes - 2015-11-15, 18:49

U mnie w Dusterze szczur się usmażył - wyrzucałem szkielecik, a sąsiadowi w pasek się wkręcił i nie było za ciekawie. Od tamtej pory kostki pod maską robią robotę 8-)
coyote_x - 2015-11-25, 15:18

Jakie masz spalanie?
ken-wawa - 2015-11-25, 16:56

Slyszalem kiedys, ze niektore zwierzaki skutecznie odstrasza zapach psa - wystarczy wyczesac troche siersci z psa i przymocowac w materialowym woreczku. Skutecznosci sam nie probowalem, ale przypuszczam ze wystarczy zmienic siersc co pare tygodni. Koszt znikomy.
m4r10 - 2016-01-19, 19:03

Tak jest, "psiaśierść' - potwierdzone info - jeśli nie macie psa, warto wybrać się na pobliską łąkę, gdzie właściciele wyczesują swoich pupilów i obczaić jakiegoś kudłacza - podejść grzecznie do właściciela i zapytać o przysługę w postaci użyczenia kłębka świeżo zebranej sierści ;-)

Jeśli chodzi o spalanie to mniej i mniej. Ostatnio w cyklu miasto-drogi lokalne, górskie przełęcze, podjazdy itp., spalanie rzędu 7,5 l - miłe zaskoczenie. Oczywiście nie potwierdzone komputerem tylko badane na oko. Zauważyłem, że jedna belka na wyświetlaczu wystarcza na przejechanie >70 km a jest ich 8... ale to wróżenie z fusów, które zostały w baku :-D Jestem zadowolony, że spalanie obniżało się zauważalnie po każdym tankowaniu.

I jedna ważna rzecz - nie odczułem aby spalanie różniło się w trybie 2WD i Auto jeżdżąc po asfalcie.

Z "patentów":
Założony KUK - specjalnie na zamówienie pan z motoryzacyjnego sprowadził mi uszczelkę.
Założone dywaniki za 9 zł (z wycieraczki gumowano-misiowej) na progu od bagażnika.
Chlapacze od busa.
Rurki w uszczelkach drzwi "aby nie szumiało" - choć za dużo nie dają.

Wymyśliłem też patent na montaż anteny do CB - montowany do górnej części klapy bagażnika uchwytem bagażnikowym (niestety antena będzie się "otwierała" razem z bagażnikiem ale w niczym to nie przeszkadza jeśli ma regulowany wychył - można ją tak ustawić aby nie będzie zahaczała o relingi).

Załączam fotkę, którą ustawiłem sobie na telefonie na tapetę - tak było jasne, że Duster istnieje - zdjęcie w klimacie ekologicznym "euro6" ;-)

arczi_88 - 2016-01-19, 19:10

Ładujesz go prosto z wiatraka? :mrgreen: fakt, zdjęcie warte ustawienia na tapecie.
majkel - 2016-01-20, 09:15

Fajna fura - nie ma co :-) .

arczi_88 napisał/a:
Ładujesz go prosto z wiatraka?

No to się nie dziwię, że pali tak mało :mrgreen: .

Tak serio u mnie też spalanie spada. Nie wiem ile masz kilometrów, ale ja coś koło 3400 i jest coraz lepiej. ;-)

Piitubski - 2016-01-20, 09:41

Bo teraz się wolniej jeździ.
m4r10 - 2016-01-20, 11:03

majkel - kto to mówi hehe Twoja też niczego sobie :mrgreen:

Z wiatrakiem patrzyłem czy kable rozruchowe dosięgają na przyszłość :->

Piitubski - Czy ja wiem czy jeżdżę wolniej? Tak samo, co nie znaczy, że szybko (: Na 100% ostrożniej, to fakt i nie ma co szaleć. Oczywiście jak śniegu napada to nie ma co się ścigać ale Dusterem nie ma co szaleć i na razie - przynajmniej ja - muszę go wyczuć na górskich zakrętach (wcześniej miałem niskie auto z twardym zawieszeniem, więc takie "oesy" to była bajka). Osobiście jeżdżę przeważnie 30% miasto, 50% drogi krajowe często z dala od osad, opuszczone przez Boga i ludzi ;-) 20% autostrada (na dystans do 100 km). A4 jest w dobrym stanie (nie licząc dzisiejszego "złożenia się" tira nieopodal) i można pojechać spokojnie do 140.
Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony nile tym systemem s&s. Na początku mnie strasznie denerwował, ale im dłużej się stoi czasem w korku tym mniejsze rozczarowanie przy kolejnym tankowaniu.
PS. Może ktoś z Was się orientuje - można byłoby go tak ustawić aby wyłączał silnik np. po 3 sek. po zatrzymaniu się? Bo tak czasem muszę trzymać nogę na sprzęgle aby się nie uśpił, a wiem że musiałem tylko lekko podjechać i zaraz ruszę.

