|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - dacia strzałem w dziesiątkę!
Louis79 - 2016-01-18, 17:00 Temat postu: dacia strzałem w dziesiątkę! http://motoryzacja.interi...ona,nId,1955816
wieza - 2016-01-18, 17:59
ja się nie dziwie bo to dobre sa samochody ja z grupy Renault mam już 4 auto wszystkie nowe z salonu, a w rodzinie to z10-12 szt tez z salonu
Clio 1.0 Megane 1,6 Logan MCV 1,5 Lodgy 1,5
gregorisan - 2016-01-18, 20:55
Z jednej strony cieszy - że akurat marka samochodu, który posiadamy "zrobiła" taki wynik dla koncernu Renault, ale z drugiej strony zastanawia i zdumiewa, że akurat "budżetowa" marka w dość dużym stopniu stanowi o sile koncernu
mojo - 2016-01-19, 20:13
gregorisan napisał/a: | z drugiej strony zastanawia i zdumiewa, że akurat "budżetowa" marka w dość dużym stopniu stanowi o sile koncernu |
Nic tu dziwnego nie ma. Uświadomieni konsumenci kupują złom najtaniej jak mogą bo na tym polega kapitalizm a w wielu krajach auto nie jest już synonimem bogactwa a jedynie sprzętem agd.
gregorisan - 2016-01-21, 08:05
mojo napisał/a: | Nic tu dziwnego nie ma. Uświadomieni konsumenci kupują złom najtaniej jak mogą bo na tym polega kapitalizm a w wielu krajach auto nie jest już synonimem bogactwa a jedynie sprzętem agd. |
Ale nie w Polsce. Samochód to wciąż wyznacznik pozycji społecznej.
Lza - 2016-01-21, 10:02
Niestety, Polacy przodują w dziedzinie absurdów. Postrzegana pozycja społeczna właściciela kilkunastoletniego audi pozyskanego z niemieckiego szrotu za 20000zł jest wyższa niż właściciela nowej daci za 50000zł
Podobna konkluzja płynie z sąsiedniego wątku: ludzie mieszkający w domach jednorodzinnych są postrzegani za bogatych, chociaż dom jednorodzinny jest 2 razy tańszy niż mieszkanie w bloku.
No i jak taki kraj ma normalnie funkcjonować?
gregorisan - 2016-01-21, 10:27
Zanim zdecydowałem się na Dacię to trochę "postudiowałem internety" a tam natrafiłem na test Sandero. Autor w zabawny jak i ironiczny sposób podsumował cały swój wywód w taki oto sposób:
Cytat: | „Cudów nie ma, jeżeli auto kosztuje niewiele ponad 40 tysięcy złotych, to nie może być dobre”. Taka opinia o Dacii funkcjonuje od lat w Lechistanie. Polak woli za 40 tys. kupić strucla z niemieckiego komisu, niż nowe auto z salonu Dacii. Dlaczego? No cóż, to już nasze narodowe kompleksy. Rumuni nie mogą zrobić lepszego auta, jak my. Ale… robią. Za porównywalną cenę nie kupimy porównywalnego auta z polskich fabryk Fiata, Volkswagena czy Opla. I dlatego wolimy przechodzone starocie. Polak, to zazwyczaj vir incomparabilis! Szkoda tylko, że ta nieporównywalność bywa spowodowana brakiem logiki. |
Także podpisuję się pod tym dwiema rączkami.
Tutaj całość testu:
http://namasce.pl/dacia-s...wo-i-na-bogato/
A co do "normalności" - to już dawno wyzbyłem się złudzeń , że przynajmniej za mojego żywota coś się zmieni w tym temacie.
|
|