DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Dział ogólny o daciach - Modyfikacje zmniejszające zużycie paliwa
corrado - 2016-05-14, 10:39 Temat postu: Modyfikacje zmniejszające zużycie paliwaPolecam do zapoznania sie z wynikami modów - fajna strona
http://ecomodder.com/foru...fications.php#1corrado - 2016-05-14, 11:30 O, wpadł mi mod, który na pewno zapodam na okres wiosenno-jesienno-zimowy , bo nie używam wtedy klimy, a pasek tani
https://www.wajbex.pl/pas...130~1CON,a.aspxSilverTM - 2016-05-14, 11:57 Jeśli dobrze rozumiem ten pasek sprawi że kompresor klimy nie będzie pracował ?arnold - 2016-05-14, 12:13 Wymiana paska co sezon? Rozumiem że nie używasz klimy, ale dla samego osuszenia szyb nie zrezygnowałbym z klimy nawet kosztem sprzęgła na kompresorze.corrado - 2016-05-14, 12:53 Będą po prostu 2 paski - jeden na lato ktory mam teraz i drugi na resztę roku.
Moze raz w zimie włączyłem żeby sprawdzić czy poczuje zimno wieksze z nawiewów, a i tak się nie włączyła bo było poniżej 5st C .
Wymiana paska to pól godziny max .arnold - 2016-05-14, 13:25 No rozumiem, ale ze wzgledu na to że jestem zblazowanym mechanikiem nie chciałoby mi się. Szczególnie że nie rusza niepotrzebnie dobrych rzeczy. Osobiście nie widzę żeby bilans zysków był tego wart.corrado - 2016-05-14, 14:11 To kiepski z ciebie mechanik skoro zmiana paska to problem to po pietwszeeplus - 2016-05-14, 14:31 Będziesz musiał ręcznie pokręcić sprężarką co dwa tygodnie żeby się nie zastała. SilverTM - 2016-05-14, 14:53 A mnie ciekawi jak takie machanie paskiem 2 razy do roku wpłynie na żywotność wszystkich łożysk pasków kompresora klimatyzacji itp. Jestem ciekawy różnicy w faktycznym spalaniu.damiaszek - 2016-05-14, 15:14
corrado napisał/a:
Wymiana paska to pól godziny max .
Wymieniałem w kilku typach aut już paski, ale w żadnym nie trzeba było aż pół godziny, zazwyczaj od 2-3 min do góra 10 min.
Jak się wymienia pasek w Dusterze i co tam jest takiego krytycznego że trzeba na to aż pół godziny?
Co do jazdy z krótkim paskiem to robiłem to w focusie jak rozsypało się łożysko koła pasowego sprężarki klimatyzacji. Oszczędności na paliwie nie zauważyłem, a wysprzęglone koło sprężarki stawia pomijalny opór.
eplus napisał/a:
Będziesz musiał ręcznie pokręcić sprężarką co dwa tygodnie żeby się nie zastała.
A z tym to by bardzo uważał, przy wyłączonym silniku sprzęgło nie zadziała, na włączonym pchać ręce w okolice pracującej reszty osprzętu to proszenie się o kłopoty. Po za tym w trakcie normalnej zimy to sprężarki potrafią się nie uruchamiać i z miesiąc i nic się nie dzieje.Nanouser - 2016-05-14, 16:55 Można zakupić opony na lato o zmniejszonym oporze toczenia.
Np http://www.fulda.com/fuld...ger/ecocontrol/arnold - 2016-05-14, 18:34
corrado napisał/a:
To kiepski z ciebie mechanik skoro zmiana paska to problem to po pietwsze
Skóra nie warta wyprawy po prostu. Nawet klientowi tego nie zrobiłbym.wieza - 2016-05-14, 21:19 po co tyle zachodu żeby zaoszczedzic parę złotych ?? totalnie się nie oplaca ;)damiaszek - 2016-05-14, 21:29 Dla sportu ;) . Organizują nawet zawody w tej konkurencji.dombek - 2016-05-14, 21:32 Jestem bardzo ciekawy jaka będzie oszczędnośćcorrado - 2016-05-14, 21:50
arnold napisał/a:
corrado napisał/a:
To kiepski z ciebie mechanik skoro zmiana paska to problem to po pietwsze
Skóra nie warta wyprawy po prostu. Nawet klientowi tego nie zrobiłbym.