gregorisan - 2016-01-20, 16:14

m4r10 napisał/a:
Może ktoś z Was się orientuje - można byłoby go tak ustawić aby wyłączał silnik np. po 3 sek. po zatrzymaniu się? Bo tak czasem muszę trzymać nogę na sprzęgle aby się nie uśpił, a wiem że musiałem tylko lekko podjechać i zaraz ruszę.

Wydaje mi się, ze to mało realne...w grę raczej wchodzi jedynie guzik.
m4r10, miałeś taki przypadek, że jak dłużej postoisz przy włączonym S&S to silnik samoczynnie gaśnie i trzeba go ponownie uruchomić z kluczyka?

m4r10 - 2016-01-20, 17:17

gregorisan napisał/a:
m4r10, miałeś taki przypadek, że jak dłużej postoisz przy włączonym S&S to silnik samoczynnie gaśnie i trzeba go ponownie uruchomić z kluczyka?

tzn. gaśnie będąc już w stanie "uśpienia" S&S? Wydaje mi się, z tego co pamiętam, że nie - ale na początku gdy albo Duster albo ja się dostosowaliśmy i docieraliśmy ;-) to zdarzało mi się, że kilka razy mi zgasł gdy przechodził do trybu "uśpienia" a ja próbowałem akurat ruszyć, ale zawsze mi sam zapalał po 1-2 sek. tak jakby reagował na to, że sam zgasł i odpalał ponownie (nie tak szybko oczywiści jak to się dzieje po naciśnięciu sprzęgła w trypie "uśpienia" na s&s, odrobinę dłużej ale nigdy chyba nie musiałem odpalać go kluczykiem). Raz lub dwa przytrafiła mi się taka sytuacja manewrując na parkingu (kwestia wyczucia lub może śniegu), że musiałem przekręcić kluczyk na off i ponownie na on - lecz nie pamiętam w jakich okolicznościach się to dokładnie zdażyło.

gregorisan - 2016-01-20, 20:02

m4r10 napisał/a:
tzn. gaśnie będąc już w stanie "uśpienia" S&S?

Tak. Miałem takie przypadki, że stojąc z aktywnym S&S to po kilku minutach samoczynnie włączał się silnik lub po prostu samochód gasł całkowicie i trzeba było na nowo go uruchamiać kluczykiem. Z tego co pisał kolega majkel to u niego występowało to samo...

Piitubski - 2016-01-20, 20:06

Ja jeżdżę teraz wolniej. Gdybym próbował jeździć dynamicznie na ośnieżonej jezdni, to wylądowałbym w rowie.
Maximus - 2016-01-20, 20:52

Piitubski napisał/a:
Ja jeżdżę teraz wolniej. Gdybym próbował jeździć dynamicznie na ośnieżonej jezdni, to wylądowałbym w rowie.

To co masz za opony? Jeżdżę pierwszą zimę dusterem. Mam co prawda 4x4 - frajda niesamowita. Wrażenie takie że wszyscy się ślizgaja tylko nie ja. Jeżdze właściwie tak samo jak latem tylko na zakrętach ostrożniej. Myślałem że to ten napęd 4x4 ale może swoje robią nowe opony Nokian WR - D4.

Piitubski - 2016-01-20, 22:35

Żadne opony nie dadzą na śniegu takiej przyczepności, jak latem na suchym asfalcie.
m4r10 - 2016-01-21, 00:57

Słuchajcie - nie ma co dywagować. Napęd 4x4 i dobre, nowe opony to fakt - na pewno dają lepszą sterowność i przyczepność, lecz potrafią też ponieść fantazją gdy się przeceni technikę nad wyobraźnię.
Jeżdżąc kilka lat temu prawie codziennie tą samą trasą 20 km powiatowej drogi, najwięcej aut w zimie w rowach to były właśnie suvy.
Osobiście pisząc, że nie jeżdżę wolniej teraz zimową porą, miałem na myśli, że nie jeżdżę latem szybciej :mrgreen:

gregorisan - 2016-01-21, 08:03

m4r10 napisał/a:
Osobiście pisząc, że nie jeżdżę wolniej teraz zimową porą, miałem na myśli, że nie jeżdżę latem szybciej

