|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Stop agresji drogowej.
Marek1603 - 2016-06-17, 08:30 Temat postu: Stop agresji drogowej. Wczoraj w trakcie powrotu z Krakowa zostałem "ofiarą" agresji drogowej Pana z Audi S5 i to bardzo niesmacznej i wulgarnej. A to wszystko za ostrzeżenie kierujących przed piratem drogowym.
Filmu nie będę załączał ze względu na dane osobowe. Ale jest nagrany jest z dźwiękiem i to bardzo ładnie słychać. Na koniec jeszcze w Olkuszu zostałem postraszony żebym się nie ważył tego przesyłać na Policję.
Bardziej mnie interesuje co o tym sądzicie. Warto/należy przesyłać takie nagrania do organów ścigania?
laisar - 2016-06-17, 08:38
Marek1603 napisał/a: | Warto/należy przesyłać takie nagrania do organów ścigania? |
Tak.
walter_g - 2016-06-17, 08:39
Oczywiście, niech mu się do d... dobiorą
Marcinbzyk - 2016-06-17, 08:41
Jak najbardziej tak.
route2000 - 2016-06-17, 08:46
Marek1603, zgłoś to na Policję. Niech gość z audicy nie czuje się bezkarnie, nie obchodzi to, że jak ma audi to jest "wielkim"panem na drodze. Na drodze wszyscy mają takie same prawa jako kierowcy.
Po prostu naruszył Twoją nietykalność.
Nie ma co się bać z jego zemsty na przyszłość. Jak coś Ci zrobi to policja i sąd dobierze się do jego d..y.
Marek1603 - 2016-06-17, 08:48
W 2012 roku byłem światkiem identycznej sytuacji. Skończyło się to śmiercią dwóch osób. Ta sytuacja przekonała mnie do natychmiastowego kupna rejestratora.
http://www.straz.brzesko....wsy1&idNews=540
route2000 - 2016-06-17, 09:05
Był 3-4 lata temu wypadek, że zginęło dwoje osób (lat ok. 80) nie z ich winy, lecz z winy kobiety która zjechała na przeciwległy pas i doprowadziła do czołowego zderzenia. Po tym okazało się, że kobieta miała (nie pamiętam ile) % promile alkoholu we krwi. Mało tego, osoby, którzy zginęli, wracali z POGRZEBU (sic!) swoich krewnych.
To się zdarzyło na drodze do mojego domu, był tam straszny korek i na odcinku ok. 3 km jechałem ponad 1 godzinę! Dokładniej w tym artykule, a szczegółowy artykuł o tym tutaj.
Teraz pojawił się artykuł o procesie sądowym tej kobiety, która spowodowała wypadek.
arczi_88 - 2016-06-17, 09:10
Jasne, że wysyłać. Swoją drogą bardzo to ciekawe, takimi burakami najczęściej okazują się kierofcy ałdi i folcwagenów. Osobiście nie spotkałem podobnych debili w Mercedesach, Fiatach czy innych Daciach.
walter_g - 2016-06-17, 11:18
arczi_88 napisał/a: | Jasne, że wysyłać. Swoją drogą bardzo to ciekawe, takimi burakami najczęściej okazują się kierofcy ałdi i folcwagenów. Osobiście nie spotkałem podobnych debili w Mercedesach, Fiatach czy innych Daciach. |
Mercedes - średnia wieku ok 80
Fiat - strach jechać wolniej, bo nie wiadomo co się zaraz popsuje (to samo Alfa)
Dacia - w Daciach jeżdżą Ci rozsądni
arczi_88 - 2016-06-17, 11:35
No i właśnie - to auto/marka tak wpływa na zachowanie kierowcy czy poprostu ta pewna grupa (nie mówię, że wszyscy) wybiera te marki chcąc powiększyć swoje jaja?
