|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Zabepieczenie Media Nav przed kradzieżą
swissman - 2016-05-18, 10:27
ja w zupelnie innej sprawie... do tej pory mialem zwykle radio i bedac w Polsce wyjmowalem przedni panel a samochod zostawialem gdziekolwiek... teraz jak mam nowy samochod z tam Media Nav to tego cholerstwa nie wyciagne i bede musial zostawiac z tym na wierzchu... jak jest z kradziezami w naszym pieknym kraju? ktos to kradnie? bo do tej pory to Dacie ogolnie rzadko ktos tykal... szkoda by bylo gdyby ktos z powodu tego gadzetu mi wybil szybe i rozbebeszyl samochod....
ma ktos jakis dobry patent aby to jakos ukryc?
pozdrawiam jeszcze ze Szwajcarii ale w przyszlym tygodniu ruszam na pare/nascie dni do Polski...
ps
i nie zeby mi doopa urosla czy jakos sie probuje wywyzszac czy cos... po prostu u siebie na wsi moge zostawic samochod otwarty z portfelem na siedzeniu i nikt nie otwiera dzwi... w Polsce ludziska jednak czesciej sa ciekawi co sie ma w samochodzie... ale wiemy o tym chyba wszyscy...
Oczko - 2016-05-18, 10:34
orginalnie są one dośc ładnie zabudowane więc złodziej amator nie za bardzo bedzie wiedział jak temat ugryźć a zawodowca i tak nie powstrzymasz ;) Ja kupiłem media nav do vivaro I na allegroszu za 300zł wiec ceny za te sprzęty raczej nie są specjalnie warte świeczki dla zawodowca ;)
jas_pik - 2016-05-18, 10:38
Jak na razie Dacii jeszcze nie kradną - nawet na częsci :)
Media Nav w Polsce też są bardzo tanie ( chyba znacznie tańsze niż na zachód od Odry dlatego raczej nie budzi zainteresowania tak jak inne.
Dodatkowo od początku jeśli jest montowany w fabryce ma wpisany w pamięci numer VIN-u co też jest pewnym zabezpieczeniem przed kradzieżą a złodzieje tego nie lubią.
Możesz stosować mój stary patent ( z wyjazdów na południe Europy ) gdzie miałem zewnętrzną nawigację HTC7510 (Ameo) wielokrotnie droższą, która miała wadę że jak się nagrzewała przez szybę to wisiała. Wychodząc z samochodu traktowałem ją nakrywając czapką z daszkiem - dzięki temu tak się nie nagrzewała i nie była widoczna.
W przypadku MN lepszy będzie chyba kapelusz
swissman - 2016-05-18, 11:00
dzieki, troche mnie pocieszyliscie... narzuce jakas szmate na to i juz... najgorszy to ten pieprzony podzial na Europe Zachodnia i Wschodnia... jakby ciule francuskie nie zauwazyly ze Polska w ujni siedzi.... musze kupic cala Europe Wschodnia za 99 ojro zeby mapy Polski miec... i sie zastanawiam czy warto... bo mam stara nawigacje z Chin za 30 dolarow i tez zawsze jakos na niej dojechalem... czasami wkurzala bo 30 m przed zjazdem na polskiej autostradzie krzyczala "teraz zjedz z autostrady!" w Niemczech robila to na kilometr przed zjazdem... i jechalem potem 30 km zeby zawrocic... no ale od czego jest urlop, jak nie do tego aby sie wkurzac innymi sprawami niz na codzien...
jas_pik - 2016-05-18, 11:13
Ja nie chcesz nie musisz tyle wydawać poczytaj w tym dziale o uwolnieniu MN będziesz miał najnowsze mapy za darmo ( temat tips&tricks )
A wtedy będzie Cię prowadzić jak po sznurku
swissman - 2016-05-19, 06:59
jas_pik napisał/a: | Ja nie chcesz nie musisz tyle wydawać poczytaj w tym dziale o uwolnieniu MN będziesz miał najnowsze mapy za darmo ( temat tips&tricks )
A wtedy będzie Cię prowadzić jak po sznurku |
za pozno... juz kupilem za 79 ojro "polnocno-wschodnia Europe" w tym Polske, Czechy, Slowacje, wegry i kraje baltyckie, zdaje sie...
...uj tam.... raz sie zyje!
na wszelki wypadek wezme jako rezerwe mojego chinczyka za 30 baksow, ktory juz mnie poprowadzi jak po sznurku... zwinietym w klebek...
ale Polacy i reszta tych krajow wschodnio-europejskich bedacych w ujni powinni zaprotestowac przeciw tym podzialom z czasow zelaznej kurtyny...
bo niby to ujnia, niby wszyscy maja te same prawa a tu zonk! rachunek za upgrade jest z Wegier... to jakis wegierski badziew zainstalowany w tym navi? bo nawet nie wiem co to za oprogramowanie...
Cav - 2016-05-19, 18:44
swissman napisał/a: |
rachunek za upgrade jest z Wegier... to jakis wegierski badziew zainstalowany w tym navi? bo nawet nie wiem co to za oprogramowanie... |
Najlepsze oprogramowanie nawigacyjne na rynku.
Kultowe już praktycznie I-go.
Więc nie narzekaj tylko dlatego, że o czym nie słyszałeś.
Owszem - I-go jest węgierskie.
swissman - 2016-05-20, 08:06
mam Igo na chinskim...
Cav - 2016-05-20, 17:46
swissman napisał/a: | mam Igo na chinskim... |
I co w związku z tym?
W Media Nav jest ten sam program z inną skórką.
Dający się łatwo zmieniać, nawet bez zmiany exe - wersje nakładek od jaska coraz bardziej upodabniają się do zwykłego I-go.
|
|