|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - wymiana drążków i końcówek drążków kierowniczych
corrado - 2015-12-20, 15:02 Temat postu: wymiana drążków i końcówek drążków kierowniczych Czy wie ktoś jaka jest średnica drążka kierowniczego, od strony przekładni ( od strony gwintu do niej ) ?
Bede robil zbieznosc i przy okazji chcialbym przed zbieznoscia wymienic sobie drazek kierowniczy zeby nie placic 2 razy, w zwiazku z tym ciekaw jestem czy taki klucz podejdzie o zakresie 27-42mm ( powinien byc ok ale moze ktos ma wiedze na temat wymiaru drazka )
http://allegro.pl/sciagac...5572753390.html
Wiem, ze mozna probowac odkrecic morsem ale tu juz by trzeba bylo od spodu auta/kanalu dojsc do drązkow by je szarpnac a ten klucz powinien dac rade na lewarku nawet.
Nikita_Bennet - 2015-12-20, 16:37
a ile km zrobiłeś, że to wymieniasz?
Józef - 2015-12-20, 18:26
Aby wymienić drążek kierowniczy trzeba odkręcić końcówkę przegubu z listwy ( klucz "32", a na końcu nacięcie pod klucz ''18").
corrado - 2015-12-20, 19:34
@Józefie,
przez pomyłkę wstawiłeś instrukcję demontażu kolumny kierowniczej a nie drążka , to po pierwsze - ale dzięki za chęci :)
A po drugie to co napisałeś , wielkość kluczy dotyczą Dacii Logan bodajże, w Dusterze drążek kierowniczy nie ma nacięć od strony przekładni ( jest gładki ) i nie ma tak łatwo - jak zresztą na zdjęciach , a po drugie wielkość nakrętki drążka kierowniczego kontrującej końcówkę drążka kierowniczego - to w Dusterze wielkość 19mm + dodatkowo przyda się klucz 13mm do okręcania końcówki drązka ( skracanie/wydłużanie) ;... tak pamiętam, bo sam na tzw. "sznurek" - robiłem jakiś czas temu u siebie zbieżność na tzw 0, więc co nieco pamiętam.
Józef - 2015-12-21, 13:00
Przepraszam trochę się zagalopowałem, ale myślę że plik poglądowo się przyda. Przekonany byłem że przekładnia jest taka sama.
corrado - 2015-12-21, 13:07
Przyda się -> ktoś inny skorzysta ;)
a druga sprawa mam drążek nowy już z TRW więc go zmierzę i dam znać czy ten klucz będzie pasował , ... ale myślę że spokojnie
corrado - 2015-12-22, 18:32
corrado napisał/a: |
a druga sprawa mam drążek nowy już z TRW więc go zmierzę i dam znać czy ten klucz będzie pasował , ... ale myślę że spokojnie |
Zmierzone taśmą krawiecką ( w najszerszym miejscu ): obwód 13cm (= 2pi*r) => 2r = 4.1cm... i tak też wychodzi z pomiaru przyłożoną taśma ok 4cm średnicy , więc ten klucz do odkręcania "27-42mm" powinien jeszcze pasować .
|
|