DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Problem z koszem koła zapasowego - Logan 1 MCV

PiotrWie - 2015-12-18, 23:15
Temat postu: Problem z koszem koła zapasowego - Logan 1 MCV
Opisze trochę niedokładnie bo problem opisano mi telefonicznie. Logan MCV 2009, przy próbie opuszczenia kosza z kołem zapasowym śruba mocująca nie odkręca się tylko jak mi powiedział zięć obraca się razem z nakrętką pod spodem, do której dostęp jest bardzo trudny. Czy ktoś miał taki problem i czy zna jakiś sprytny sposób rozwiązania?
laisar - 2015-12-19, 00:38

PiotrWie napisał/a:
sprytny sposób rozwiązania?

Obawiam się, że jedyny realnie sprytny to było zapobieganie - czyli przynajmniej raz do roku odkręcić i grubo zasmarować... Teraz to już pozostaje tylko te metoda siłowa - czyli jakoś przytrzymać nakrętkę.

(...Tzn. o ile to faktycznie wersja z nakrętką - bo zatrzaski występują w dwóch rodzajach i w tym drugim gwint jest zrobiony bezpośrednio w ruchomej części. Jeśli więc śruba się kręci bez efektu, to może to być wynik przekręceniu gwintu - a wtedy trzeba użyć jeszcze więcej siły...).

PiotrWie - 2015-12-19, 10:08

Jak patrzę na te zdjęcia to dochodzę do wniosku że najprostszym wyjściem może być odcięcie łba śruby od strony bagażnika i wymiana na nową.
PiotrWie - 2015-12-19, 12:51

Problem rozwiązany - przy użyciu podnośnika przyciśnięto koło zapasowe do podwozia, powstał luz i dało się wypiąć kosz bez odkręcania śruby.
RamboGC - 2021-08-11, 13:27

Witam
Poszukuję numeru katalogowego śruby opuszczania kosza koła zapasowego.
Dacia Logan MCV 1.6 MPI `08

laisar - 2021-08-14, 08:25

RamboGC napisał/a:
śruby opuszczania kosza koła zapasowego

Nie występuje jako osobny element:

https://partsouq.com/en/catalog/genuine/locate?c=Renault + VIN albo Logan / Logan Sandero I (PR 0601) / Vehicle Type = KS0F / 56 Various External Accessories / 2 - 8200497843

- ale pasuje przecież chyba klucz od kół, więc jest to zdaje się sześciokątna 17.

RamboGC - 2021-08-14, 13:49

Zgadza się. To jest 17.
Pytanie czy ten odbój na końcu jest przykręcany czy przyspawany?
Chociaż właściwie to można by go zastąpić nakrętką.

laisar - 2021-08-16, 08:58

Nie pamiętam, a będę mógł sprawdzić dopiero za 2 tyg. - na razie jestem 2500 km od mojej MCV-ki...