walter_g - 2016-06-17, 13:38
arczi_88 napisał/a: | No i właśnie - to auto/marka tak wpływa na zachowanie kierowcy czy poprostu ta pewna grupa (nie mówię, że wszyscy) wybiera te marki chcąc powiększyć swoje jaja? |
Wygląda to na jakąś siłę wzajemnego przyciągania
BLACHA_997 - 2016-06-17, 17:23
W KWP Katowice powstała specjalna komórka, która zajmuje się tego typu zdarzeniami. Nie wiem na jakiej zasadzie następuje przekaz materiału video, ale wydaje mi się , że w dobie internetu można go także przesłać online na jakiś podany adres tak więc być może nawet nie będziesz musiał "fatygować się" osobiście.
Pozdrawiam. Również popieram przesyłanie Policji tego typu materiałów i tępienie chamstwa oraz agresji.
Marek1603 - 2016-06-17, 18:18
Jest problem z przesłaniem dużych plików, a moje mają po 450MB.
Wrzuciłem na dropbox-a i podałem linki w emailu.
arczi_88 - 2016-06-17, 18:23
Bardzo dobrze. Jak możesz to daj później znać co i jak w sprawie słychać.
gregorisan - 2016-06-17, 18:47
Też kilka tygodni temu wyskoczył mi na czołówkę jakiś "dupek w szrocie" - i pierwsza myśl do głowy jaka przyszła, aby zakupić rejestrator i "udupić" takich "pajaców" zgłaszając to na Policję.
Tak przy okazji polecacie jakiś konkretny model wideorejestratora?
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2016-06-20, 15:04 ]
Polecanki w temacie o rejestratorach - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6033.
hak64 - 2016-06-17, 19:05
Trzeba zgłaszać takie przypadki, bo istotnie chamskie zachowanie na drodze potęguje zagrożenie. Trzeba jednak pamietać by policji udostępnić tylko fragment zapisu rejestratora, dotyczący wyłącznie owego zdarzenia, a nie cały filmik. Może się bowiem okazać, że jakiś nadgorliwiec przejrzy cały zapis i wyłapie także nasze wykroczenia, za które będzie nas chciał "rozgrzeszyć".
arczi_88 - 2016-06-18, 11:06
Tymczasem wczoraj w Tychach http://milanos.pl/vid-151...mnie-zabic.html
Motocyklista nie bez winy ale dla kierowcy Skody felga i patyk a nie auto.
Karenzo - 2016-06-18, 11:29
Ustawodawca celowo zobowiązał uczestników ruchu do zachowania bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu w celu uniknięcia takich przypadków .
Równie dobrze autem mogła jechać kobieta i jej sie sprzęgło z hamulcem pomyliło .
Kierowca jest praktycznie nie do ruszenia bo wystarczy że zezna że wydawało mu się że ktoś chce wtargnąć na jezdnie
Marek1603 - 2016-06-18, 11:47
Po choinkę mieć taką kamerkę skoro nie da się odczytać tablic.
W moim przypadku bardzo ładnie widać i słychać epitety z mojego CB.
arczi_88 - 2016-06-18, 12:10
Karenzo napisał/a: | Ustawodawca celowo zobowiązał uczestników ruchu do zachowania bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu w celu uniknięcia takich przypadków |
Aha to jak jakiś szeryf uzna, że ktoś jest za blisko niego to bez konsekwencji dla siebie może zrobić to co ten ziomek? Jak się nie panuje nad nerwami to wiaderko waleriany rano i rowerek.
Karenzo napisał/a: | Kierowca jest praktycznie nie do ruszenia bo wystarczy że zezna że wydawało mu się że ktoś chce wtargnąć na jezdnie |
Nie tak do końca - motocyklista ma przynajmniej dwóch świadków, że na drodze było pusto i panowały idealne warunki Stary to nie Indie albo jakaś afrykańska dzicz, że coś takiego przejdzie bez echa. I jeszcze sobie odjechał jak gdyby nigdy nic.
