|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - 2016 Sandero Stepway TCE z fabrycznym LPG by Mixolydian
Mixolydian - 2016-03-19, 17:57 Temat postu: 2016 Sandero Stepway TCE z fabrycznym LPG by Mixolydian Witam serdecznie,
Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem samochodu Dacia Sandero Stepway Laureate TCE 90 S&S Euro 6 z fabrycznym LPG w kolorze Niebieski Azurite.
Samochód został zamówiony 5 stycznia 2016 w firmie LISOWSKI Renault w Krakowie. Odebrany 18 marca 2016 ( 2 tygodnie przed terminem z umowy)
Wczoraj w momencie odbioru miał 4km na liczniku dzisiaj już 264km przejechane.
Po 260 kilometrach przejechanych wrażenia bardzo pozytywne.
Po przeczytaniu kilku tematów na forum podjąłem decyzję, że pierwsze tankowanie przejadę tylko na benzynie noPB98 i kolejne już z LPG, chociaż dealer mówił, że można od razu tankować LPG i jeździć.
Minusem komputera pokładowego przy fabrycznej instalacji jest to, że nie pokazuje bieżącego spalania benzyny ani ile jeszcze km można przejechać na tym co jest w baku.
Komputer pokazuje tylko temperaturę, zegar, przebieg całkowity, przebieg kasowalny oraz wskazanie kiedy trzeba się udać do serwisu.
Poniżej przesyłam link do kilku zdjęć :
https://www.dropbox.com/s...an0w_CiuZa?dl=0
Zdaje się, że to pierwsze Sandero Stepway z fabrycznym LPG na forum. Mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawowało. Pozdrawiam!
Piitubski - 2016-03-19, 18:39
Gratulacje, Pionierze!
gregorisan - 2016-03-19, 19:04
Niech się kula bezproblemowo
piotr. z - 2016-03-20, 20:14
Zadowolenia z bryki i z instalacji LPG. Mam nadzieję, że w Twoim samochodzie jest lepiej ustawiona niż w moim i nie będziesz się na nią wściekał.
Dar1962 - 2016-03-21, 18:50 Temat postu: Re: 2016 Sandero Stepway TCE z fabrycznym LPG by Mixolydian
Mixolydian napisał/a: |
Zdaje się, że to pierwsze Sandero Stepway z fabrycznym LPG na forum. Mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawowało. Pozdrawiam! |
witam/pozdrawiam - na pewno jeden z pierwszych z tym silnikiem, będziesz więc czymś w rodzaju pioniera przecierającego szlaki
Mixolydian - 2016-04-02, 18:34
Po pierwszych dwóch tygodniach użytkowania samochodu wrażenie bardzo pozytywne.
Przejechane 2094 km z czego pierwszy bak na noPB98 i kolejne tankowania już z gazem.
Pierwszy bak na gazie to zatankowane 30,58L gazu i przejechane 408 km (z czego 75% to autostrady i reszta lokalne drogi)
Drugi bak na gazie to zatankowane 31,36L i przejechane 460km włączając oczywiście start na benzynie zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku. ( z czego 90% to trasy na autostradzie)
Prędkość na autostradzie to przez większość czasu ustawiony tempomat na 110km/h
S&S oraz EKO wyłączone.
Samochód w ciepły dzień przełącza się na LPG po przejechaniu około 2,5-3 km wiec wygląda na to, że podnieśli temperaturę przełączania się na LPG
Muszę przyznać, że jestem bardzo mile zaskoczony spalaniem.
pozdrawiam
gregorisan - 2016-04-02, 18:39
Mixolydian napisał/a: | Muszę przyznać, że jestem bardzo mile zaskoczony spalaniem. |
Jak na benzynie - nic tylko pozazdrościć takiej taniej jazdy
mbar - 2016-04-02, 19:12
Mixolydian napisał/a: | Samochód w ciepły dzień przełącza się na LPG po przejechaniu około 2,5-3 km wiec wygląda na to, że podnieśli temperaturę przełączania się na LPG
|
Odbierając samochód w salonie sprzedawca mi mówił, że przełączenie następuje po osiągnięciu temperatury (reduktora lub cieczy chłodzącej -- nie jestem pewny, gdzie jest umieszczony czujnik) 35 st. C.
Mixolydian - 2016-05-20, 11:51
Witam,
W dwa miesiące od wyjazdu z salonu Dacia Sandero Stepway ma już "najechane" ponad 11 tyś.
Samochód jest bardzo ekonomiczny i mam bardzo pozytywne wrażenia z użytkowania po tych pierwszych 11 tys. w dwa miesiące.
pozdrawiam
route2000 - 2016-05-20, 13:20
To za rok będzie po Gwarancji... bo 5 tys. km/m-c x 12 m-ce to wychodzi 60 tys.km.
Gwarancja obejmuje 3 lata lub 60 tys. km.
Mixolydian - 2016-05-20, 21:24
Cytat: | To za rok będzie po Gwarancji... bo 5 tys. km/m-c x 12 m-ce to wychodzi 60 tys.km. |
W wakacyjne miesiące troszkę mniej jeżdżę, ale pewnie zasięg gwarancji to będzie maksymalnie 1,5 roku.
mekintosz - 2016-05-22, 08:52
Przy takich "przelotach" może warto było kupić 1.5 dci ?
