DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Dacia wśród 5 najbardziej niezawodnych marek w Anglii

zdzisiu27 - 2016-07-26, 07:19
Temat postu: Dacia wśród 5 najbardziej niezawodnych marek w Anglii
za francuskie.pl:
http://francuskie.pl/dacia-najbardziej-niezawodna/

"Ponad 60 tysięcy brytyjskich kierowców wzięło udział w dorocznych badaniach magazynu Which? Car. Oceniali swoje samochody pod kątem niezawodności. Wśród najlepszych marek na Wyspach Brytyjskich w finałowej piątce znalazła się Dacia. Jest to pierwsze tego typu wyróżnienie dla tej marki."

Brytyjczycy najgorzej ocenili samochody marek Alfa Romeo, Land Rover, Smart, Chevrolet i Saab.

[/i]

kubota - 2016-07-26, 11:18

Elegancko. Dacia to potęga :mrgreen:
Karenzo - 2016-07-26, 20:05

tylko że konkurencja ma 20 x modułów więcej
więc procentowo usterek na moduł dacie ma pewnie najwięcej na rynku

PiotrWie - 2016-07-26, 20:26

Karenzo napisał/a:
tylko że konkurencja ma 20 x modułów więcej
więc procentowo usterek na moduł dacie ma pewnie najwięcej na rynku

Ja po prawie 6 latach mam 0 awarii, rozumiem ze konkurencja ma awarie ujemne ( zanim sie popsuje sama się naprawi). :mrgreen:

Karenzo - 2016-07-26, 20:48

ja :
-skrzypiący pedał sprzęgła
-sypiący katalizator
-zdychający rozrusznik (bendiks )
-padły wtryski lpg
-padał akumulator
-problemy z alternatorem (niby poluzowana śruba )
-ślizg zderzaka pękł
-ubytki płynu chłodniczego (skorodowana obejma na wężu )
-problem ze wszystkimi uszczelkami (sa za krótkie )
-bujający fotel kierowcy

Niby czepialstwo ale wszystkie te usterki to wyniki słabej jakości podzespołów użytych do produkcji , więc zachwycanie się że dacia sie relatywnie mało psuje to absurd bo tu mało co może się zepsuć , wszystkie technologie sa wręcz prostackie

Całością ocena mojej przygody z dacią jest jednak pozytywna bo jako wóz nawet bez gwarancji jest nieporównywalnie najtańszy w utrzymaniu , tylko trzeba brać korektę ta bardzo ograniczony komfort użytkownika z tego tytułu

mekintosz - 2016-07-26, 23:26

Rozsądne podsumowanie po kilku latach użytkowania ;-) Pełna zgoda z Kolegą ;-)
PiotrWie - 2016-07-27, 07:40

To wszystko to drobne rzeczy, do usunięcia za niewielkie pieniądze i w każdym, nawet dość prymitywnym warsztacie, a nawet samodzielnie. Nie mam problemów z wydaniem 5000 na rower czy 20 - 25tyś rocznie na wyjazdy, a wydawanie na samochód więcej niż minimum wydawało mi się zbędnym przerostem formy nad treścią - prawdopodobnie gdybym jeździł całymi dniami po 700 - 1000 km to bym widział sens wydania 100 - 150 tyś na limuzynę podróżną, ale po to by jeździć te kilka - kilkanaście kilometrów?? Miałem już "wypasione" auta (co prawda nie nowe, ale wszystko działało i nie trafiłem nigdy na nadmiernie awaryjny egzemplarz) i przy moich potrzebach nie widziałem większej różnicy. Mi potrzeba dużego prześwitu, klimatyzacji i właściwie to by było na tyle - jedyna rzecz która by mnie skusiła do wydania większych pieniędzy to ASB, ale jak kupowałem samochód to Duster kosztował ok 50 tyś, a jakikolwiek samochód z porównywalnym prześwitem i ASB ponad 100 tyś - więc uznałem że bez przesady.
raven66 - 2016-07-27, 08:19

Rozrusznik czy akumulator - zgoda, ale "ficzery" typu bujany fotel czy skrzypiące sprzęgło to raczej nie jest zaliczane w kategorie "awaryjność". Kiedyś wydaje mi się, że czytałem o kulisach tego typu badań i (być może się mylę, ale tak mi się wydaje), że mówiąc o "awaryjności" chodzi o wszelkie usterki które unieruchamiają samochód.

To znaczy dla przykładu mamy jakąś markę - zupełnie losową ;-) - gdzie non stop palą się żarówki, bo jest wada fabryczna, albo nie działa klakson, albo jest źle wytworzony zbiornik spryskiwaczy i cieknie i nonstop brakuje płynu. Tego typu "usterki" nie będą kwalifikowane jako awaryjność samochodu, bo nadal będzie jeździł.