DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - upierdliwy hałas z podszybia

Dar1962 - 2015-11-26, 16:08
Temat postu: upierdliwy hałas z podszybia
nie wiem, czy się nie powtórzę (jeśli tak, to sorry i proszę o przeklejenie do właściwego tematu),ale od pewnego czasu gnębiły mnie dźwięki: pobrzękiwanie, wibracja, stukanie, poskrzypywanie - dobiegające z okolicy podszybia nad schowkiem. Kontrola gąbkowej uszczelki szyby, zawartości schowka i samej deski w tej okolicy nic nie wniosły. Naprowadził mnie rosyjski filmik na youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=uWwesmNBBGE
Sprawdziłem u siebie i bingo! Hałas zlikwidowany. Poniżej fotorelacja. Dodam,że sprawca tych doznań akustycznych zamocowany jest na dwóch słabo trzymających śrubach i lekko się przemieszcza. Rosjanin demontował zbiorniczek i pracowicie wyklejał blaszaną niszę kawałkami maty wyciszającej, ja poszedłem na łatwiznę, nie ruszałem niczego poza kratką. Efekt równie pozytywny. Radzę sprawdzić u siebie. Złapać za korek wlewu i poruszać. Niemal na pewno stuka :-P

Józef - 2015-11-26, 16:17

Z gąbką to bym był bardzo ostrożny, jak nasiąknie wodą to w tym miejscu zrobi się wielki purchel wymagający malowania.
Dar1962 - 2015-11-26, 16:48

to twarda i mocno zbita gąbka, wątpię aby chłonęła wodę tak jak kąpielowa, kawałki maty wygłuszającej też nasiąkną, można ewentualnie zastąpić ją kawałkiem gumy
jas_pik - 2015-11-26, 17:05

Kiedyś pisałem o tym rozwiązaniu - ale wykorzystałem pomysł ze wschodu podklejając korkowe podkladki w tym temacie
gregorisan - 2015-11-26, 17:10

Mam jakieś podobne trzaski z tej okolicy u siebie w Sandero - czy to też może być tego przyczyna? Szczególnie się nasila właśnie w czasie jazdy po bruku...
arczi_88 - 2015-11-26, 17:29

Ta kratka jest zamocowana na jakichś wkrętach, zatrzaskach czy jak? Dolewałem u siebie dziś płynu do spryskiwaczy i właśnie zauważyłem, że się rusza. A jakby tam zaaplikować trochę pianki montażowej?
jas_pik - 2015-11-26, 17:58

arczi_88 napisał/a:
A jakby tam zaaplikować trochę pianki montażowej?
Byle nie pianka - trzyma wilgoć - pod nią zaczyna się "ruda"
arczi_88 - 2015-11-26, 18:02

Okeeey, to będę myślał nad podkładkami z jakiejś miękkiej gumy, może znajdę w garażu jakąś starą dętkę rowerową czy coś ale to dopiero w sobotę ;-)
Dar1962 - 2015-11-26, 18:54

gregorisan napisał/a:
Mam jakieś podobne trzaski z tej okolicy u siebie w Sandero - czy to też może być tego przyczyna? Szczególnie się nasila właśnie w czasie jazdy po bruku...

to bardzo prawdopodobne - złap za korek zbiorniczka i poruszaj na przemian od i do szyby. Jeśli się porusza i wydaje dźwięki, niemal na pewno hałasuje w czasie jazdy

arczi_88 napisał/a:
Ta kratka jest zamocowana na jakichś wkrętach, zatrzaskach czy jak?

w DD kratka składa się z dwóch kawałków. Lewy (pod nim jest zbiornik) od strony błotnika zamocowany jest plastikowym rozporowym kołkiem (podważyć lekko nożem, potem np rozchylonymi lekko nożyczkami łatwo wyciągnąć - zobaczy fot, nr 1 - jest tam dziura po kołku), ponadto przy błotniku z rantu blachy trzeba ściągnąć siedzący na wcisk 10 cm gumę, potem zdjąć częściowo (do połowy) uszczelkę siedzącą na grodzi i mamy dostęp do zbiornika. Nie widzę sensu demontażu samego zbiornika, choć jest łatwy ( Rosjanin to na filmie robi) Wystarczy upchnąć pomiędzy niego a blachę coś, co go unieruchomi

arczi_88 napisał/a:
może znajdę w garażu jakąś starą dętkę rowerową

złożona na kilka razy powinna się sprawdzić , niezależnie od tego można spróbować dokręcić śruby mocujące zbiornik, ale nie sądzę aby to wystarczyło

gregorisan - 2015-11-26, 19:13

Dar1962, dzięki - sprawdzę to sobie na spokojnie jutro za dnia. Już nawet dwa razy zgłaszałem te trzaski w ASO, ale myślałem że to nawiew od pasażera. W Opolu mi go przesmarowali jakąś wazeliną a w Rybniku zlali temat. Także jest to prawdopodobnie ten zbiorniczek bo wydziela takie lekko metaliczne odgłosy - jakby własnie coś rezonowało.

Edit.
Byłem zobaczyć z ciekawości i niestety, ale w Sandero, aby dostać się do zbiorniczka to trzeba zdemontować cały ten plastikowy panel pod szybą i dodatkowo wykręcić wycieraczki. Poruszałem tym zbiorniczkiem i nic nie trzeszczy. Jest tam też trochę miejsca, aby wsadzić kawałek gumy i to usztywnić bez demontażu.

gregorisan - 2015-12-20, 22:30

Dar1962, wczoraj zdemontowałem ten nawiew i go dokładnie przesmarowałem. No i niestety dalej skrzypi. Ale dzisiaj spuściłem cały płyn ze zbiorniczka spryskiwacza i hałas nie już taki uciążliwy. Także na to wychodzi, że to raczej uchwyty tego zbiorniczka wydają z siebie te piski. Na wiosnę się za to zabiorę - no chyba, że wcześniej odwiedzę ASO to poproszę, aby się tym zajęli.