|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Pas bezpieczeństwa
Seba - 2016-01-10, 02:41 Temat postu: Pas bezpieczeństwa Witam.Mam problem z pasem bezpieczeństwa kierowcy.Po odpięciu zwija sie do połowy a dalej muszę mu pomagać recznie .Może ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić żeby sie zwijał?
shrek - 2016-01-10, 07:43
Ja tutaj raczej bym nic nie majsterkowal, przerabial, naprawial. Jezeli pas jest zepsuty to nalezy go wymienic na nowy lub dzialajaca uzywke z pewnego zrodla, bo jak sama nazwa mowi -Pas Bezpieczenstwa.
W mojej DL tez slabo zwija pas i nawet nie mysle tego rozbierac.
corrado - 2016-01-10, 09:22
Czy autko jest po wypadku ,a w pasie wybuchł nabój ? Jeśli tak, to pas do wymiany.
laisar - 2016-01-10, 09:52
Ponieważ w roczniku 2005 nie było napinaczy pasów, to raczej winny jest zabrudzony zwijacz (lub sam pas).
Dar1962 - 2016-01-10, 11:34
laisar napisał/a: | winny jest zabrudzony zwijacz (lub sam pas). |
dokładnie - pas się brudzi, łapie kurz i inne zanieczyszczenia, podobnie mechanizm zwijacza, sam pas można po prostu umyć gąbką zwilżoną lekko pianą z płynu do prania tkanin a potem wytrzeć do sucha. Jeśli jest dostęp do mechanizmu zwijacza, wystarczy go potraktować z umiarem jakimś środkiem smarnym - najlepiej smarem w sprayu do zamków drzwiowych i na pewno mu nie zaszkodzi a wręcz pomoże. To zwykły, mechaniczny system bezwładnościowy
monopios - 2016-01-10, 12:26
Seba napisał/a: | .Po odpięciu zwija sie do połowy a dalej muszę mu pomagać recznie |
Padła Ci kaseta zwijacza, która odpowiedzialna jest za napięcie pasa i zwijanie go do poziomu 0. To nic takiego, w starych pasach to się zdarza.
Jeżeli pas po zapięciu jest napięty, to jest ok., a jeżeli pozostaje lużny - do wymiany.
shrek napisał/a: | W mojej DL tez slabo zwija pas i nawet nie mysle tego rozbierac. |
Możesz reklamować to.
Dar1962 napisał/a: | Jeśli jest dostęp do mechanizmu zwijacza, wystarczy go potraktować z umiarem jakimś środkiem smarnym - najlepiej smarem w sprayu do zamków drzwiowych i na pewno mu nie zaszkodzi a wręcz pomoże. To zwykły, mechaniczny system bezwładnościowy |
Nie do końca, w zwijaczach jest sensor grawitacyjny, który bardzo nie lubi tego typu dodatków, ponieważ w sytuacji "W" może się przyklejć do obudowy i nie będzie działać np: podczas dachowania.
loganik - 2016-01-10, 13:16 Temat postu: Re: Pas bezpieczeństwa
Seba napisał/a: | Witam.Mam problem z pasem bezpieczeństwa kierowcy.Po odpięciu zwija sie do połowy a dalej muszę mu pomagać recznie .Może ma ktoś jakiś pomysł jak zrobić żeby sie zwijał? |
W pasach auta z 2005 r. za zwijanie pasa odpowiada sprężyna taśmowa która z czasem traci swą sprężystość. Pas blokują 2 bezwładnościowe ciężarki. Podobna sprężyna powoduje zwijanie kabla w odkurzaczach. Nie radzę rozbierać! ponieważ cholernie trudno to całe "ustrojstwo" złożyć, szczególnie tak zwinąć sprężynę aby zwijała cały pas.
laisar - 2016-01-10, 14:04
Żadnych smarów do zwijacza - wyczyścić ile się da mechanicznie (śrubokręt, szczotka) i pneumatycznie (powietrze pod ciśnieniem i odkurzacz).
monopios - 2016-01-10, 15:06
laisar napisał/a: | wyczyścić ile się da mechanicznie (śrubokręt, szczotka) |
No i co jeszcze, kontówka, wiertka?
Niewiem czy zdajesz sobie sprawe, jakie są tam części.
Pozatym od strony taśmy, to i tak nigdzie się niedostaniesz, mechanizm jest ukryty pod pokrywką, którą po demontażu należy wymienić na nową. Co oczywiście żaden z was takowej pokrywki nieposiada.
Zresztą czyszczenie na wysłużoną kasete zwijacza niepomoże.
johnson - 2016-01-10, 15:34
mozesz sprobowac wyciagnac caly pas i popsikac plakiem na calej dlugosci, potem wytrzec szmatka. Jezeli Ci sie chce to mozesz pas delikatnie przeprac tez pomoze.
Z plakiem sposob niezawodny...
loganik - 2016-01-10, 19:12
monopios napisał/a: |
Niewiem czy zdajesz sobie sprawe, jakie są tam części. |
Swój pas rozebrałem w drobny mak, łącznie z całkowitym rozwinięciem sprężyny i rozwinięciem całego pasa.Nie ma tam nic co by nie działało na skutek normalnego zakurzenia. Wina niezwijania leży w słabej sprężynie. Podczas montażu ścieśniłem ją o jeden obrót i działa bez zarzutu.Jest to zabawa tylko dla tzw "złotych rączek".(np. laisar)
czaju - 2016-01-11, 12:53
mimo silnego zabrudzenia (w samochodzie którego już nie mam, a miał pironapinacze) pomogło rozciągnięcie pasa, gąbka, miska z wodą i odrobiną mydła. Samochód miał pironapinacze, ale zdecydowanie problemem nie były naboje a właśnie gruba warstwa błota która zebrała się przez 9lat użytkowania - po umyciu pasa - działał jak nowy. Także istnieje szansa że nawet rozbierać nie trzeba.
monopios - 2016-01-11, 23:17
loganik napisał/a: | Swój pas rozebrałem w drobny mak, łącznie z całkowitym rozwinięciem sprężyny i rozwinięciem całego pasa. |
Fajnie ale po złożeniu go, sprawdzałeś może czy sensor pracuje w całym zakresie swoich możliwości - tz. na kątach.
A tak z ciekawości, kaseta zwijacza to masz otwartą czy zamkniętą?
loganik - 2016-01-12, 16:29
Aby dostać się do zwijacza trzeba odpiąć plastikowe osłony które są na zatrzaski. Przy odpinaniu osłony sprężyny bardzo uważać, lubi wystrzelić (czyli całkowicie się rozwinąć)
|
|