|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Lusterko wsteczne - demontaż
KaS602 - 2008-11-06, 18:33 Temat postu: Lusterko wsteczne - demontaż Jak wyjać lusterko wsteczne (wewnetrzne)? Niby to proste, ale nie chcialbym nic polamac.
Chodzi o zdjecie calego lusterka z uchwytu porzyklejonego do szyby. Po prostu wyciagnać?
Mamert - 2008-11-06, 18:39
Pociągnąć wzdłuż szyby do góry, tak jest w serwisówce
KaS602 - 2008-11-06, 23:17
Mamert napisał/a: | Pociągnąć wzdłuż szyby do góry, tak jest w serwisówce |
Faktoza, troche nieprecyzyjnie napisalem...
Wtedy wyciagniesz je razem z tym uchwytem... mi chodzi o to, jak wyjac ta kulke z lusterka, zeby caly uchwyt zostal. Czy sie da w ogole?
laisar - 2008-11-06, 23:44
Nic na ten temat nie piszą... chyba pozostaje Ci po prostu spróbować (w najgorszym razie nowe kosztuje w ASO 100 zł brutto).
Mamert - 2008-11-07, 00:01
KaS602 napisał/a: | mi chodzi o to, jak wyjac ta kulke z lusterka, zeby caly uchwyt zostal. |
Aaaaaa... po co ??
KaS602 - 2008-11-07, 00:48
Mamert napisał/a: | Aaaaaa... po co ?? |
Zrobie, to sie pochwale... :P
laisar napisał/a: | ... chyba pozostaje Ci po prostu spróbować |
Bedzie trzeba...
Jednak jakby ktos mial jakies informacje, nadal czekam na odpowiedz...
Mamert - 2008-11-07, 16:34
KaS602 napisał/a: | Zrobie, to sie pochwale... :P |
Coś czuję że się zaraziłeś od Laisara tym climatronicksonem i radiem.
wox - 2008-11-07, 16:36
Mamert napisał/a: | KaS602 napisał/a: | Zrobie, to sie pochwale... :P |
Coś czuję że się zaraziłeś od Laisara tym climatronicksonem i radiem. |
No co Ty?
Ja obstawiam 42" telewizor
Mamert - 2008-11-07, 16:43
Ja bardziej obstawiam to :
wox - 2008-11-07, 16:45
Wszystko możliwe, tylko ten telewizorek w miejsce lusterka
laisar - 2008-11-07, 18:34
Może chce zamontować coś takiego i mieć HUD-a? (;
piotrres - 2008-11-09, 14:35
laisar napisał/a: | Może chce zamontować coś takiego i mieć HUD-a? (; |
Zdecydowanie poproszę o HUD'a i HOTAS'a
...i IFF dla rozpoznawania członków Zakonu Błękitnej Tarczy
KaS602 - 2008-11-09, 18:17
ale fantazja sie wam wlaczyla...
Przy okazji mam kolejne pytanie: Czy lusterko da sie rozebrac? Bo wyglada jakby producent nie przewidzial takiej mozliwosci... probowal ktos?
loganik - 2008-11-09, 19:58
Rozbierałem Dacii 1310 TLX/w loganie jest z zewnątrz takie samo/ Mimo pdgrzania tego plastiku naokoło , niestety przy ściaganiu pękł .W środku jest sprężyna która przesuwa lusterko, kulka uchwytu od śroka ma wytłoczoną podkładkę z 3-ma małymi śrubkami którymi się reguluje ścisk kulki.
Przypuszczam, że plastyk pękł bo był dość twardy /miał 7 lat /, może w lgance jest bardziej elastyczny i nie pęknie?
KaS602 - 2008-11-09, 22:56
loganik napisał/a: | może w lgance jest bardziej elastyczny i nie pęknie |
Pozostaje miec nadzieje i sprobowac...