Fakt, jakość słaba ale podobno kombinują coś w związku z tym.
ajax - 2016-06-19, 13:35
Prześlij. Im mniej agresji na drogach tym będzie bezpieczniej
Karenzo - 2016-06-19, 14:13
nad czym wy tu w ogóle debatujecie
nie ma filmu nie ma o czym rozmawiać
Marcinbzyk - 2016-06-19, 14:57
Myślę że szacowane grono dyskutuje nad sytuacją która opisał Marek1603. Chyba, że się mylę to wyprowadzenie nmnie z błędu. To, że nie ma materiału to nie znaczy, że nic się nie wydarzyło. A czy Ty nigdy nie doświadczyłeś czegoś takiego na drodze? Hipotetytycznie jest szansa, że nie doświadczyłeś a to znaczy, że masz dużo szczęścia albo nie jeździsz samochodem, ale nie ma na to żadnego materiału dowodowego więc o czym tu dyskutować?
Marek1603 - 2016-06-19, 15:21
Dokładnie chodzi o to czego doświadczyłem. I nie chodzi o złamanie przepisów ale o to co wydarzyło się potem poprzez CB po ostrzeżeniu innych kierowców przed piratem.
Karenzo - 2016-06-19, 15:36
jeździłem 10 lat na cb , i od 2-3 lat w ogóle nie używam .
yanosik sprawdza sie dużo lepiej a takie pyskówki już wtedy były na porządku dziennym .
Po mieście cb nie ma żadnego sensu , a w trasie wole nie słuchać gdzie stoją "jagody" przy drodze .
Lza - 2016-06-19, 22:00 Temat postu: Re: Stop agresji drogowej.
Marek1603 napisał/a: |
Bardziej mnie interesuje co o tym sądzicie. Warto/należy przesyłać takie nagrania do organów ścigania? |
Ciężko powiedzieć, bo nie wiemy co się stało. Jeśli było stworzone zagrożenie na drodze, to ja bym zgłosił. Wcześniej czy później taki typ kogoś zabije. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak go przewłóczą przez sądy i dowalą kilka stówek może mu przejdzie. Na ludzi bezrozumnych nie ma innej metody niż "kij".
Jeśli były wyraźne groźby pod Twoim adresem, to też bym zgłosił. tzn gdyby ktoś wyzywał od "narządów płciowych", to bym olał, (szkoda czasu na imbecyli) ale jeśli ktoś grozi, że będize bił lub zabijał, to jak najbardziej bym zgłosił.
Natomiast w przypadku zgłoszenia, myślę, że musisz się liczyć z wezwaniem do przesłuchania na komisariacie, być może też na rozprawie.
Lza - 2016-06-19, 22:14
arczi_88 napisał/a: | Swoją drogą bardzo to ciekawe, takimi burakami najczęściej okazują się kierofcy ałdi i folcwagenów. |
I bmw
Ekspertem socjologi nie jestem, ale wydaje mi się, że to nie przypadek. Zakup 10-cio, 15-to czy 20-to letniego audi czy bmw, nie może być zakupem logicznie i pragmatycznie uzasadnionym. Profil takiej osoby to raczej ktoś, kto bezmyślnie przyjmuje dyktat swojego środowiska, poddaje się opiniom ludzi którzy go otaczają. Wiedza takiego środowiska opiera się na mitach, legendach i pozycjnowaniu osobników w zależności od marki posiadanego samochodu. Czyli na prawie całkowitym braku chłodnej kalkulacji.
Zatem, jeśli ktoś nie potrafi posługiwać się logiką i pragmatyzmem przy zakupie, to ciężko oczekiwać, że logiką i pragmatyzmem będize się kierował na drodze.
arnold - 2016-06-19, 22:21
Mimo że jeździłeś Oplem którego wrzucam do tego samego wora, to wydaje mi się że trafiłeś w sedno ;) Lepiej nie scharakteryzowałbym tego zjawiska.
