DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Kielich mcphersona

Seba - 2016-06-21, 20:15
Temat postu: Kielich mcphersona
Witam kolegów w dacii logan z 2005 cos mi stuka z przodu,przy skrecaniu i jezdzie.czy moze byc to przyczyna nie dokreconych kielichow?czy maja calkowicie dolegac do karoserii?dołacze zdj.z gory dziekuje za odpowiedz
kali - 2016-06-21, 20:58

Pukać może wiele rzeczy, kielichy same się nie rozkręcają. To jakiś problem kanał i breszka by sprawdzić? Bo na domysłach stracisz dni.
Seba - 2016-06-21, 21:03

Wiem.to na gorze co jest przykrecone do mcphersona odstaje dosc wysoko.
kali - 2016-06-21, 23:06

Cyknij fotki bo dużo to pojęcie względne.
Marek1603 - 2016-06-22, 05:06

Proponuję sprawdzić końcówki drążków kierowniczych i łączniki drążka reakcyjnego. Taki pręt od jednego do drugiego wahacza skręcony śrubami z nimi. Wymień obydwa bo koszt około 20 - 30zł za dwie śruby z gumami.
Lajkonik - 2016-06-22, 05:59

U mnie stukała końcówka stabilizatora (jak na razie jedyna usterka, no może jeszcze kabelek klaksonu). Do sprawdzenia tego elementu nie podnosi się auta, ale kanał może dodać komfortu do pracy. Samochód musi stać na równej powierzchni, tak aby stabilizator był odciążony. Inaczej luz nie wyjdzie.
Seba - 2016-06-22, 22:25

Wlasnie probuje dodac zdjecia ale mi nie wychodzi.jak to tu dodac
Marek1603 - 2016-06-23, 04:49

Zdjęcie max 250kb lub link do zewnętrznego.
Domel2250 - 2016-06-28, 12:11

Podłączę się :-) . Ostatnio i u mnie coś głucho puka po najeździe i zjeżdżaniu z nierówności, taki głuchy odgłos , nawet na początku myślałem, że to jakiś przedmiot w kieszeni/półce lata swobodnie i hałasuje. Podejrzewam właśnie poduchę/łożysko amortyzatora, ale sprawdzę jeszcze te końcówki stabilizatora....Końcówki drążków kierowniczych wymienione na wiosnę, wahacz rok temu, więc to raczej zdrowe powinno być.....Jak sam na dniach nie znajdę, to wstawiam na kanał do mechaniora i już.
loganik - 2016-06-28, 14:48
Temat postu: Re: Kielich mcphersona
Seba napisał/a:
Witam kolegów w dacii logan z 2005 cos mi stuka z przodu,przy skrecaniu i jezdzie.czy moze byc to przyczyna nie dokreconych kielichow?czy maja calkowicie dolegac do karoserii?dołacze zdj.z gory dziekuje za odpowiedz

Jak tylko przy skręcaniu stuka - sprawdz przeguby!

Domel2250 - 2016-06-28, 21:08

Domel2250 napisał/a:
Podłączę się :-) . Ostatnio i u mnie coś głucho puka po najeździe i zjeżdżaniu z nierówności, taki głuchy odgłos , nawet na początku myślałem, że to jakiś przedmiot w kieszeni/półce lata swobodnie i hałasuje. Podejrzewam właśnie poduchę/łożysko amortyzatora, ale sprawdzę jeszcze te końcówki stabilizatora....Końcówki drążków kierowniczych wymienione na wiosnę, wahacz rok temu, więc to raczej zdrowe powinno być.....Jak sam na dniach nie znajdę, to wstawiam na kanał do mechaniora i już.

Jestem na 99,9 % pewien, że to łącznik stabilizatora, jak złapię za stabilizator blisko łącznika ze strony z której mi puka i szarpnę to słyszę to pukanie, tylko gdy auto stoi na równym.