DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - [MN1] Wifi/Gprs

cortez8591 - 2016-07-11, 10:59
Temat postu: [MN1] Wifi/Gprs
czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy w win ce, które znajduje się na mn1 jest możliwość połączenia go z wifi? próbowałem wrzucić moduł oparty na rt2870 oraz sterowniki składające się na dll i reg np. stąd jednak w windowsie jakby nawet nie drgnęło.

Dał mi do myślenia za to fakt, iż menaco daje możliwość np. podłączenia dongla gsm. Przeglądając paczkę, która jest udostępniona na ich forum nie natknąłem się na nic co by przypominało analogiczny sterownik.

Jak to działa?

jas_pik - 2016-07-11, 11:23

Nie analizowałem dokładnie działania Menavrus-a ale podejrzewam że jest zmieniony plik Windowsa NK.BIN w taki sposób aby plik licencji uruchamiał dodatkowe funkcje ( czyli np modem a być może też i WiFi) zaszyte w Windowsie .
Ale to już za wysokie progi dla mnie aby rozłożyć plik NK.BIN , dołożyć nowe funkcje i skompilować tak aby wszystko działało.
Wtedy można by było wykorzystać też dodatkowy port ( wymagający przylutowania) na płycie głównej i na stałe uruchomić jego działanie - na razie port można uruchomić tylko po wejściu w Windowsa .
Na forum francuskim
Msieurlolo ktoś się pochwalił że udała mu się ta sztuka połaczenia z internetem ale opisał to tak że nikomu więcej się to nie udało powtórzyć.