Wiesz moze, czy mozna wyjac ta kulke wraz z uchwytem? Z obudowy potrzebuje tylko mocowanie (kulka + uchwyt, w ktorym ona jest osadzona). Patrzac na to z zewnatrz wyglada jak calosc wraz z obudowa.
Dzieki za info.
laisar - 2008-11-10, 14:37
Cytat: | Zdecydowanie poproszę o HUD'a i HOTAS'a
...i IFF dla rozpoznawania członków Zakonu Błękitnej Tarczy |
Pierwszy to faktycznie czasem byłby fajny, drugi... no nie wiem, co byś niby konkretnie chciał mieć na kierownicy? W daćce w ogóle nie ma jakoś dużo przełączników. Do trzeciego to chyba zupełnie wystarczą własne oczka.
KaS602 - 2008-11-10, 14:56
To ja jednak poczekam na Loganika...
Yoda - 2008-11-11, 20:30
KaS602 napisał/a: | Z obudowy potrzebuje tylko mocowanie (kulka + uchwyt, w ktorym ona jest osadzona). | To ja już się domyślam po co tyle zachodu
loganik - 2008-11-11, 21:17
KaS602, muszę Cię zmartwić , w logance ten czarny plastik też jest twardy/to ta obwódka naokoło szkła/, istnieje obawa, że przy wyjmowaniu może pęknąć. A jak by poddgrzać suszarką ten plastyk co trzyma kulkę.... może dać się wyjąć ?
Jak Ci trzeba tylko kulkę z uchwytem, suszarka do włosów + cienki nożyk i próba nie strzelba
Pozdr, Loganik
KaS602 - 2008-11-11, 23:27
Dzieki loganik, za wskazowki.
Szklo moge wybic, wazny jest uchwyt.
Edit:
Nauczony doswiadczeniem moge stwierdzic, ze wyjecie kulki z obudowy lusterka jest mozliwe przy uzyciu najprostszego narzedzia - sily :)
Proba wyjecia lustra (samego szkla) z obudowy konczy sie jedank jej polamaniem.
Edit 2:
Cały temat tylko po to:
loganik - 2008-12-01, 16:39
Fajne, ile takie lustereczko?
KaS602 - 2008-12-01, 16:55
System wspomagający parkowanie MPS z 4 czujnikami i wewnętrznym lusterkiem
269 PLN + wysylka.
Zamowilem u AJM Partner Conrad Electronic Sp. z o. o.
http://www.conrad.pl/
Marek1603 - 2008-12-02, 07:03
Z tym systemem to musisz uważać bo moja żona jak mu zafała i nie patrzyła do tyłu to wjechała pod naczepę bez ciągnika. "No przecież nie piszczał".
A tak poważnie to wolałbym już kupić za jakieś 200PLN kamerę i podłączyć do wejścia AV GPS-u . Przynajmnej masz możliwość podjechać nawet na 5cm do przeszkody no i szerszy kąt widzenia np : likwidacja martwego pola w lusterkach. Ale to tylko moje zdanie.
KaS602 - 2008-12-02, 12:08
Marek1603, zasadniczo chcialem uniknac dodatkowego wyswietlacza wewnatrz samochodu, a z GPS'em jezdze rzadko. Jedyny sensowny zestaw z kamera i wyswietlaczem w lusterku jaki znalazlem to juz koszt ponad 600PLN'ow.
Co do twojej uwagi o "nipoleganiu" na tym sytemie - zdaje sobie z tego sprawe. Nawet producent okresla je jako wspomagajacy parkowanie, a nie wyreczajacy w parkowaniu. :)
laisar - 2008-12-02, 13:18
Tak z ciekawości - bo też kiedyś rozważałem takowy system, ale jakoś póki co jakoś się nie wgłębiłem w temat - jakie to są "sensowne"?
Bo nie-zestawy można znaleźć (tak na szybko) zdecydowanie taniej:
- lusterka od 260 zł (jak widać jest jeszcze jedno poniżej 300 zł);
- kamerki od 79 zł (i 7 innych poniżej 100zł).
