|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Duster - lusterka do holowania przyczepy
kilazz - 2016-08-15, 17:52 Temat postu: Duster - lusterka do holowania przyczepy Witam,
czy ktoś może ciągnął przyczepę kempingową za Dusterem i może polecić jakieś dodatkowe lusterka pasujące do Dustera?
damiaszek - 2016-08-15, 18:48
Właśnie wróciem z wakacji z przyczepą. Używałem takich lusterek http://sklep.elcamp.pl/cl...---9982372.aspx Dobrze się trzymały i nie drgały. Mocowanie łatwe i pewne, zakres regulacji i wysunięcia wystarczał do mojej przyczepy. Problem był z orginalnymi lusterkami od Dustera. Powyżej 90 km/h niestety dodatkowa powierzchnia i związany z nią opór potrafił składać/uginać mocowanie lusterk Dustera - no ale z przyczepą nie powinno się (nie wolno) jeździć szybciej niż 70 (80) km/h.
kilazz - 2016-08-15, 20:15
dzięki za info, trochę droższe od tych najtańszych uniwersalnych z allegro ale skoro piszesz, że montaż bezproblemowy na tym wykrzywianym dusterowym lusterku to zaraz im się przyjrzę
Dardus - 2016-08-17, 07:49
Widać że są karawaningowcy wśród dusterowców.
Jeśli chodzi o lusterka, sam używam najzwyklejszych, szału oczywiście nie ma, dodatkowo lekko drgają w czasie jazdy, a same mocowanie na gumkach potrafi się zsówać. Dlatego też zastanawiam się nad takimi, bo warto. https://www.youtube.com/watch?v=1uDtdEAaQmc
Cieszą się dobrą opinią, przez wzgląd na swój nieduży kształt są stabilne i mają łatwy sposób montażu. Przy kupnie trzeba zwrócić uwagę na rodzaj, bo szkła są zwykłe płaskie lub sferyczne wypukłe, tutaj jest zależność na jakich się komu wygodnie jeździ.
Możesz krótko opisać jakie Masz DMC przyczepki i jak Duster sprawuje się przy tym ogonku??.
kilazz - 2016-08-17, 09:31
ja widziałem jeszcze takie przyklejane do szkła jak uchwyt do szyby, ich zaletą jest to, że sterując elektrycznym lusterkiem sterujemy też ich położeniem, pytanie tylko jak taki przylepiec będzie się sprawdzał przy 90kmh
aj, jeśli chodzi o przyczepkę to nie mam :) mieliśmy jechać za granicę po Niewiadowa N126NT dusterem, bo główne auto z hakiem mogłoby nie przetrwać dystansu..
damiaszek - 2016-08-17, 10:47
Przez ostatnie 4 tygodnie jeździlem z przyczepą - Adria Optima - ładowność 200kg DMC 780 - czy przekroczone to nie wiem, wagi nie mam. Załadowałem do przyczepy 4 rowery (50kg) (2 duże + 2 małe), kilka toreb z ubraniami (30-40 kg) przesionek, gary-kuchnia i parę drobiazgów. Co ciężkie i się zmieściło to poszło do samochodu.
Do jazdy zgodnie z przepisami Duster wystarczy, a nawet da się szybciej. Ruszając ze skrzyżowania też nie jest się zawalidrogą, ale nie można mieć oporów przy wciskaniu gazu i używaniu wysokich obrotów. Pod górkę w trasie też prędkość nie spada, ale trzeba się liczyć z redukcją do IV, a jak podjazd stromy to nawet III - ale to raczej na serpentyny :). Z piaszystych nieutwardzonych kempingów lub na mokrej trawie przy wyjeżdzaniu pod górę już przydał się napęd na 4 koła. Zrobiłem jakieś 2000km i spalanie dopiero podliczam.
Holowanie przebiegało spokojnie i ogonek nie próbował kierować Dusterem - było stabilnie nawet przy większych prędkościach.
Dardus - 2016-08-17, 16:05
kilazz napisał/a: | ja widziałem jeszcze takie przyklejane do szkła jak uchwyt do szyby, ich zaletą jest to, że sterując elektrycznym lusterkiem sterujemy też ich położeniem, pytanie tylko jak taki przylepiec będzie się sprawdzał przy 90kmh
aj, jeśli chodzi o przyczepkę to nie mam :) mieliśmy jechać za granicę po Niewiadowa N126NT dusterem, bo główne auto z hakiem mogłoby nie przetrwać dystansu.. |
Wydaje mi się, że przy mijaniu z tirem mogło by być nie ciekawie. Ostatnio moje, jest mocowane na gumkach do głównego lusterka, właśnie w takiej sytuacji się złożyło (lusterko samochodu, automatycznie z nakładanym lusterkiem) i zatrzymało się na szybie drzwi, na szczęście nic się nie stało, po za hukiem i stresem
Twój Duster powinien spokojnie pociągnąć niewiadówkę, tym bardziej że Masz wysoki moment obrotowy,(prawie jak diesel, tylko wyższe obroty) i to jest jeden z najważniejszych parametrów przy ciąganiu ogona.
Powinien do DMC 1000KG dać radę, w dowodzie rubryka Q,1 masz na pewno więcej, jest to parametr DMC przyczepy z hamulcem, a Q,2 bez hamulca, przewidziane przez producenta.
Wiadomo, górne granice to już jest dużo za dużo nawet w przypadku diesla.
Cytat: | rzez ostatnie 4 tygodnie jeździlem z przyczepą - Adria Optima - ładowność 200kg DMC 780 - czy przekroczone to nie wiem, wagi nie mam. Załadowałem do przyczepy 4 rowery (50kg) (2 duże + 2 małe), kilka toreb z ubraniami (30-40 kg) przesionek, gary-kuchnia i parę drobiazgów. Co ciężkie i się zmieściło to poszło do samochodu.
