|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Pomoc przy wyborze modelu/silnika
dsa - 2016-07-27, 11:25 Temat postu: Pomoc przy wyborze modelu/silnika Cześć,
Chciałem Was prosić o opinię, który model dacii i który silnik byście polecali.
Rodzina + 2 dzieci (7 i 3 lata)
Rocznie: 10000 - 15000 (miasto/weekend/wakacje)
Jeśli to ma znaczenie, jeździ kobieta.
Nie mamy dużych wymagań wobec przestrzeni - nie wozimy wózków ani rowerków, dzieci jakieś wielkie się nie zrobią w ciągu 5 lat i na dobrą sprawę do tej pory stara polówka gabarytowo była ok, ale też nie ma oporów wobec czegoś większego.
Do tej pory celowaliśmy w używanego Seata Leona II, jednak po kilku wizytach na stacji diagnostycznej chyba wolę nowy samochód.
Jeśli chodzi o budżet to katalog dacii mnie nie odstrasza i sytuacja wygląda tak: im taniej tym lepiej, ale w momencie gdy koszty mają jakieś uzasadnienie to można to przełknąć.
Co do wyposażenia przy przesiadce ze starej polówki wspomagania i klima jest już bardzo dużym komfortem.
Proszę o opinię/sugestie
gfedorynski - 2016-07-27, 11:47
W sumie bylibyście zadowoleni z każdej dacii. Jeśli naprawdę nie musicie wiele wozić, to sandero lub logan wystarczy, polecam wyposażenie Laureate - jeśli finanse nie są problemem, nie warto zatrzymywać się na Access. Jeśli jednak przekonacie się do bagażnika - dokker lub lodgy, ostatecznie logan mcv będą fajne. Natomiast nawet sandero jest pojemne w porównaniu z konkurencją.
Wybór wersji silnika jest przedmiotem wojen religijnych na forum, moim zdaniem wolnossąca benzyna spokojnie wystarczy.
laisar - 2016-07-27, 12:23
dsa napisał/a: | który silnik byście polecali |
To kwestia subiektywna - zależy jakie masz dotychczasowe doświadczenia oraz potrzeby, dlatego najlepiej zrób po prostu jazdy próbne.
Dla normalnego człowieka każdy silnik nadaje się do normalnej jazdy.
Decybel - 2016-07-27, 12:32
dsa napisał/a: | Jeśli to ma znaczenie, jeździ kobieta. |
więc model i kolor jaki Jej najbardziej podoba się wizualnie
a tak na poważnie- przy dzieciach pojemność bagażnika, zwłaszcza w czasie wyjazdów wakacyjnych ma jednak znaczenie. Też mam dwójke dzieci i mój wstępny wybór to Duster( z racji 4x4)...Gdyby wystarczył mi napęd na jedną oś to rozważyłbym Lodgy.
gfedorynski - 2016-07-27, 12:34
Cytat: | Dla normalnego człowieka każdy silnik nadaje się do normalnej jazdy. |
To należałoby wykuć złotymi literami w marmurze.
dsa - 2016-07-27, 12:56
laisar napisał/a: | Dla normalnego człowieka każdy silnik nadaje się do normalnej jazdy. |
Raczej chodzi mi o to, czy żaden z silników nie zacznie mi się za bardzo dławić jak mu przyjdzie wciągnąć na górkę cztery osoby + jakiś tam bagaż.
Doświadczenie mizerne - benzyna 1.0 i toto chyba ma 45KM, więc najsłabszy silnik będzie lepszy, ale też kwestia tego czy lepiej dołożyć, czy nie będzie to tak odczuwalne. Pytam bo się nie znam, a nie wierzę, żeby jazda próbna te wątpliwości rozwiała.
Decybel napisał/a: | a tak na poważnie- przy dzieciach pojemność bagażnika, zwłaszcza w czasie wyjazdów wakacyjnych ma jednak znaczenie. Też mam dwójke dzieci i mój wstępny wybór to Duster( z racji 4x4)...Gdyby wystarczył mi napęd na jedną oś to rozważyłbym Lodgy. |
Ale to są wyjazdy sporadyczne, więc chyba lepiej dokupić bagażnik na dach na dwa wyjazdy, a przez resztę roku oszczędzić na spalaniu. Do tego chyba mamy bardziej odchyły minimalistyczne.
gfedorynski - 2016-07-27, 13:01
Odchyły minimalistyczne zacna rzecz, zresztą do bagażnika logana też się dużo zmieści (a spali przez cały rok pewnie podobnie jak sandero). Spokojnie, każdy silnik wystarczy, żeby podjechać pod górkę załadowanym samochodem.
route2000 - 2016-07-27, 13:03
dsa, jakie przebiegi robisz w mieście, a jakie na trasie? Czy jeździsz codziennie do pracy? Jeśli tak to ile km w jedną stronę? Czy miałeś w życiu poprzednie pojazdy z LPG?
spoogie - 2016-07-27, 13:11
Przejedź się paroma modelami ale chyba odpowiedni będzie po prostu logan albo logan mcv.
Moim zdaniem warto dopłacić do TCe 90 bo zapewnia lepszą jazdę po mieście paląc porównywalnie do 1.2 75km. Zawsze można do nich jeszcze wrzucić LPG i wtedy masz jazdę za grosze.
dsa - 2016-07-27, 13:13
route2000 napisał/a: | dsa, jakie przebiegi robisz w mieście, a jakie na trasie? Czy jeździsz codziennie do pracy? Jeśli tak to ile km w jedną stronę? Czy miałeś w życiu poprzednie pojazdy z LPG? |
Nie, LPG nigdy, ale nie mam uprzedzeń.
Co do przebiegu to nie wiem, ale trzeba założyć pewnie 5-20 km w mieście w jedną stronę - jestem w trakcie zmiany pracy.
Do tego ok 100-200 km jakimiś tam powiatówkami raz w tygodniu (górki) + wakacje
kakus - 2016-07-27, 13:42
do bagażnika sandero raczej się na wakacje nie zapakujesz w 4 osoby. albo wyląduje część na tylnej kanapie..... albo weźmiecie mniej rzeczy .... pakowanie się też czasami bywa sztuką
co do silnika to najlepsza opcja chyba to 90TCe z LPG
laisar - 2016-07-27, 14:01
dsa napisał/a: | nie zacznie mi się za bardzo dławić |
Jeśli tylko nie masz obrzydzenia do magicznego pudełka pt "skrzynia biegów", to na pewno nie.
Natomiast jeżeli tylko finanse pozwalają, to oczywiście warto wziąć coś mocniejszego dla wygody.
PiotrWie - 2016-07-27, 14:54
Jak ma jeździć kobieta to polecam Easy-R. Oczywiście zaraz się pojawią wpisy że to nie jeździ, badziew itp. Jazda bez konieczności zmiany biegów jest bardzo przyjemna, jeśli tylko ktoś nie potrzebuje odczucia "moc jest ze mną" - z reguły kobiety nie potrzebują. Poza tym nie wiem jakiego jest ew przyszła kierowniczka Dacii wzrostu - jak drobna to raczej polecam Sandero Stepway lub Dustera - moja żona mówi, że im wyżej siedzi tym lepiej widzi, bez poduszki jeździ tylko Dusterem i Zafirą, w poprzednich ( wielu) samochodach zawsze jej używała.
mojo - 2016-07-27, 16:02
mcv 1.5 dci 90 KM.
Miejsca nie zabraknie a i zawalidrogą nie będziesz. Ewentualnie Dokker także z 1.5 dci 90 KM. Ewentualnie Lodgy jak Ci wizualnie odpowiada torpeda przerobiona na karawan.
Pooglądaj i sam wybierz.
benyo - 2016-07-27, 16:37 Temat postu: Re: Pomoc przy wyborze modelu/silnika
dsa napisał/a: | dzieci jakieś wielkie się nie zrobią w ciągu 5 lat |
Z doświadczenia powiem, że się zrobią wielkie
brzuch0 - 2016-07-27, 17:24
Obecnie jeżdżę focusem i wg wymiarów Logan jest trochę większy niż ford, a jak siedzę z tyłu miejsca mi nie brakuje. Wg mnie w 4 osoby w Loganie bez problemów będziecie sie mieścić chyba, że Wasz rodzina to koszykarze
Kauris - 2016-07-27, 18:41
Jak ci mocy w polo (45KM) wystarczało, to i 1.2 16v (73KM) się nada... ALE jeśli po cichu liczysz na te dodatkowe 30KM to chyba będziesz zawiedziony. Mnie się jakoś różnica między tatowym uno 0.9 a dacią 1.2 nie rzuciła specjalnie w oczy.
Relingi na dachu maja tylko mcv i lodgy. Sandero i Logan tylko w wersji stepway.
Logan ma wielkie zawiasy wchodzące do przestrzeni ładunkowej. Zwróć na to uwagę oceniając możliwości bagażnika.
Marek1603 - 2016-07-27, 19:03
Ja z twoimi preferencjami kupiłbym logana lub logana MCV. Silnik wystarczy 1,2 ale jeżeli różnica w cenie około 6500zł nie robi różnicy, to dołóż do 0,9 Tce.
arnold - 2016-07-27, 19:42
Z mojego doświadczenia mogę polecić logana MCV z tCe 90 LPG. Moim zdaniem jak robisz ponad 10 tys. na rok to gaz daje komfort podróżowania za małe pieniądze i bez przejmowania się korkami i spalaniem na poziomie 7-8 litrów w mieście. Wszystko kwestia kasy.
brzuch0 - 2016-07-28, 01:50
arnold napisał/a: | Z mojego doświadczenia mogę polecić logana MCV z tCe 90 LPG. Moim zdaniem jak robisz ponad 10 tys. na rok to gaz daje komfort podróżowania za małe pieniądze i bez przejmowania się korkami i spalaniem na poziomie 7-8 litrów w mieście. Wszystko kwestia kasy. |
Tylko czy ten silnik po 100 tyś nie rozleci się ?
Dar1962 - 2016-07-28, 05:51
nie tylko z czystej przekory ale również w wyniku doświadczeń w wykonaniu mojej małżonki do użytku w opisanych wyżej warunkach polecam Dacię Duster z silnikiem 1,2 tCe z napędem 2x4 i konfiguracji wyposażenia Laureate. Uzasadnienie : modna sylwetka,ma wszystko co potrzebne ,dużo przestrzeni również z tyłu wystarczy dla rosnących pociech, wielki (w porównaniu z polo) bagażnik , nie boi się krawężników , dziur w jezdni, zasypanych zimą podjazdów i parkingów, nawet z 2x4 można zjechać z asfaltu o wiele dalej niż osobówką, silnik wystarczająco dynamiczny i rozsądnie palący, ulubiona przez panie wysoka pozycja za kierownicą , popularność suva, która za kilka lat pozwoli bez problemu i za normalne pieniądze go odsprzedać, czego doświadczyłem na własnym przypadku
PiotrWie - 2016-07-28, 11:13
Dar1962 napisał/a: | nie tylko z czystej przekory ale również w wyniku doświadczeń w wykonaniu mojej małżonki polecam Dacię Duster z silnikiem 1,2 tCe z napędem 2x4 i konfiguracji wyposażenia Laureate. Uzasadnienie : modna sylwetka,ma wszystko co potrzebne ,dużo przestrzeni również z tyłu wystarczy dla rosnących pociech, wielki (w porównaniu z polo) bagażnik , nie boi się krawężników , dziur w jezdni, zasypanych zimą podjazdów i parkingów, nawet z 2x4 można zjechać z asfaltu o wiele dalej niż osobówką, silnik wystarczająco dynamiczny i rozsądnie palący, ulubiona przez panie wysoka pozycja za kierownicą , popularność suva, która za kilka lat pozwoli bez problemu i za normalne pieniądze go odsprzedać, czego doświadczyłem na własnym przypadku |
A pamiętasz jakie były katastroficzne wpisy w 2010r że nie warto kupować Dustera bo dziś kupisz względnie tanio ale po paru latach będzie taka utrata wartości że się w głowie nie zmieści?