KaS602 - 2008-12-02, 18:33
Sensowne... dla mnie, jak juz predzej zasygnalizowalem to male i nie rzucajace sie w oczy. Nie pamietam teraz dokladnie gdzie widzialem ten zestaw, a adresu www cos nie moge znalezc w historii.
Druga sprawa taka, ze wcale nie zalezalo mi na zestawie z kamera. Logan az tak duzy nie jest :) Moze przy ciagniku siodlowym z naczepa to sie przydaje.
Edit 18:44
Na "nie zestawach" juz nie raz sie przejechalem. Moze wychodzi troche taniej, ale pozniej wynikaly problemy z podlaczeniem, polaczeniem, dzailaniem, konfiguracja, ustawieniem itp.
Nie pije tu oczywiscie do wspomnianych przez Ciebie Laisar akcesoriow, ale do ogolu rzeczy na ktorych swego czasy moglem troche przyoszczedzic, a kupowalem sobie nic poza problemem i kolejnym wydatkiem. Kolokwialnie mowiac: mam juz to gdzies... :)
laisar - 2008-12-03, 01:08
Cytat: | Sensowne... [...] to male i nie rzucajace sie w oczy |
No to jeśli już się zdecydowało na wyświetlacz w lusterku to nie ma chyba większego znaczenia dla tej cechy czy dane dostarcza kamera, czy czujniki ultradźwiękowe.
A zapytałem o szczegóły, bo zaciekawiło mnie co było właśnie "jedynie sensownego" w tamtym konkretnym zestawie z kamerą. Skoro jednak nie zależało Ci na takim typie, to oczywiście rozumiem, że i go nie szukałeś.
Cytat: | Moze przy ciagniku siodlowym z naczepa to sie przydaje. |
...przydaje bardziej, to na pewno (: W każdym razie nawet w MCV-ce nie jest tak źle z widocznością i dlatego też niezbyt się przykładam do poszukiwań (;
Cytat: | pozniej wynikaly problemy z podlaczeniem, polaczeniem, dzailaniem, konfiguracja, ustawieniem itp. |
Nooo, akurat w tym przypadku chyba raczej niewiele się ustawia - sygnał wideo jest dość standardowy, powinno działać po prostu po podłączeniu.
Tak czy owak - ja do tej pory nie miałem problemów z zakupami nie-zestawów, a że finansowo jest to czasem właśnie znacząco odczuwalne, więc prawie zawsze przynajmniej sprawdzam czy jest taka możliwość.
KaS602 - 2008-12-03, 02:32
laisar napisał/a: | A zapytałem o szczegóły, bo zaciekawiło mnie co było właśnie "jedynie sensownego" w tamtym konkretnym zestawie z kamerą |
Lusterko bylo male, bez zadnych przyciskow i przelacznikow z wyswietlaczem chyba 3.5 albo 4 cale (nie pamietam juz).
Marek1603 - 2008-12-03, 06:09
Jeżeli kupujesz "nie zestaw" to po prostu musisz określić co potrzebujesz, jakie parametry mają pozczególne elementy zestawu i już. A zawze masz coś "oryginalnego" .
laisar - 2008-12-03, 12:16
Cytat: | Lusterko bylo male, bez zadnych przyciskow i przelacznikow z wyswietlaczem chyba 3.5 albo 4 cale |
No to patrząc na inne zestawy i nie-zestawy to było chyba jednak dość drogo...
mekintosz - 2015-07-07, 19:16
Witam
Chciałem na lusterko wewnętrzne od Sandero zainstalować uchwyt do kamerki:
https://forum.dashcamtalk.com/threads/rearview-mirror-mount-for-g1w.4236/
Problem w tym, że lusterko ma bardzo krótki pałąk ( że to tak nazwę ) i brakuje miejsca. Jest możliwość adaptacji innego renówkowego lusterka z dłuższym pałąkiem ?
