DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Jak wyłączyć radio w Media Nav

gfedorynski - 2016-06-20, 11:07

To ja mam pytanie nowicjusza: jak wyłączyć radio?? Nie ściszyć, tylko wyłączyć, żeby tuner nie działał.
DrOzda - 2016-06-20, 11:12

Wetknij kabel minijack do złącza frontowego :)
gfedorynski - 2016-06-20, 15:59

Wtedy pewnie nie usłyszę już nic. Naprawdę nie da się wyłączyć tunera?
Cav - 2016-06-20, 16:23

gfedorynski napisał/a:
To ja mam pytanie nowicjusza: jak wyłączyć radio?? Nie ściszyć, tylko wyłączyć, żeby tuner nie działał.

A w jakim celu?
Generalnie urządzenie wyłączasz klawiszem On/Off.
Ale wtedy wyłączasz całe, w tym tuner.

gfedorynski - 2016-06-20, 16:25

Bo nie używam w zasadzie radia. Chcę, żeby empetrójki z pendriva/telefonu były grane normalnie, zestaw głośnomówiący i nawigacja działały normalnie i tylko radio było cicho. Wiem, że dwa ostatnie elementy mają osobną regulację głośności, ale już odtwarzanie muzyki chyba nie?
Cav - 2016-06-20, 21:02

gfedorynski napisał/a:
Bo nie używam w zasadzie radia. Chcę, żeby empetrójki z pendriva/telefonu były grane normalnie, zestaw głośnomówiący i nawigacja działały normalnie i tylko radio było cicho. Wiem, że dwa ostatnie elementy mają osobną regulację głośności, ale już odtwarzanie muzyki chyba nie?

Dlaczego nie?
Oczywiście że tak.

laisar - 2016-06-20, 21:38

DACIA Klub Polska » DACIA » Kompendium Dacii » Instrukcje obsługi » RADIA » http://www.daciaklub.pl/user/radio/ » http://www.daciaklub.pl/u...1196-2_(PL).pdf
gfedorynski - 2016-06-21, 12:17

Przeczytałem tę instrukcję, tak naprawdę nie wnosi za dużo do jakiegokolwiek używania MNE, są tu wypisane wszystkie funkcje, których znaczenie i tak jest jasne. W szczególności nie dowiedziałem się jak *wyłączyć* radio.
route2000 - 2016-06-21, 12:20

Jestem tylko ciekawy, dlaczego jesteś tak zmuszony, aby wyłączyć radio?
Nie wystarczy włączyć MP3 (tak jak pisałeś wcześniej) zamiast radia albo z telefonu albo po prostu wyłączyć przyciskiem ON/OFF. :->
Pamiętaj, że masz auto marki DACIA.

gfedorynski - 2016-06-21, 12:47

Bo np. denerwuje mnie guzik z nazwą stacji w prawym dolnym rogu na ekranie mapy.
route2000 - 2016-06-21, 13:01

Chyba nie masz innego wyboru. Wszak jak jedziesz to chyba tylko patrzysz na drogę a nie na ekran Media Nav. :->
keretey - 2016-06-21, 13:04

Fordy to też badziewie. Też nie można było wyłączyć samego radia...
Nigdy więcej Dacii ani Forda! ;-)
PS Jak przestawisz źródło na wejście aux albo usb albo bluetooth i nic nie będziesz odtwarzał - to efekt będzie ~zamierzony

route2000 - 2016-06-21, 13:42

To może lepiej wywal radio z auta i mieć święty spokój oraz większe bezpieczeństwo na drodze. :-D :mrgreen:
gfedorynski - 2016-06-22, 09:13

No dobrze, myslałem juz że jakoś rozwiązałem problem przełączając na multimedia i wybierając granie "niczego" z telefonu przez BT. Ale niestety... przy ponownym włączeniu samochodu i MNE sparowanie z telefonem trwa chwilę, a w tym czasie MNE zdąży się przełączyć na radio. Bez sensu. Wygląda na to, że jeśli nie chcę wozić pendriva lub kabelka jack tylko po to, żeby nie włączyło się radio, to mute jest jedynym rozwiązaniem.
route2000 - 2016-06-22, 09:35

To kup pendrive w postaci grzybka to nie widać prawie w ogóle i niech tam cały czas siedzi w aucie.
Mam tak u siebie w Lodgy. ;-)

gfedorynski - 2016-06-22, 09:44

Pewnie tak zrobię, bo chcę słuchać muzyki, tylko swojej, a nie z radia.

Rozumiem, że pojemność 64GB to nie będzie dla MNE jakiś problem?

jas_pik - 2016-06-22, 20:26

Zapewne tak, ale ja dotychczas sprawdzałem 32GB.
Szukaj dobrej firmy i o wysokiej klasie szybkości bo przy takich pojemnościach i duzych ilościach plików nawet przeszukiwanie potrzebuje szybkiego transferu.

gfedorynski - 2016-06-23, 08:56

Właśnie widzę, że zamówiłem dokładnie taki, jak na zdjęciu powyżej. Transfery przyzwoite. Ale czy MNE ma USB 3.0?

A dziś rano po włączeniu samochodu radio zaatakowało mnie Wiplerem, co dowodzi, że mój problem jest realny, a nie wydumany!

jas_pik - 2016-06-23, 23:43

Ani MN ani MNE nie ma standardu 3.0
Zmień stację :-D

gfedorynski - 2016-06-24, 08:16

Cytat:
Ani MN ani MNE nie ma standardu 3.0

Czyli szybkość pendrive będzie miała znaczenie tylko przy przygotowywaniu muzyki na komputerze.

Cytat:
Zmień stację

Oni są wszędzie.

jas_pik - 2016-06-24, 08:56

gfedorynski napisał/a:
Czyli szybkość pendrive będzie miała znaczenie tylko przy przygotowywaniu muzyki na komputerze.

Nie tylko.
Nawet pendrive standardowe mają rózne prędkości odczytu. Przy tych najtańszych może rwać dźwięk. Ale najważniejsze jest szybkie wczytanie listy i szybkość przeszukiwania.
Jednocześnie MN1 i MNE sa bardzo wrażliwe na jakość pendrive - w tych najgorszych możesz uzyskać informacje o braku plików multimedialnych mimo że tam są i każdy komp je zobaczy i odczyta.
Z drugiej strony szykuję możliwość wykorzystania tego portu USB do użytkowania jako miejsce przyłączenia modemu ( na razie tylko Huawei) i korzystania z internetu na MN.
Na razie to tylko testy ale pozytywne.
Na załączonym zdjęciu możesz zobaczyć jak to wygląda.