http://www.autoblog.com/2...s/#slide-419420fotorobart - 2016-05-15, 19:35 największe oszczędności w zużyciu paliwa to brak samochodu ajax - 2016-05-17, 17:41 Temat postu: alternatywa - już było, ale to nic
fotorobart napisał/a:
największe oszczędności w zużyciu paliwa to brak samochodu
corrado - 2016-05-17, 17:52 jak bede mial troche wolnego przeprowadze u siebie ten test
grill block & rear tyre skirts damiaszek - 2016-05-18, 08:08 W Dasterze to wyklep na gładko wyoblenia na błotnikach, efekt będzie lepszy ;). Ciekawe ile by palił na autostradzie Daster obniżony do np. 10 cm ( marzy mi się nawet ręcznie zmieniana wysokość zawieszenia dwupozycyjna nisko twardo i tak jak jest)Marek1603 - 2016-05-18, 08:23 Do zrobienia. Zawieszenie pneumatyczne na poduszkach powietrznych. Ciśnieniem powietrza zmieniasz twardość. Gorzej z wysokością. Chyba, że zastosujesz kilka poduszek na wysokość.
Ciekawe ile by palił na autostradzie Daster obniżony do np. 10 cm ( marzy mi się nawet ręcznie zmieniana wysokość zawieszenia dwupozycyjna nisko twardo i tak jak jest)
Na pewno znacznie mniej. Ale przecież to da się zrobić za pomocą zawieszenia pneumatycznego
Jeszcze lepsze efekty da założenie od spodu blach zakrywających cały spód samochodu w celu zmniejszenia ilości zawirowań tzw undercover
Scyzor - 2016-05-18, 08:44 Podstawową rzeczą jest odelżyć samochód z niepotrzebnych kilogramów. Rozbawia mnie jak ktoś szuka oszczędności na zużyciu paliwa dolewając np. jakiejś chemii do baku, albo zmniejszając opory powietrza, a w bagażniku na co dzień wozi połowę swojego dobytku... :)Marek1603 - 2016-05-18, 10:35
Scyzor napisał/a:
Podstawową rzeczą jest odelżyć samochód z niepotrzebnych kilogramów
Proponuję na początek wyrzucić kierowcę i pasażerów. jas_pik - 2016-05-18, 11:17
Marek1603 napisał/a:
Proponuję na początek wyrzucić kierowcę i pasażerów.
A samochód sprzedać - coś co nic nie waży może się poruszać z prędkością światła bez żadnego problemu - czyli wycieczki robić wirtualnie - to jest dopiero oszczędność i ekologia corrado - 2016-05-18, 12:31 tu chodzi glownie o predkosci tzw " autostradowe " albo pozamiejskie
gdzie tak mocno rosnie sila oporu powietrza a pojazd w ruchu rzadzi się mechanika plynow . Musi przecież przejechać przez te masy powietrza.
Opory toczenia które zaleza od masy czy opory bezwladnosci wystepujace przy hamowaniu czy przyspieszaniu nie zaleza od predkosci podczas jednostajnej jazdy autostradowejjas_pik - 2016-05-18, 15:05 Ale masz jeszcze opory toczenia opon oraz opory toczenia łożysk.
Na pierwsze pomoże zmiana opon na te z mniejszymi oporrami ( tzw ECO) oraz/lub podwyższenie ciśnienia .
Na to drugie rozwiazanie jest proste ( moda na litowe akumulatory jest w samochodach elektrycznych powszechna ale są bardzo drogie - chciaż znacznie lepsze są także takie litowe standardowe 12 V do samochodów bo mogą mieć znacznie mniejsze pojemności a ich masa jest 4 krotnie niższa niż Pb.
Ale przecież mamy nasze własne rozwiazania litowe - też pomocne .
Dlatego proponuje konwersję na "lit"
Na takim z poniżeszego zdjęcia naprawdę lepiej się jeździ i są mniejsze opory toczenia.
Do nabycia w dobrych sklepach motoryzacyjnych
corrado - 2016-05-18, 15:18 Opory toczenia nie zależą od prędkości i podczas jazdy z prędkościami normalnymi maja maly wpływ na opory potrzebne do jazdy , rosnie za to bardzo szybko bo kwadratowo z predkoscia - opor powietrza
Opory toczenia nie zależą od prędkości i podczas jazdy z prędkościami normalnymi maja maly wpływ na opory potrzebne do jazdy , rosnie za to bardzo szybko bo kwadratowo z predkoscia - opor powietrza
Opory toczenia rosną wraz z prędkością, tyle że liniowo.
jas_pik, zawartością tej puchy smarujemy swój akumulator i mamy "li-pol o niższym oporze" <tarcia podczas wyciągania z auta )corrado - 2016-05-18, 16:05
damiaszek napisał/a:
corrado napisał/a:
Opory toczenia nie zależą od prędkości i podczas jazdy z prędkościami normalnymi maja maly wpływ na opory potrzebne do jazdy , rosnie za to bardzo szybko bo kwadratowo z predkoscia - opor powietrza
Opory toczenia rosną wraz z prędkością, tyle że liniowo.
Nie zawsze. Podobno są specjalne mieszanki gumy , które zachowują się lepiej , mniej sie odkształcają-> mają mniejszy współczynnik tarcia przy większych prędkościach i temperaturach . Także nawet może i nieliniowo rosnąć .damiaszek - 2016-05-18, 16:28 Siła odśrodkowa prostuje spłaszczenie opony :)
Śmiem twierdzić że to "chyłit" marketingowy, fizyki nie przeskoczą, a od opony wymagam jak największego współczynnika tarcia. Zresztą opory toczenia to nie tylko opony i ciśnienie w nich. To też hamulce(czy zaciski dobrze odpuszczają, klocki się nie przycierają itp.), to półosie napędowe i opory w skrzyni, w Dusterach 4x4 opory wału i tylnego dyferencjału, łożyska i pewnie jeszcze trochę by tego można znaleźć.corrado - 2016-05-18, 17:37 tak , a wzrost temperatury powietrza zwieksza cisnienie opony i ta bardziej sie "prostuje" lol
siła odśrodkowa występuje na zakrętach, a tą się nie zajmuję w tym temacie to po pierwsze bo i tak rzadko występuje przy jeździe autostradą >100km/hdamiaszek - 2016-05-18, 17:49 miałem na myśli tą co występuję na obwodzie szybko kręcącego się koła corrado - 2016-05-18, 18:39 1.3 miles per galon improvement @ 65 mph, or +4.6%
na podkładkach od pizzy
http://ecomodder.com/foru...4-6-a-4368.htmldamiaszek - 2016-05-18, 19:03 5% zysku, przy prędkości około 105 km/h. Przy typowo autostradowej -+130 km/h było by jeszcze więcej.
Na wakacyjny wyjazd (Pi razy oko 2000 km autostradami) zaklejam kołpaki na gładko przy pomocy srebrnego power tapa . Prawie jedno tankowanie LPG mniej.corrado - 2016-05-18, 21:35 Oto jaki fajny spadochron jest w dusterze ze zderzaka tylnego, sorry za słabe fotki - fotki od tyłu w kierunku przodu auta
jas_pik - 2016-05-18, 22:51 Proponuję poczytać trochę naukowych opracowań i tam szukać odpowiedzi w którym kierunku warto iść
http://www.anl.gov/sites/...ogy_fs_0413.pdfcorrado - 2016-05-18, 23:19 10% zmniejszenie Cx
z 0.33 na 0.3
z flat underobody
Większe ciśnienie dynamiczne w drugim przypadku oznacza mniejsze statyczne a więc lepsze prowadzenie z powodu mniejszych róznic z dużym ciśnieniem dynamicznym powietrza na "dachu" auta no i tym samym zmniejszenie Cx.
i turbulencje
http://www.sharc.co.uk/html/case_rieter.htmshrek - 2016-05-21, 06:32 Auto pali tyle ile musi. Wszystkie przerobki to tylko kwestia dziesietnych litra spalania na sto. Rownie dobrze mozemy: schudnac,ogolic wlosy, jezdzic po nagu, corrado - 2016-05-21, 07:29
honda civic 5. generacji
65+ miles per galon, = ok 27.5km/1L = 3.63L/100km
a nawet pisze ze w lecie 70mpg uzyskała, czyli jeszcze mniej
mowi, ze panel pod autem dal ok.10% oszczednoscicorrado - 2016-05-21, 21:01 aerodynamiczne podwozie Mazda 6 2014
I jak zrobić osłonę dolną tyłu w Hondzie Civic , która też ma spadochron z tyłu pod tylnym zderzakiem