Aniol - 2018-07-30, 12:31 Temat postu: Lusterko wsteczne - rozbiórka Witam, zdemontowałem lusterko wsteczne w aucie [Captur -sądzę, że są podobne] i zastanawiam się jak rozebrać oryginalne lusterko - zdjąć główkę z mocowania. Nie chce nic na siłę, próbowałem również od przodu szkła zdjąć ramkę ale nie puszczają zaciski o ile tam są. Ktoś ma jakieś pomysły?
Zdjęcie mocowania:
Foto 1
Foto 2
Dymek - 2018-07-30, 13:32 Temat postu: Re: Lusterko wsteczne - rozbiórka
Aniol napisał/a: | Ktoś ma jakieś pomysły? |
Mam tylko pomysł na przeniesienie tematu do odpowiedniego działu...
Aniol - 2018-07-30, 13:44
Wedle mnie dobry dział, dotyczy multimedialnego lusterka to tak samo jak modyfikacja i wyjmowanie radia no a właśnie taki temat jest w tym dziale.
Aniol - 2018-07-30, 20:18
Zrealizowane. Dla innych - należy rozebrać od przodu (warto plastikiem aby śladu nie zrobić), wyjąć elektronikę, jest metalowy oring do zdjęcia i lusterko z mocowania samo wyjdzie. Jeszcze tylko wtyczkę rozebrać trzeba - nie przeciśnie się przez mocowanie.
Dymek - 2018-07-30, 20:24
W Daciach w wewnętrznym lusterku wstecznym mamy raczej tylko
... lusterko.
Aniol - 2018-07-30, 20:27
Nie sądzę, że nie ma wersji chociażby z lusterkami fotochromatycznymi. Przecież to jedna rodzina.
Belphegor - 2018-07-30, 20:44
Dymek napisał/a: | W Daciach w wewnętrznym lusterku wstecznym mamy raczej tylko
... lusterko. |
W Dusterze II nie tylko. Tam już siedzi czujnik zmierzchu. Czyli aby dobrać się do jego elektroniki trzeba też coś zrobić z lusterkiem.
Aniol - nie ma lusterka fotochromatycznego w Dacii. Nie ma znaczenia, czy to jedna rodzina, czy nie. Tak jak nie ma np. systemu czterech kamer w Renault. Pasować może wszystko będzie, ale nie znaczy to, że wszystko jest wszędzie stosowane.
sasio - 2018-07-30, 21:43
Będę u siebie wstawial fotochrom z Talismana, pytanie jak zdjąć lusterko z tego mocowania klejonego do szyby?
paul7 - 2018-07-31, 06:21
sasio napisał/a: | Będę u siebie wstawial fotochrom z Talismana, pytanie jak zdjąć lusterko z tego mocowania klejonego do szyby? |
Samemu to możesz urwać, najlepiej zwrócić się do kogoś z autoszyby, oni to robią na co dzień.
sasio - 2018-07-31, 07:14
Hmmm nie chodzi mi o zdjęcie tego mocowania z szyby, tylko samego lusterka które jest przymocowane na uchwycie szyby
Fruxo - 2018-07-31, 07:28
jest temat o fotochromie na forum gdzie wszystko opisano
paul7 - 2018-07-31, 07:56
sasio napisał/a: | Hmmm nie chodzi mi o zdjęcie tego mocowania z szyby, tylko samego lusterka które jest przymocowane na uchwycie szyby |
No właśnie chłopaki od autoszyb, przy wymianie szyby przedniej, muszą nie tylko kleić, ale i zdjąć z zaczepów lusterko. Maja w tym wprawę.
Aniol - 2018-07-31, 15:49
Zrób zdjęcie mocowania przy szybie. Może jest podobne do renault. Jeśli tak to są sanki. Co do wymiany szyb często robią wszystko na siłę widać na filmikach w sieci.
|
|