Dar1962 - 2016-07-28, 12:29
krajowy, zadbany,ze znaną historią DD , serwisowany, jeśli nie zaliczył poważniejszych (poza likwidacją obcierek)napraw blacharskich - bez problemu znajduje nabywcę , bez względu na rodzaj napędu czy silnika. Gorzej sprzedają się tylko egzemplarze gołe bez klimatyzacji. Moda na suvy trwa nadal a DD będąc bezkonkurencyjnym cenowo, jest jednym z nielicznych, które radzą sobie również w lekkim terenie. Zaryzykuję twierdzenie, że ma mniejszą utratę wartości niż inne auta tej klasy
Nanouser - 2016-07-28, 22:50
brzuch0 napisał/a: | Tylko czy ten silnik po 100 tyś nie rozleci się ? |
Wg Autoświata po przejechanych 100 tysiącach kilometrów wyglądał jak nowy.
http://www.auto-swiat.pl/...stansowy/qg7gvr
Karenzo - 2016-07-29, 19:11
ja bym brał mcv z tce w lpg
miejsca starczy a potrzeby zaraz będę duże , całkiem nieźle wygląda
a i tak będzie decydować kobieta więc pewnie padnie na sandero stepwaya bo wygląda chyba najlepiej z daci .
brzuch0 - 2016-07-30, 12:46
Silnik 0.9 z fabrycznym lpg ma jakoś wzmacnianą głowicę do gazu ?
Karenzo - 2016-07-30, 14:49
głowice to raczej nie zresztą po co ?
zawory w innych wersjach były wzmacnianie więc całkiem możliwe że w tej też .
mojo - 2016-07-30, 16:40
Znajomy ma dobrze wyposażony warsztat, kupę urządzeń pomiarowych, hamownie, no sporo. Ostatnio dziennikarze robili u niego testy pewnych specyfików. Wyszło że JEDEN WIELKI CHU... TO DAJE. W artykułach że super, moc podskakuje, spalanie spada.
Przeprowadza testy różnych rzeczy co jakiś czas na takich samych zasadach. Jak ktoś wierzy w artykuły to ... lepiej już jak jest niewierzący zacząć chodzić do kościoła chyba mimo wszystko mniej ściemy
Nanouser - 2016-07-30, 17:52
Pisząc odnośnie trwałości TCE90 mógłbyś się bardziej wysilić, bo to że do testów w prasie trzeba mieć ograniczone zaufanie to myślę że jest oczywiste. Mimo wszystko AŚ, wbrew interesom swoich rodzimych reklamodawców, pochwalił francuski silnik za trwałość.
Szukając opinii o tym silniku nie znalazłem nic niepokojącego odnośnie trwałości jednostki, kupiłem niedawno Clio grandtour z tym silnikiem i powiem szczerze że bardzo mi pasuje. Auto pali mniej o 2 litry porównując do megane 1,4 16v użytkowanego w ten sam sposób. Do jazdy po mieście i okazjonalnie na trasy tylko silnik benzynowy. Kwestia czy doładowany czy nie jest do sprawdzenia na jeździe próbnej, mi się spodobał tce i teraz nim śmigam
mojo - 2016-07-30, 18:46
Nanouser napisał/a: | Pisząc odnośnie trwałości TCE90 mógłbyś się bardziej wysilić, bo to że do testów w prasie trzeba mieć ograniczone zaufanie to myślę że jest oczywiste. Mimo wszystko AŚ, wbrew interesom swoich rodzimych reklamodawców, pochwalił francuski silnik za trwałość.
Szukając opinii o tym silniku nie znalazłem nic niepokojącego odnośnie trwałości jednostki, kupiłem niedawno Clio grandtour z tym silnikiem i powiem szczerze że bardzo mi pasuje. Auto pali mniej o 2 litry porównując do megane 1,4 16v użytkowanego w ten sam sposób. Do jazdy po mieście i okazjonalnie na trasy tylko silnik benzynowy. Kwestia czy doładowany czy nie jest do sprawdzenia na jeździe próbnej, mi się spodobał tce i teraz nim śmigam |
To bierz co uważasz za najlepsze. Po co się pytasz?
brzuch0 - 2016-08-01, 12:23
Zamierzam przeczekać z zakupem dacii do końca roku, aby kupić z rocznika 2017.
z tego co wiem ma być przeprowadzany lifting modeli który obejmie też logana , czy cena nie wzrośnie zbytnio i czy nie zamontują silników, które nie będą współpracować poprawnie z LPG ?
route2000 - 2016-08-02, 08:00
Niewykluczone, że mogą wycofać "stare" silniki, które dobrze współpracowały z LPG. Pozostaje tylko 0,9 Tce z LPG.
|
|