Do jazdy zgodnie z przepisami Duster wystarczy, a nawet da się szybciej. Ruszając ze skrzyżowania też nie jest się zawalidrogą, ale nie można mieć oporów przy wciskaniu gazu i używaniu wysokich obrotów. Pod górkę w trasie też prędkość nie spada, ale trzeba się liczyć z redukcją do IV, a jak podjazd stromy to nawet III - ale to raczej na serpentyny :). Z piaszystych nieutwardzonych kempingów lub na mokrej trawie przy wyjeżdzaniu pod górę już przydał się napęd na 4 koła. Zrobiłem jakieś 2000km i spalanie dopiero podliczam.
Holowanie przebiegało spokojnie i ogonek nie próbował kierować Dusterem - było stabilnie nawet przy większych prędkościach. |
Moja "angielka" Swift DMC 900 KG, po załadowaniu gratów też niewiele przekracza wagę, wszystko zależy od równomiernego rozłożenia ładunku, ważne żeby nie przekroczyć parametru nacisku na hak, wtedy dobrze się prowadzi. Cięższe rzeczy ładuję do bagażnika Dustera i jest dobrze.
Wcześniej śmigałem po Bieszczadach i jestem mile zaskoczony dynamiką samochodu. Wszystkie wzniesienia przeważnie pokonywałem na 5, a 4 była jak mnie ktoś przyblokował i to najczęściej była osobówka, trzeba było tylko utrzymywać obroty w granicach 2000/2500 w porywie do 3000. .
Teraz była jazda nad Bałtyk, żadnego problemu z wyprzedzaniem np. tira nie było, nawet na 6 przy odpowiednich obrotach i prędkości przeważnie na autostradzie. Tylko wtedy drastycznie wzrastało spalanie , ale przy spokojnej do100 km/h średnie spalanie wskazywało na 8,5/100km.
Najbardziej przydatnym w Dusterze "narzędziem" jest napęd 4x4, i jego zawieszenie, nie tylko przy manewrowaniu na grząskich i mokrych podłożach ale właśnie ruszanie pod strome wzniesienia. Przełożenie pierwszego biegu i wysoki moment, powodowały na przednim napedzie pisk opon, w automacie cisza.
Ogólnie uważam, że Duster jest dobrym kompromisem, świetnie nadaje się do ciągania ogona, chociażby na swoją wysokość, (mniejsze opory powietrza na przyczepie) jak również do jazdy w koło "komina", można też trochę poszaleć w "terenie" . Wcześniejszy kombi (1,9 D), którym ciągałem te samą przyczepę, przy większych prędkościach 80/90 km/h już nie przyspieszał i z tirami był problem, ale zawsze dojechał bezpiecznie do celu i to w karawaningu jak i w życiu jest najważniejsze.
kilazz - 2016-08-18, 13:20
Dardus napisał/a: | Twój Duster powinien spokojnie pociągnąć niewiadówkę, tym bardziej że Masz wysoki moment obrotowy,(prawie jak diesel, tylko wyższe obroty) i to jest jeden z najważniejszych parametrów przy ciąganiu ogona.
Powinien do DMC 1000KG dać radę, w dowodzie rubryka Q,1 masz na pewno więcej, jest to parametr DMC przyczepy z hamulcem, a Q,2 bez hamulca, przewidziane przez producenta. |
DMC mam w dowodzie 1400kg, tak więc większa to nie problem, ale specjalnie szukaliśmy Niewiadowa (tzn. między innymi dlatego), bo ma DMC750 i przegląd bezterminowy.
Dardus - 2016-08-18, 20:16
Przeglad to nie problem 80zł/r. a bezpieczeństwo bezcenne. Wymieniona przez Ciebie N126NT powinna mieć najazdówke, więc z automatu podlega przeglądowi. W Polsce jest jednak możliwa (nielegalnie) rejestracja takiej przyczepy jako bezterminowa. Sam miałem wcześniej N126N i też miała przegląd bezterminowy- ale wszystko do czasu
Legalnie przeglądowi nie podlegają przyczepy tylko bez hamulca najazdowego inne już tak.
W sumie dla własnego i innych bezpieczeństwa sam, nawet nalegam na przeglądzie aby wjechać na rolki, o reszcie nie wspomnę.
kilazz - 2016-08-19, 08:39
a to cenna informacja, tego nie wiedziałem, myślałem że każda z DMC do 750 to bezterminowy przegląd z automatu.. no to zobaczymy jak to będzie wyglądało.. nie żebym to robił z oszczędności, bardziej z założenia, że może kiedyś trafi w krzaki jako domek-zabawka dla dzieci i nie będzie wyjeżdżała przez dłuższy czas.. a na przegląd zawsze trzeba ją zabrać..
Dardus - 2016-08-20, 08:39
Każda przyczepa powyżej DMC 750 powinna być wyposażona w najazdówkę, niezależnie czy kempingowe, czy towarowa. Wtedy badanie obowiązkowe.
damiaszek - 2016-08-22, 17:34
Dardus napisał/a: | Legalnie przeglądowi nie podlegają przyczepy tylko bez hamulca najazdowego inne już tak.
W sumie dla własnego i innych bezpieczeństwa sam, nawet nalegam na przeglądzie aby wjechać na rolki, o reszcie nie wspomnę. |
Do 750 kg, to przyczepa lekka, i też może posiadać hamulec najazdowy i nie podlega corocznemu BT. Do 750 kg nie ma konieczności posiadania hamulca, ale to nie znaczy że przyczepa nie może mieć takowego i być zarejestrowana jak lekka. Co nie zmienia faktu że jak ma się hamulec to lepiej go zbadać.
|
|