|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Brak mocy na zimnym silniku
Gość - 2016-08-22, 17:51 Temat postu: Brak mocy na zimnym silniku Witam,
Zamierzam kupić Dacie Duster. I jestem po jeździe próbnej. Jedno co mnie martwi to, że na początku samochód nie miał mocy mimo pedału w podłodze. Po przejechaniu 500m było ok.
Czy te samochody już tak mają ? Przebieg nieco ponad 100 tys. km. Dodam, że to diesel.
Cav - 2016-08-22, 18:33 Temat postu: Re: Brak mocy na zimnym silniku
ziom33 napisał/a: | Witam,
Zamierzam kupić Dacie Duster. I jestem po jeździe próbnej. Jedno co mnie martwi to, że na początku samochód nie miał mocy mimo pedału w podłodze. |
Co znaczy nie miał mocy?
Robił żabkę?
Jeśli tak to spierdzielony soft sterujący silnikiem, naprawili już to, ponad 2 lata temu.
Może właściciel babol i od tamtego momentu nie pojawił się w ASO, to i ma stary...
Gość - 2016-08-22, 18:55
Po prostu nie można im za szybko wtedy się rozpędzić. Czy jeśli jest zły soft to jego aktualizacją dużo kosztuje ? Samochód nie szarpał.
andi - 2016-08-22, 19:54 Temat postu: Re: Brak mocy na zimnym silniku
Cav napisał/a: | ziom33 napisał/a: | Witam,
Zamierzam kupić Dacie Duster. I jestem po jeździe próbnej. Jedno co mnie martwi to, że na początku samochód nie miał mocy mimo pedału w podłodze. |
Co znaczy nie miał mocy?
Robił żabkę?
Jeśli tak to spierdzielony soft sterujący silnikiem, naprawili już to, ponad 2 lata temu.
Może właściciel babol i od tamtego momentu nie pojawił się w ASO, to i ma stary... |
Może i w dizlu poprawili ale nie w bęzynie- już jakieś sześć albo siedem razy z tym byłem i dalej to samo podobno wymieniali soft , świece no i oczywiście za każdym razem czyszczona magiczna przepustnica i dalej jest do dupy. No chyba ,że aso Wieliczka tylko ścieme wali albo pracują tam przypadkowi ludzie a nie koniecznie fachowcy.
fotorobart - 2016-08-22, 20:00
np bo z bęzynom różnie bywa .... jedź do innego serwisu.... w Krakowie masz dwóch innych Dealerów, plus drugi Auto Spektrum na Pow. Śląskich
Gość - 2016-08-22, 20:49
Ale to normalne w tych samochodach ? Czy lepiej go nie kupować jeśli tak jest ?
jurek - 2016-08-22, 21:41
Nie wiem jak w Dacii w diezlu, ale mialem okazję trochę używać Astrę 1,4 . I dla mnie to było ciężkie przeżycie. Do trochę ponad 2 tys. obrotów po prostu toto nie jedzie. Potem nagle dostaje strzała i rwie do przodu jak głupie. I to jest norma dla tego modelu. Ja bym w życiu nie kupił. Ale mówię za siebie. pozdr
kali - 2016-08-22, 22:00
Ciężko powiedzieć nie widząc samemu. Nikt przy zdrowych zmysłach nie pałuje zimnego silnika. Zimny silnik ma gorsze uszczelnienie cylindrów, bardziej otwarty EGR, co pogarsza jego sprawność.
jurek - 2016-08-22, 22:20
Astra na ciepło pracuje tak samo. pozdr
Marek1603 - 2016-08-23, 08:45
Andi, jedź do Łyki. Mają tam dobrego mechanika. Wszyscy się śmieją że chodzi ze stetoskopem. Mnie jako pierwszemu, po testach jazdy autem, znalazł usterkę z klimą.
Opowiedz co i jak. Naszykuj się tylko na zostawienie auta w serwisie na dzień, dwa.
Cav - 2016-08-23, 16:57
ziom33 napisał/a: | Po prostu nie można im za szybko wtedy się rozpędzić. Czy jeśli jest zły soft to jego aktualizacją dużo kosztuje ? Samochód nie szarpał. |
Aktualizację zrobi ASO samo z siebie przy byle okazji.
Trzeba tylko zapłacić np. za przegląd.
Ile skasują za nowy soft, jeśli nic innego nie będziesz robił to nie wiem, bo auto mam na gwarancji i nie płacę w ASO za naprawy.
Cav - 2016-08-23, 16:59
jurek napisał/a: | Nie wiem jak w Dacii w diezlu, ale mialem okazję trochę używać Astrę 1,4 . I dla mnie to było ciężkie przeżycie. Do trochę ponad 2 tys. obrotów po prostu toto nie jedzie. Potem nagle dostaje strzała i rwie do przodu jak głupie. I to jest norma dla tego modelu. |
Nie - to jest norma dla wiekszości doładowanych silników.
I nie wadzi - benzyniakiem NIE JEŹDZI się poniżej 2 tys obr, więc ten wydumany problem nie istnieje.
route2000 - 2016-08-23, 17:12
Sprawdzenie softu i ewentualnie wgranie w ASO kosztuje 135 zł, bo pytałem z ciekawości.
Karenzo - 2016-08-23, 19:29
to nie jest normalne
emiliopl - 2016-08-27, 18:52
Witam.
mam problem z dacia. niby wszystko fajnie pięknie, ale również nie ma mocy, czy to na ciepłym czy zimnym. silnik 1.4 75 KM, kiedyś w megance taki silnik miałem i jakoś jechała. a tu nie chce jechac więcej niż 120, chyba że z górki i ktoś popcha :D luz zaworowy zrobiony, błędów brak. jedynie czujnik temp. troszkę oszukuje. sonda ok. przewody świece też. Lewego powietrza nie bierze, nie mam na nią pomysłu.
