DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Wentylacja steruje oświetleniem - mała awaria

psur - 2008-10-27, 12:22
Temat postu: Wentylacja steruje oświetleniem - mała awaria
Ostatnio po włączeniu świateł nie zawsze zapala się podświetlenie pokręteł od wentylacji. Jeśli się nie zapali, to trzeba przekręcić wentylację z 0 na 1 i wtedy się zapali. Przy czym każdorazowa zmiana prędkości nawiewu kończy się wówczas wyraźnym przygaszeniem i powtórnym zapaleniem tego podświetlenia. Miał ktoś może coś podobnego? Umówiłem się już do serwisu w tym tygodniu.
jackthenight - 2008-10-27, 12:27
Temat postu: Re: Wentylacja steruje oświetleniem - mała awaria
psur napisał/a:
Ostatnio po włączeniu świateł nie zawsze zapala się podświetlenie pokręteł od wentylacji. Jeśli się nie zapali, to trzeba przekręcić wentylację z 0 na 1 i wtedy się zapali. Przy czym każdorazowa zmiana prędkości nawiewu kończy się wówczas wyraźnym przygaszeniem i powtórnym zapaleniem tego podświetlenia. Miał ktoś może coś podobnego? Umówiłem się już do serwisu w tym tygodniu.

Najprawdopodobniej jakaś wtyczka się wysunęła od podświetlenia regulacji wentylacji, albo przetarł się jakiś kabelek znajdujący się w pobliżu pokrętła.

Serwis powinien ci to zrobić w miarę szybko. Chociaż znając fachowców z ASO rożnie to bywa.
W każdym bądź razie usterka jest banalna i jak spartolą ci to w ASO to już więcej ich nie odwiedzaj.

Mamert - 2009-01-05, 15:03

psur napisał/a:

Mam pytanko i coś się wyjaśniło ? Mnie przy tych mrozach to samo zaczęło robić.

psur - 2009-01-05, 15:32

Mamert napisał/a:
Mam pytanko i coś się wyjaśniło ? Mnie przy tych mrozach to samo zaczęło robić.

Tak - żarówka była do wymiany. Robocizna w ramach gwarancji, zapłaciłem jedynie za żarówkę ok. 1-3 zł - nie pamiętam dokładnie. Po wymianie działa idealnie.

Mamert - 2009-01-09, 15:11

Dzięki psur.
U mnie mrozy puściły i wszystko wróciło do normy, poczekam aż żarówka padnie do końca.

piotrres - 2009-01-19, 09:39

Mamert napisał/a:
Dzięki psur.
U mnie mrozy puściły i wszystko wróciło do normy, poczekam aż żarówka padnie do końca.

Też poczekam, bo mam takie same objawy. Nie chce mi się przy tym samemu grzebać, a za miesiąc przegląd główny więc dam t do zrobienia przy okazji...

Aha, teraz całyczass jeździmy na światłach więc i te żaróweczki będą częsciej padać :-?