Po prostu jeździsz jak Ci na to pozwalają warunki, umiejętności i samopoczucie dnia :-)

m4r10 - 2016-01-22, 16:54

Jeszcze w kwestii spalania, z okazji tankowania dzisiejszego. Odkryłem, że kontrolka rezerwy pika w momencie gdy zostaje w baku 10 litrów (tankowałem pod korek i zmieściło się idealnie 40 litrów). Z książki serwisowej wynika, że bak mieści "około 50 l". Podziałka na wyświetlaczu ma 8 pól, wychodzi po 6,25 l na pole ale jest tam pewne przekłamanie, bo jeśli rezerwa świeci się na ostatnich 10. to pozostałe zwykłe 7 ma ~5,7 wg moich skrupulatnych obliczeń.

Tak czy inaczej - spalanie Dustera w warunkach zimowych, przy włączonym ogrzewaniu na maksa i 1 lub 2 kreskach mocy nawiewu. Udało mi się zrobić 460 km do załączenia rezerwy.

Trasy:
200 km autostrada, V~120..130 km/h
150 km drogi "gminne" V~90 km/h
pozostałe 100 km to miasto, lekkie korki, może jeden dzień był taki, że wlokłem się w korku z pół godz. ale załączał się s&s. Ważne: w jeździe po mieście przez myślę 70% czasu miałem włączony napęd 4x4 lock ze wzgl. na ostre opady śniegu ostatnio.

Czyli wychodzi spalanie rzędu 8,8 litra / 100 km.
Duster ma na liczniku teraz coś ok. 4200 km przebiegu.

A propos tankowania :-D

majkel - 2016-01-22, 18:19

Prywatny wiatrak, cysterna na posesji - żyć nie umierać :mrgreen:
Marek1603 - 2016-01-22, 19:50

A kto bogatemu zabroni. :mrgreen: :mrgreen:
gregorisan - 2016-01-22, 20:00

Przede wszystkim, kto bogatemu zabroni mieć kaprysy i jeździć Dacią ;-)
arczi_88 - 2016-01-22, 20:11

Oczami wyobraźni widzę Dustera ciągnącego tą cysternę xD
m4r10 - 2016-01-22, 20:54

Spokojnie ;-) wszystkie zdjęcia z "wypraw" służbowych po okolicy.
Po prawdzie też zastanawiałem się czy nie ustawić Dustera tyłem do tej cysterny ale to było na jednej ze stacji benzynowych z dala od miast, typu gdzie można kupić jabłka, marchewki i ziemniaki od okolicznych rolników, są automaty do gier itp. a i cysterna się znajdzie na tyłach hehe. Znacie te stacje, gdzie można jeszcze kupić kawę parzoną "po turecku"? To jest klimat.

walter_g - 2016-01-24, 20:40

Super autko! Gratulacje :-)

Zaintrygowałeś mnie montażem anteny CB - czy jesteś w stanie rzucić zdjęcie tego uchwytu?

A jak wygląda montaż samego radiotelefonu w samochodzie, gdzie udało Ci się go przymocować?

m4r10 - 2016-01-25, 17:43

Dzięki :-D
Jeśli chodzi o antenę cb - to tak sobie to wyobrażam: Antena Sirio z uchwytem "bagażnikowym". Antena Sirio Titanium 1000 (~1 m długości), uchwyt SF-40. Dwie śrubki uchwytu wkręcane na imbus wchodzą dokładnie w malutki rowek rantu klapy, jednak dałem tam podkładkę z kratki metalowej (może lepszy byłby pasek miękkiej miedzianej blaszki), co stabilizuję uchwyt (klapa bagażnika w tym miejscu jest lekko zaokrąglona).

Nie chcę montować anteny na magnes i bawić się w jej każdorazowe odpinanie i wrzucanie do bagażnika, bo ktoś może ją łatwo zdjąć, a takie mocowanie mam wrażenie, że trochę trzeba się nasiłować (choć dla chcącego nic trudnego).

