DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Zakup Dacii - Logan MCV II dCi 90 S&S

grzes74 - 2016-07-18, 17:38
Temat postu: Logan MCV II dCi 90 S&S
W mojej opinii jedyny słuszny motor w tym samochodzie.

Ktoś ma doświadczenia?
DPF?
Korozja w nowych MCV II (te gołe nadkola... daje to rade przy polskich solankowych zimach)?

Jakieś typowe usterki?

S&S ? (PS.> Moje jeśli chodzi o S&S by Renault - krótkie co prawda ale wywodzące się z Clio 0.9 TCe - jak najbardziej pozytywne. Tzn.: nie wyłączał silnika np.: tuż po zjechaniu z autostrady, na pierwszych światłach... jakiś tam rozsądek zaszczepili ;), tylko)

PS.
Rzadki to wóz na polskich drogach, a i użykowników tu mało chyba...???

franius - 2016-07-20, 07:45
Temat postu: Re: Logan MCV II dCi 90 S&S
grzes74 napisał/a:

S&S ? (PS.> Moje jeśli chodzi o S&S by Renault - krótkie co prawda ale wywodzące się z Clio 0.9 TCe - jak najbardziej pozytywne. Tzn.: nie wyłączał silnika np.: tuż po zjechaniu z autostrady, na pierwszych światłach... jakiś tam rozsądek zaszczepili ;), tylko)

PS.

Jeśli chodzi o S&S w Dacia to nie jest on wcale taki "inteligentny" potrafi gasić silnik nawet po zatrzymaniu na strzałce zielonej... Innymi słowy lepiej go wyłączyć.

Wg moich obserwacji jeśli chodzi o Dacia to
najwięcej widuje na drogach, i pewne też najlepiej się sprzedaje:

Duster
Sandero
Dokker
Logan MCV
Lodgy
Logan

mojo - 2016-07-30, 16:52
Temat postu: Re: Logan MCV II dCi 90 S&S
grzes74 napisał/a:

100% racji. Sam się nad takim zastanawiam tym bardziej, że MCV 1.5 dci 90 jest tylko nieznacznie droższy od Sandero z tym silnikiem

grzes74 napisał/a:
Ktoś ma doświadczenia?
DPF?
Korozja w nowych MCV II (te gołe nadkola... daje to rade przy polskich solankowych zimach)?

Jakieś typowe usterki?

PS.

Z dpf ma doświadczenia takie że sam filtr wcale tak nie pada ale może paść jakiś osprzęt, mnie np padł po 50 tys termometr tylny dpf :mrgreen: a poźniej już ok

1.5 dci 90 to mało spotykany motor bo taka jest paranoja że jak mało kasy no to 1.2, 1.6 i tego typu zabytki a tłumaczenia do upadłego że tylko wolnyssak rodem z lat 90-tych ubiegłego wieku to jest super rozwiązanie. Jak kogoś stać na dci to chyba kupuje bardziej uznana markę, która jest takim samym szrotem jak każde obecnie produkowane auto. Wg mnie mcv z dci 90 to najrozsądniejszy wybór i jedyny motor którym można tiry wyprzedać :mrgreen: