|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Hałas z zamka przy otwieraniu drzwi
Marmach - 2015-11-22, 23:14 Temat postu: Hałas z zamka przy otwieraniu drzwi dober večer
Czy ktoś na forum miał następujący problem...:
Od pewnego czasu w mojej limuzynie podczas otwierania bocznych drzwi z tyłu z zamka dochodzi dość niemiłe "szczęknięcie" i czuć delikatny, ale wyraźny opór, gdy zamek złazi z bolca we framudze. Nie jest to hałas z zawiasów, tylko z całą pewności z zamka. Drzwi zamykają się normalnie bez dodatkowych hałasów.
Mechanizm zamka nie wygląda, jakby miał zamiar wyjść z drzwi.
Karenzo - 2015-11-23, 00:09
na początek smarowanie
jakieś wd-40 na przeczyszczenie i najlepiej coś stałego np towot
Marmach - 2015-11-29, 11:26
Niestety chyba czeka mnie demontaż "boczku" i grzebanie w zamku, mimo smarowania zamek dalej strzela i wrażenie jest takie, jakby obluzował się cały mechanizm i uderzał przy otwieraniu w powierzchnię, do której jest przymocowany.
Marmach - 2016-04-17, 21:03
Tajemnica rozwiązana. Dzisiaj zdjąłem wreszcie boczek (dekapitując oczywiście dwie spinki) i okazało się, że przyczyną ciężko i hałaśliwie otwierających się drzwi było cięgno klamki - prawdopodobnie wypadło z zaczepu lub jakoś inaczej źle się ułożyło. Po złożeniu wszystkiego poprawnie problem zniknął. Na wszelki wypadek przyłapałem cięgno do uchwytu taką drucianą folijką (jak do zamykania worka z krojonym chlebem albo do spinania nadmiarowych kabli ;) ). Sprawdziłem przy okazji drożność odpływów i teraz drapię się po głowie czy chce mi się wyciszać dodatkowo drzwi...
(Nawiasem mówiąc, kiedy delikatnie zamykało się drzwi, problem również nie występował, tylko po trzaśnięciu nimi coś się blokowało...)
|
|