Radio o jakie chciałbym zamontować to ręczniak z odpinanym akumulatorem (chciałbym z niego korzystać w mieście do nasłuchu na moto) - Alan 42, więc odpada problem z montowaniem radia jako takiego, a to zawsze można wrzucić do schowka.

walter_g - 2016-01-25, 23:32

Z tak zamontowaną anteną Duster wygląda bojowo:-)

Bardzo dobry pomysł z tą blaszką, dzięki temu chyba lakier w miejscu montażu nie jest zniszczony (też mam u siebie SF-40 + Sirio Super 9 Blue 155 cm, poza dziurami w miejscu mocowania śrub, odstęp między klapą a nadwoziem jest węższy i mam wytarty lakier na nadkolu :-/ ).

Radio chodzi normalnie? Zastanawiałem się czy przez tą blaszkę nie ma problemu z masą.

Ja niestety w moim Dusterze będę musiał zrezygnować z mojej anteny gdyż jest zdecydowanie za długa, a często wjeżdżam do różnych garażów podziemnych (padło na antenę President Virginia - zobaczymy jak ten helikal będzie się sprawował w porównaniu z moją starą anteną).

m4r10 - 2016-03-04, 18:46

Wracając do temat CB - zakupiłem właśnie Alana 42 (ręczne) i podjechałem do speca od radyjek w celu zestrojenia. Okazuje się, że nie trzeba było w ogóle nic robić (oprócz dosztukowania wtyczki do kabla z anteny, bo oryginalna jest jej pozbawiona) - wszystko działa sprawnie, sprawdzone miernikiem. Duster ma dobrą masę na klapie bagażnika, to mogę zapewnić (czego obawiał się pan spec).
Radio ręczne, małe, można używać poza autem. W większości czasu leży pod siedzeniem pasażera i nie trzeba się martwić, jak chcę pogadać kładę je po prostu albo na siedzenie albo na miejsce koło wajchy biegów. Ma dobry squelch więc nie trzeszczy i odzywa się tylko jak złapie falę - więcej nie mogę powiedzieć, bo to moje pierwsze CB - na razie słychać mnie "głośno i wyraźnie".

andi - 2016-03-04, 22:38

[quote="walter_g"]Z tak zamontowaną anteną Duster wygląda bojowo:-)

Bardzo dobry pomysł z tą blaszką, dzięki temu chyba lakier w miejscu montażu nie jest zniszczony (też mam u siebie SF-40 + Sirio Super 9 Blue 155 cm, poza dziurami w miejscu mocowania śrub, odstęp między klapą a nadwoziem jest węższy i mam wytarty lakier na nadkolu :-/ ).

Radio chodzi normalnie? Zastanawiałem się czy przez tą blaszkę nie ma problemu z masą.

Ja niestety w moim Dusterze będę musiał zrezygnować z mojej anteny gdyż jest zdecydowanie za długa, a często wjeżdżam do różnych garażów podziemnych (padło na antenę President Virginia - zobaczymy jak ten helikal będzie się sprawował w porównaniu z moją starą anteną).[/quote

Zastanów się nad sirio triflex -jak dla mnie rewelacja montujesz w miejsce orginalu i po sprawie .
Ja taką mam i jestem zadowolony ,w zupełności wystarcza na drodze zasięg ok .
Jedyny minus to trzeba powiększyć otwór w dachu

m4r10 - 2016-05-17, 15:45

Chwalę się (: w stylu mały duster w wielkim lesie.
Marek1603 - 2016-05-17, 17:40

No i pięknie.
gregorisan - 2016-05-17, 18:10

Jak z katalogu ;)
Jakie szkiełko?

m4r10 - 2016-05-17, 18:36

Zwykłe kitowe, akurat takie miałem ze sobą, wracając z pracy (przez las :mrgreen: ) + plus trochę obróbki aby wyglądało jak zdjęcie makiety z tilt-shiftem :-P

Dzięki, może zgłoszę się do dealera i dostanę za publikację w katalogu jakiś upominkowy długopis ;-)

majkel - 2016-05-18, 06:29

m4r10, zdjęcie świetne :-) Gratuluję.
Ja jeszcze pokusiłbym się o delikatną obróbkę :-P .

m4r10 - 2016-05-20, 21:28

majkel napisał/a:
m4r10, zdjęcie świetne :-) Gratuluję.
Ja jeszcze pokusiłbym się o delikatną obróbkę :-P .

Dzięki! chciałem dodać więcej błota ale klauzula sumienia mi nie pozwoliła ;-) następnym razem będzie bardziej "realistyczne" :-D