DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Nie działa funkcja centralnego zamka w alarmie

tomaszgebala - 2016-08-02, 18:52
Temat postu: Nie działa funkcja centralnego zamka w alarmie
Dzisiaj w moim Loganie doszło do usterki. W momencie zakupu miał w salonie założony alarm COBRA z centralnym zamkiem. Korzystanm z niego przynajmniej 100 razy w ciągu dnia. Minęło 5 lat i trach - usterka. Przychodzę do auta i próbuję je otworzyć. Drzwi się nie otwierają, chociaż alarm dezaktywuje się. Próbuję raz, drugi, trzeci ... kolejny i nic. Próba zamknięcia lub otworzenia drzwi włącznikiem elektrycznym na konsoli tez nic nie daje.

Słychać jedynie z lewej strony pod deską piśnięcie, jakby jakiegoś przekaźnika. I ten dźwięk jest jednakowy czy to przy próbie zamknięcia, czy otwarcia drzwi. Bezpiecznik sprawdziłem - o ile to jest ten przypisany do symbolu KLUCZA na pokrywce.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Patrzyłem nawet przewody w wiązce drzwi kierowcy, ale nie zauważyłem przerwy

Proszę o pilną pomoc

eplus - 2016-08-02, 19:56

80.000 cykli pracy to wytrzymało :?: :?: :?:
tomaszgebala - 2016-08-02, 20:20

eplus napisał/a:
80.000 cykli pracy to wytrzymało :?: :?: :?:

auto jeździ w kurierce od ponad 5 lat - takich cykli wytrzymało na pewno w granicach 150.000 -200.000

ale nie to jest najważniejsze w moim pytaniu - nieprawdaż ????

eplus - 2016-08-02, 21:14

Nie miałem podobnego przypadku.
Ja zwykle zostawiam auto nie zaryglowane, zamek pracuje może 2, max 3 razy na dobę.
Jestem bossem miejscowej mafii, wszyscy żule znają mojego Dustera i omijają w odległości co najmniej 30 metrów.

kali - 2016-08-02, 21:18

Otwierasz alarmem czy fabrycznym pilotem? Po naciśnięciu guzika w pilocie mimo że drzwi się nie otwierają to zapala się światło w środku? Wejdź i włączyć zapłon następnie zobacz czy zapala ci się światło w środku po otwarciu każdych drzwi i czy gaśnie chwilę po zamknięciu pokrywy maski również
tomaszgebala - 2016-08-02, 21:31

kali napisał/a:
Otwierasz alarmem czy fabrycznym pilotem? Po naciśnięciu guzika w pilocie mimo że drzwi się nie otwierają to zapala się światło w środku? Wejdź i włączyć zapłon następnie zobacz czy zapala ci się światło w środku po otwarciu każdych drzwi i czy gaśnie chwilę po zamknięciu pokrywy maski również

alarm z CZ był dokładany przy zakupie. Bazowo auto nie miało CZ, więc na żadnym z kluczyków nie ma przycisków sterujących. Otwierałem przyciskiem alarmu na pilocie COBRY.

Normalnie jak masz otwarte drzwi to naciśnięcie przycisku zamykania drzwi na desce rozdzielczej wyzwalało "impuls " do zamknięcia. Teraz ten przycisk na desce tez nie działa - jest tylko "pikanie"

shrek - 2016-08-02, 21:53

Moze silownik sterujacy
tomaszgebala - 2016-08-02, 21:59

shrek napisał/a:
Moze silownik sterujacy

a jak to po "domowemu" sprawdzić ?

shrek - 2016-08-02, 23:01

Posiadajac schemat centralki, mozna odszukac centralke odpiac wtyczke i podac 12v i mase na odpowiednie piny lub zdemontowac tapicerke drzwi i wyciagnac silownik.
Lajkonik - 2016-08-03, 06:03

shrek napisał/a:
Moze silownik sterujacy

Przecież w każdych drzwiach jest siłownik. Wszystkie na raz padły?
Skoro CZ jest dokładany, to może padł moduł sterujący? Jakbyś był w Krakowie, to bym Cię skierował do kuzyna, który zawodowo dłubie w takich rzeczach.

kali - 2016-08-03, 08:07

Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika CZ. Podaj dokładny typ alarmu bo pod nazwą Cobra to trochę tego było. Skoro puka to przekaźnik dział przynajmniej cewka a czy styki łączą. Tego nie wiadomo. Poza tym centralny potrzebuje 2 przekaźników. A Cobra była z centralnym zamkiem i z modułem do sterowania centralnym.
Marek1603 - 2016-08-03, 17:28

Mała uwaga. Bezpiecznik często dają na kablach tuż przy centralce/module sterującym.
tomaszgebala - 2016-08-03, 20:54

kali napisał/a:
Podaj dokładny typ alarmu

COBRA 3998

kali - 2016-08-03, 22:20

Ten alarm ma tylko możliwość sterowania CZ. Więc musi być dodana centrala do CZ. I szukaj przy niej bezpiecznika. Tam dają 15A czyli kolor niebieski i jest na przewodzie od CZ lub rzadziej na nim. A swoją drogą jak ten bezpiecznik leci to masz przetartą wiązkę bo nawet zacięty siłownik nie wyrzuca tego bezpiecznika. Po samym bezpiecznikiu też będziesz widział w jak sposób się uszkodził. Ściągając osłonę nad nogami jest na zapinki i patrz.
tomaszgebala - 2016-08-07, 20:22

sprawa się wyjaśniła - w serwisie stwierdzili, że uszkodzeniu uległ zamek tylnych drzwi. Wymienili i jest OK
kali - 2016-08-07, 21:34

Tylne drzwi to siłownik slave. Nie wpłyną na zamykanie drzwi. Zamek w tych drzwiach nie ma znaczenia dla nie działania całej instalacji.
tomaszgebala - 2016-08-07, 21:46

kali napisał/a:
Tylne drzwi to siłownik slave. Nie wpłyną na zamykanie drzwi. Zamek w tych drzwiach nie ma znaczenia dla nie działania całej instalacji.

więc nie wiem, co było przyczyną. Wymienili zamek w tyle (mam stary zostawiony) i wszystko gra

kali - 2016-08-07, 22:52

Potrzebowali się pozbyć leżaka magazynowego co już klijent 3 lata temu zamówił i nie odebrał. :-P