Lza - 2016-06-19, 22:25
Marek1603 napisał/a: | Po choinkę mieć taką kamerkę skoro nie da się odczytać tablic. |
Z tego co się orientuję, większość rejestratorów nie umożliwia odczytania tablic, zwłaszcza pojazdów jadących z naprzeciwka, w nocy, w czasie deszczu itp. Ale nad drogami jest tyle kamer, że jeśli jest znana data, godzina, miejsce, marka i kolor samochodu, to prawie na 100% kilka minut wcześniej lub później taki pojazd załapał się na profesjonalny monitoring gdzieś w pobliżu. Więc w razie czego pełna identyfikacja sprawcy powinna się udać.
Marek1603 - 2016-06-20, 04:47
Akurat sytuacja miała miejsce w Jerzmanowicach (DK94) i kamerka GDDKiA na 100% to chwyciła ponieważ jest skierowana właśnie na ten zakręt.
Lajkonik - 2016-06-20, 06:05
route2000 napisał/a: | Na drodze wszyscy mają takie same prawa jako kierowcy. |
Tak. Kierowcy BORu też? Spróbuj któregoś ruszyć.
route2000 - 2016-06-20, 08:01
Kierowcy BOR-u też mają jechać tak jak inni kierowcy, jeśli nie używają sygnałów dla pojazdów uprzywilejowanych.
A jak poznasz że to kierowca BOR-u czy dresiarz w BMW?
Lza - 2016-06-20, 08:03
po tym, czy ma koło przebite ;-D
route2000 - 2016-06-20, 08:26
Lza napisał/a: | po tym, czy ma koło przebite ;-D |
Lajkonik - 2016-06-20, 11:21
route2000 napisał/a: | Kierowcy BOR-u też mają jechać tak jak inni kierowcy, jeśli nie używają sygnałów dla pojazdów uprzywilejowanych.
A jak poznasz że to kierowca BOR-u czy dresiarz w BMW? |
Ja poznałem po wypasionej limuzynie z ciemnymi szybami (wszystkimi) i niebieskich fleszach (bez sygnalizacji dźwiękowej). Jechał sobie taki omijając korek, pod prąd, po strefach wyłączonych z ruchu, gdzie się tylko limuzyna przecisnęła.
Co sugerujesz? że jak ma obowiązek jeździć w zgodzie z prawem drogowym to zgłaszasz go na policję i facet ma przechlapane? Prędzej Ty będziesz miał Oni mają takich prawników, że jak Cię wezmą w obroty, to Ci się odechce następnym razem zgłaszać cokolwiek.
Lza - 2016-06-20, 13:11
Lajkonik napisał/a: | echał sobie taki omijając korek, pod prąd, po strefach wyłączonych z ruchu |
Kierowcy audi i bmw już tak mają. ;-D
Martens - 2016-06-20, 20:54 Temat postu: Re: Stop agresji drogowej.
Marek1603 napisał/a: | Na koniec jeszcze w Olkuszu zostałem postraszony żebym się nie ważył tego przesyłać na Policję. |
Ale z niego kozak... tym jednym zdaniem przekonał mnie, że absolutnie należy zgłosić. Najpierw podskoczył, a potem spękał. Zwykły lamus, niech mu się dobiorą do dupy.
Gość - 2016-06-23, 11:35
Goście z audicy..od razu wiadomo kto siedzi za kółkiem... ja wczoraj byłem świadkiem akcji jak kierowca audicy wyprzedzał na parkingu!! tuż przed hopką..no debil tym bardziej ze zaraz był znak ustąp pierwszeństwa i rondo.. ja nie wiem oni wyprzedzają dla samego wyprzedzania i pokazania: mam lepsze auto? jestem lepszy, nie czaje tego
gregorisan - 2016-06-23, 19:55
leszekmuniak77 napisał/a: | ja nie wiem oni wyprzedzają dla samego wyprzedzania i pokazania: mam lepsze auto? jestem lepszy, nie czaje tego |
W głowie pustki, więc muszą się czymś dowartościować
|
|