Dzida - 2016-05-22, 11:13
Czy mógłbyś wrzucić foto jak wygląda wskażnik od LPG i w którym miejscu jest zamontowany?
arekkozuch - 2016-05-22, 12:51
route2000 napisał/a: | Gwarancja obejmuje 3 lata lub 60 tys. km. |
3 lata lub 100000 km, jak rozszerzasz do 5 lat z Dacia Ambassador to masz 5 lat lub 60 kkm.
Mixolydian - 2016-05-23, 20:55
Cytat: | Czy mógłbyś wrzucić foto jak wygląda wskażnik od LPG i w którym miejscu jest zamontowany? |
Wskaźnik/przełącznik LPG zlokalizowany jest przy lewarku od biegów.
pozdrawiam
Allekko - 2016-05-24, 08:01
Mixolydian napisał/a: | Cytat: | To za rok będzie po Gwarancji... bo 5 tys. km/m-c x 12 m-ce to wychodzi 60 tys.km. |
W wakacyjne miesiące troszkę mniej jeżdżę, ale pewnie zasięg gwarancji to będzie maksymalnie 1,5 roku. |
Gwarancja gwarancją zawsze pozostaje rękojmia 2 lata bez ograniczenia przebiegiem.
Dzida - 2016-05-24, 15:27
Mixolydian, wielkie dzieki. Powiedz mi czy odczuwasz jakiś dyskomfort w związku z tym że użytkujesz samochód na LPG? Nie wiem utrudnione przełączanie Pb/LPG, szarpanie, gaśnięcie na wolnych obrotach na instalacji LPG, mulenie samochodu na instalacji LPG, może jeszcze jakieś inne objawy?
Mixolydian - 2016-05-26, 10:19
Cytat: | Powiedz mi czy odczuwasz jakiś dyskomfort w związku z tym że użytkujesz samochód na LPG? Nie wiem utrudnione przełączanie Pb/LPG, szarpanie, gaśnięcie na wolnych obrotach na instalacji LPG, mulenie samochodu na instalacji LPG, może jeszcze jakieś inne objawy? |
Przełączanie w jedną czy w drugą stronę nie jest odczuwalne - przechodzi bardzo płynnie. Nie ma żadnego szarpania, czy mulenia.
Chociaż podczas jazdy na autostradzie po przełączeniu na benzynę po wyczerpaniu gazu czuć odrobinę więcej mocy. Delikatne wrażenie jest takie jakby samochód był odrobinę lżejszy.
Jedyne co mogło by lepiej działać w samochodzie to skrzynia biegów.
Mixolydian - 2016-08-13, 21:03
witam,
Po niecałych 5 miesiącach od wyjazdu z salonu mam juz ponad 20tys przejechane. Wrażenia z jazdy nadal bardzo pozytywne.
Tydzień temu w piątek samochód był na przeglądzie po 20tys i mial wymieniane olej, filtry przeglad gazu i filtr od gazu.
Całość była wykonywana w serwisie AutoSpektrum w Wieliczce
Zgłosiłem też skrzypienie fotelu kierowcy, bo jak nastały ciepłe dni zaczęło się pojawiać skrzypienie. Panowie sobie z tym poradzili i na razie jest ok.
Całość z ich częsciami kosztowała 670 zł.
Panowie też bardzo dokładnie umyli samochód także wyglądaj prawie jak w dzień wyjazdu z salonu.
Ja myje samochód raz na miesiac czyli co 5tysiecy kilometrow, ale nie umiem tak dokładnie umyc jak panowie z serwisu :)
Samochód jest ok, mam nadzieje, że nadal będzie się toczył bezawaryjnie.
pozdrawiam
Ftt - 2016-08-14, 01:01
Widzę całkiem spore przebiegi u kolegi - podobnie u mnie tyle że męczę 1.2 16v i gazowanie dopiero się zbliża :)
kolarzyk88 - 2016-11-22, 12:37
Witam! Podobnie jak Pan Mixolydian, posiadam identyczną Sandero. Odbierałem ją w czerwcu i mam już przejechane 18,5tys km dlatego zbliża się pierwszy przegląd. Napisał Pan, że w Wieliczce był to koszt 670zł. Wczoraj dzwoniłem do Nowego Targu gdzie kupowałem samochód i gość wycenił mi przegląd na ponad 1070zł... Jak to możliwe? 400zeta drogą nie chodzi i jak tak to ja też pojadę do Wiliczki bo nie mam tak daleko
route2000 - 2016-11-22, 13:42
kolarzyk88, zanim tam pojedziesz to zadzwoń do Wieliczki i spytaj o cenę. Również podzwoń po innych dealerach w Twojej okolicy i też popytaj o je. Dealery mają różne marże stąd są różne ceny.
kolarzyk88 - 2016-11-23, 08:30
Witam! Wczoraj dzwoniłem i faktycznie w Wieliczce wycenili mi 400zł taniej jak w Nowym Targu i już umówiłem się na przegląd. Zobaczmy po wizycie :) Dziś od 10 czerwca samochód pokazał 18800km więc akurat dobiję w przyszłym tyg do niecałych 20tys :) Żeby tylko gaz nie drożał :):):)
|
|