DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - duster - głośne zmiany biegów

m4r10 - 2016-01-19, 17:50
Temat postu: duster - głośne zmiany biegów
Ostatnio manewrując po parkingu podziemnym z otwartą szybą usłyszałem, że w Dusterze dosyć głośno słychać "kliknięcie" przy zmianie biegów - wsteczny, jedynka, dwójka.. reszty nie słuchałem bo pod ziemią nie ma co się rozpędzać, a na zewnątrz pewnie zagłuszyłby to inne dźwięki typowe dźwięki ;-) Oczywiście mam na myśli to co słychać na zewnątrz auta, nie w środku.
Macie podobne wrażenie? Mniemam, że tak ma być i taka już uroda - nie przeszkadza mi to, ale wolę się upewnić.

Mój Duster ma przejechane na razie nieco więcej niż 4k km, sprawuje się świetnie, napęd na 4 koła na śniegu jest idealny. Spalanie coraz niższe, kultura jazdy też się poprawia.

Karenzo - 2016-01-19, 18:22

TTTM
m4r10 - 2016-01-19, 18:29

TTM (: tak też myślałem!
gregorisan - 2016-01-19, 18:42

Znalazłaby się jeszcze głośna praca wentylatora i pompy wspomagania ( jakiś czas temu na parkingu zauważyłem, że w C3 Picasso podobny dźwięk wydobywa się w czasie pracy wspomagania).
m4r10 - 2016-01-19, 19:25

Muszę się przysłuchać w takim razie! Ale z drugiej strony, gdy słyszy się te wszystkie dźwięki, kliknięcia i zmieniające natężenie światła przy zmianie biegów manewrując na parkingu to czuć, że to auto ŻYJE a nie jakiś tam elektroniczne zombie co wyłączy się nagle gdzieś na autostradzie bo przepaliła się żarówkai musisz mieć laptopa serwisowego aby to zdiagnozować ;-) aż chce się coś poprzestawiać aby posłuchać!
majkel - 2016-01-20, 09:18

m4r10 napisał/a:
słyszy się te wszystkie dźwięki, kliknięcia i zmieniające natężenie światła przy zmianie biegów manewrując na parkingu to czuć, że to auto ŻYJE

Ojj tak, dlatego tak bardzo lubię to auto! Widać nie jestem sam :mrgreen:

Karenzo - 2016-01-20, 09:24

wygłusz sobie auto
wtedy słychać wymienione wcześniej elementy przy otwartych drzwiach

m4r10 - 2016-01-20, 17:29

Karenzo napisał/a:
wygłusz sobie auto
wtedy słychać wymienione wcześniej elementy przy otwartych drzwiach

Jestem pod wrażeniem modyfikacji! Świetne uszczelki na drzwiach - najbardziej mnie "irytuje" (choć to może niedobre słowo i za mocne) szum powietrza przy drzwiach > 100 km/h.

Do konserwacji podwozia przymierzam się na wiosnę (nie zdążyłem przed zimą) - podjadę gdzieś chyba aby pistoletem mi nanieśli z pół cm jakiejś gumowej farby. A Ty jak to robiłeś?