|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Skradziono Laguna III - Wrocław
Marek1603 - 2016-07-12, 10:56 Temat postu: Skradziono Laguna III - Wrocław Umieszczam na prośbę pokrzywdzonej osoby, z innego forum Renaultowego.
"Kochani, potrzebuję Waszej pomocy !
We Wrocławiu w nocy (lub rano) z piątku na sobotę (8-9 lipiec) z ul. Jęczmiennej we Wrocławiu został skradziony nasz samochód Renault Laguna III kombi o nr rej. DW 681VY.
Jak na zdjęciach - Samochód biały 2011 rocznik (wersja po lifcie) z 28 tys przebiegu ze szklanym czarnym dachem na czarnych 18-sto calowych felgach.
Samochód kupiliśmy pół roku temu jak tylko dowiedzieliśmy się że zostaniemy rodzicami.
Niestety samochód nie był ubezpieczony bo najtańsze AC zostało wyliczone na 8000 zł i po prostu zbieraliśmy pieniądze na ubezpieczenie - niestety nie zdążyliśmy :(. Czas po prostu idealny dla nas na stracenie auta bo dopiero co odebraliśmy psa po operacji i był to jedyny środek transportu którym mogliśmy transportować psa bez wywoływania u niego paniki do kliniki. W nadmiarze złego w samochodzie była także baza do przewożenia dziecka. No cóż nacieszyliśmy się co nie miara samochodem a teraz zostaliśmy tylko z kluczykiem, dokumentami i kredytem na 60 tys zł.
Złodzieje niestety nie mają serca i zostawili nas w najgorszej chwili bez środka transportu na który tak ciężko pracowaliśmy i będziemy pracować przez najbliższe 6 lat :(
Jeżeli to nie problem to proszę was, udostępnijcie to gdzie możecie, Może jakimś cudem ktoś coś widział albo ewentualnie zobaczy w swojej okolicy.
Kontakt do mnie 535 828 288, 512 328 953"
DrOzda - 2016-07-12, 12:39
Za samochód warty 30 - 40 kPLN najtańsze AC 8000 ? Wystarczyłoby napisać - pożałowaliśmy kasy a nie ściemniać takie farmazony .....
czaju - 2016-07-12, 13:21
Laguna III Grandtour Bose Edition, ze słabszą benzyną, pierwsza polisa (bez zwyżek), mój rok urodzenia (>25lat), pakiet OC AC NNW 8145zł wg moje.pzu.pl, poza pakietem prawie 6k, bez udziału własnego i na oryginalnych częściach 7k- daruj sobie uszczypliwe komentarze - dziękuje dobranoc.
Współczuję utraty, bardzo ładnie wyglądała.
walter_g - 2016-07-12, 23:14
Reasumując dwa powyższe posty. Ubezpiecz swój samochód, ale nie w PZU bo zdzierają...
Współczuję utraty. Mimo, że od kilku lat liczba kradzionych aut systematycznie spada, to jednak nadal zdarzają się takie sytuacje.
Jeżeli autko zostało skradzione 8-9 lipca to niestety na bank już jest pocięte na mniejsze elementy i pewnie jest w drodze do paserów...
Gdyby kurde ludzie nie kupowali części byle gdzie i bez sprawdzania skąd są, to pewnie by nie było tylu problemów z kradzieżami.
Marek1603 - 2016-07-13, 04:46
Będzie tak dopóki części nowe będą tak drogie.
Podobnie jak z alkoholem. Obniżyli kiedyś akcyzę i nagle wzrosły wpływy podatku. Każdy wolał iść do sklepu i kupić niż na czarnym rynku z nie wiadomego pochodzenia.
czaju - 2016-07-13, 07:10
walter_g napisał/a: | Reasumując dwa powyższe posty. Ubezpiecz swój samochód, ale nie w PZU bo zdzierają...
Współczuję utraty. Mimo, że od kilku lat liczba kradzionych aut systematycznie spada, to jednak nadal zdarzają się takie sytuacje.
Jeżeli autko zostało skradzione 8-9 lipca to niestety na bank już jest pocięte na mniejsze elementy i pewnie jest w drodze do paserów...
Gdyby kurde ludzie nie kupowali części byle gdzie i bez sprawdzania skąd są, to pewnie by nie było tylu problemów z kradzieżami. |
Jak ubezpieczałem Ibizę to tylko w PZU chcieli uznać jakiekolwiek zniżki (w ciągu ostatnich 5 lat jedna szkoda tylko z OC w Czerwcu 15') przez co cena była więcej niż atrakcyjna. W przypadku Octavii na razie mam pakietówkę ale Duster i Spark również najlepiej kwotowo wychodzą w PZU. Raz zdarzyło mi się likwidować szkodę z AC poza PZU i... nigdy więcej. Dla mnie OC+AC = PZU, OC = gdziekolwiek, jednak zwykle PZU.
swissman - 2016-07-13, 07:33
ja w Szwajcarii za Dokkera dci 90 wersja Stepway place ok. 3800 zlotych rocznie i mam full casco... znizka 70%...
moze tu mniej kradna, a moze ubezpieczalnie mniej dymaja klientow...
walter_g - 2016-07-13, 07:48
swissman napisał/a: | a moze ubezpieczalnie mniej dymaja klientow... |
Też mi się wydaje, że nasz "narodowy" ubezpieczyciel lubi sprawdzać ile klienci są w stanie zapłacić, a że płacą i nie szukają tańszych opcji, to walą ile wlezie.
Kalkulator rankomatu.pl - dla Laguny wyliczył AC między 1.600 a 3.000 zł. Z czego tak naprawdę zawsze można wybrać opcję OC+AC tylko kradzieżowe i można zapłacić za taki pakiet jeszcze mniej.
czaju - 2016-07-13, 07:54
Ja za Octavię płacę 2500zł - po prostu są samochody które mają większe prawdopodobieństwo zdarzeń i jest to droższe, są ludzie którzy nie mają pełnych zniżek, albo nawet żadnych więc cena rośnie 2,5x albo i lepiej jak nie mają jakiegoś tam wieku, albo przez jakiś czas prawa jazdy. Stąd częsta praktyka rejestrowania samochodów na rodziców - a co jeśli to niemożliwe, albo małżonek nie chce się zgodzić?
walter_g napisał/a: | swissman napisał/a: | a moze ubezpieczalnie mniej dymaja klientow... |
Też mi się wydaje, że nasz "narodowy" ubezpieczyciel lubi sprawdzać ile klienci są w stanie zapłacić, a że płacą i nie szukają tańszych opcji, to walą ile wlezie.
Kalkulator rankomatu.pl - dla Laguny wyliczył AC między 1.600 a 3.000 zł. Z czego tak naprawdę zawsze można wybrać opcję OC+AC tylko kradzieżowe i można zapłacić za taki pakiet jeszcze mniej. |
Bardzo ciekawe, wpisując mniej niż 25lat właściciela, Lagunę III grandtour, pierwszą w życiu polisę AC i wrocławski kod pocztowy nie dostałem żadnej takiej oferty :)
Najmniejsza to niespełna 6000 Hestia/You can drive
Marek1603 - 2016-07-13, 10:02
czaju napisał/a: |
Bardzo ciekawe, wpisując mniej niż 25lat właściciela, Lagunę III grandtour, pierwszą w życiu polisę AC i wrocławski kod pocztowy |
I te parametry robią tak naprawdę największą różnicę.
|
|