Karenzo - 2016-08-27, 20:14
sondą afr bym sprawdził
emiliopl - 2016-08-27, 21:06
jak o tym mowa to dawki i gazu i paliwa były ubogie.
przy czujniku temp. który zaniża powinny być raczej zawyżone dawki
Karenzo - 2016-08-27, 22:53
zostaje do sprawdzenia :
czujnik temp powietrza zasysanego
przepływomierz lub czujnik ciśnienia w kolektorze
czujnik spalanie sutkowego(ogólnie czy zapłon wypada ) (ale z tego powonień być błąd )
Jakie masz czasy na temp roboczej ?
Jeszcze jest inna opcja , sprawdziłeś czy przy max wciśniętym gazie otwiera się max przepustnica ?
może linka spadła z mocowania albo się rozciągnęła
kali - 2016-08-27, 23:08
Albo ciągnie lewe powietrze, albo się przepustnica nie otwiera do końca. Do sprawdzenia jeszcze TPS. Masz czym zdiagnozować? Chociaż ELM i Torqe?
Masz komputer pokładowy jaki masz chwilowe żużycie paliwa przy prędkości max?
Andrzej Zajczuk - 2016-08-28, 09:18
Witam!
Dorzucę swoje obserwacje z użytkowania Dustera 4,5 roku , 79500 km.
Silniki K9k mają stromą charakterystykę momentu , dlatego operując obrotami przy ruszaniu najlepiej startować z minimum 1100 obr/min na II biegu. Na I biegu można puścić sprzęgło bez gazu i samochód ruszy.
Na niskich obrotach jest minimalna "dziura" w momencie obrotowym i to jest niestety standard.
Przesiadając się z samochodu innej marki pierwsza jazda może być zaskoczeniem.
Pomijam oczywiście usterki (opisywane przez kolegów), które trzeba zdiagnozować w serwisie przed zakupem.
emiliopl - 2016-08-28, 12:01
czujnik temp. powietrza zasysanego ok. lewego powietrza nie łapie. TPS sprawdzę ale wyglądało że działa. Mam cdif 2.5. nie ma kompa pokładowego. czujnik temp. silnika oszukuje pokazuje wartości na (-). wypadania zapłonów nie ma. czujnik ciśnienia w kolektorze działa. ciśnienie w kolektorze 400mbar. nie wiem tylko jaka powinna być prawidłowa wartość ale pewnie ok 350-450 mbar. więc myśle, że jest ok.
sprawdzę linkę. tego nie sprawdzałem. to auto siostry. niestety pojechała je kupować z ojcem. nie wzią bym bo nie mam czasu na naprawy. faktycznie jak przesiadłem sie ze swojego auta to byłem w szoku. to nie jedzie. punto 1.2 8v 60 KM lepiej jedzie, bez porównania. a jak ze swojego sie przesiadlem 100KM różnicy to porażka.
Karenzo - 2016-08-28, 12:55
problem musi występować jeżeli auto nie może przekroczyć 120
Ja się też kiedyś tak naszukałem a właśnie spadło mocowanie linki i przepustnica otwierała się do połowy .
Gdyby łapał lewe powietrze wariował by na jałowych .
emiliopl - 2016-08-28, 14:21
sprawdze tą linkę. jak by to było coś oczywistego to bym się nie pytał. znając życie jakaś duperelka to będzie. pewnie nic poważnego.
kali - 2016-08-28, 14:54
Jak temperatura na minusie to go zalewa, też nie będzie jeździł. Masz inny tester bo cdif potrafi oszukiwać z niektórymi parametrami. Podciśnienie ma się zmieniać w zależności od uchylenia przepustnicy..
emiliopl - 2016-08-28, 15:24
podciśnienie sie zmienia. ale na biegu jałowym powinno i jest stałe. drobne odchyłki tylko. to że oszukuje czasem to zauważyłem więc się czujnikiem temp. nie przejmuje. jak by na prawde tak było jak pokazuje to dawka by była bogata a z odczytu sondy wychodzi że jest uboga. do puki nie sprawdzę tej linki to niema co szukać.
kali - 2016-08-28, 15:39
Sonda jak wypalona to będzie oszukiwać. Odłącz ją pójdzie w OL. Jakie masz korekty krótko i długo terminowe?
emiliopl - 2016-08-30, 18:54
problem rozwiązany. nowy filtr powietrza okazał sie jakiś wadliwy. Kupiłem drugi , wymieniłem i śmiga. 160 km/h nawet pojechała teraz. demonem prędkości dalej nie jest, ale jest o niebo lepiej. Tego sie nie spodziewałem.
kali - 2016-08-30, 19:38
Jasne...... Zapchany czy niedrożną filtr daje za bogatą mieszankę a nie za ubogą. Którą koryguje sonda. Do tego z powodu podciśnienia zapłon jest przyspieszaniu. Co daje utratę mocy ale nie ubogą mieszankę.
emiliopl - 2016-08-30, 21:29
sonda pokazywała wartość 0,2-0,55 czyli ubogo było. niestety sprawdzałem tylko na postoju nie sprawdzałem podczas jazdy. A jak się zapytałem o wartość podciśnienia to nikt nie odpowiedział. przypuszczalnie 400mbar powinno być prawidlowe. ale pewnie jak teraz wymieniem filtr to sie znacznie zmieniło.
|
|