DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Zakup Dacii - Zakup Duster SCe 115 Urban Explorer, który dealer najtańszy?

newsik - 2016-04-30, 20:05
Temat postu: Zakup Duster SCe 115 Urban Explorer, który dealer najtańszy?
Drodzy Formulowicze, wiem że wsród użytkowników tego Forum są osoby pracujące w salonach Dacii. Szukam najbardziej atrakcyjnej oferty cenowej dla Dacii Duster SCe 115 S&S Wersja: Urban Explorer, Moje opcje : lakier metalizowany - zielony altai, podnoszone szyby tylne, kamera cofania z systemem wspomagania parkowania tyłem, koło zapasowe, podłokietnik.
Wlasciwie jedynym kryterium wyboru będzie najniższa cena - upust oraz gratisy.
Jakby ktoś z Was mógłby przedstawić ofertę byłbym wdzięczny lub dać info, który dealer daje największe upusty / gratisy / zniżki. Lokalizacja nie ma znaczenia. Z góry dzięki Michał

jas_pik - 2016-04-30, 20:10

Zacznij od wysyłania zapytania do najbliższych ( do 100 km) dealerów.
A po otrzymaniu ofert rozpocznij telefoniczne negocjacje.
Nie zapuszczaj się za daleko bo koszty ( czas/benzyna) które będziesz ponosił w celu finalizacji/rejestracji zjedzą Ci większość różnic cenowych.

Kubuch - 2016-05-01, 20:16

Roześlij zapytania do jak największej ilości dealerów i z najlepszą ofertą idź do salonu w swoim mieście - powinni opchnąć Ci auto w takiej lub nawet niższej cenie. Z moich obserwacji wynika, że max to 4% rabat.
woj_tek - 2016-05-02, 12:11

W Dacii jest ciężko o upusty. Dacia trochę operuje na takim swoim micie taniości. Oczywiście jest tańsza ale nie aż tak jak się wydaje, bo u innych marek uzyskasz rabaty. Co więcej w dieslu ta różnica w cenie pomiędzy innymi markamu jest mniejsza niż z benzyną. Jeżeli chcesz się męczyć np. Dacii Logan MCV 1.2 75 KM to jest to marka jak najbardziej dla Ciebie. Ale już troche lepsze silniki potrafią być droższe o kilka tys. nie mówiąc o dieslach.

Dacia ma gołe wersje Access które faktycznie są tanie i tak skonstruowane żeby przekraczać barierę 40 tys czy 30 tys. Przyciagają one wzrok. Ale kiedy przychodzisz do salonu to dowiadujesz się np. że te wesje moga np. mieć gołe blachy wewnątrz itp. Tak że szybko z nich rezygnujesz i wybierasz te lepsze. Ale te lepsze nie są już tak skokowo opłacalne.

Co do wysyłania maili. Niestety salony też się wycwaniły i rada jaką ktos dał jest juz trochę nieaktualna. U wielu marek o prawdziwej cenie dowiesz się dopiero po przyjściu do salonu. I jest to czasem nawet wymóg centrali. Dla wielu osób jest do głupie, ale jeśli postawisz się w roli dealera ma to sens. Zresztą wyobraź sobie że oni takich zapytań dostaja dziesiątki dziennie i tylko w desperacji będa konkurować o 1 tys. zł z innym dealerem.

Jeśli już to trzeba dzwonić. Ale w przypadku Dacii i tak szybko się dowiesz że nie ma to sensu, bo spuszczą może Ci 1 tys. z ceny.

gfedorynski - 2016-05-02, 13:00

Cytat:
Zresztą wyobraź sobie że oni takich zapytań dostaja dziesiątki dziennie i tylko w desperacji będa konkurować o 1 tys. zł z innym dealerem.

Głęboko wątpię w te "dziesiątki zapytań".

Każdy ma swoją politykę, u mnie warszawski dealer miał bardzo usztywnione podejście i dlatego będę odbierał swój samochód nad morzem. Gorąco polecam Zbigniewa obecnego zresztą na forum.[/quote]

woj_tek - 2016-05-02, 14:15

W Krakowie wszyscy maja usztywnione podejście max 1 tys. rabatu. Będziesz pierwszym właścicielem na papierze? To pytanie retoryczne bo pewnie nie odpowiesz zgodnie z prawdą :P Opcje większego rabatu widzę bowiem jedynie w przypadku rezygnacji z bycia pierwszym właścicielem. Nie będę się rozpisywał, Ci co wiedzą to wiedzą.

Jeśli masz takiego sprzedawce który umie kombinować to trzymaj się go... Niestety najczęściej sprzedawcy nie dbają o interes klienta, nie informują nawet o branżowych zniżkach mimo że one dealera nic nie kosztują (takie znizki daje importer)...

arczi_88 - 2016-05-02, 14:25

Oj tam, oj tam w Katowicach miałem 2 tys. rabatu na wejściu, sami od siebie dali.