|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Dacia Logan 1,4 kontrolka check engine, błędy 2407 i 2544
PawelEL - 2016-08-29, 11:58 Temat postu: Dacia Logan 1,4 kontrolka check engine, błędy 2407 i 2544 Witam, ostatnio w mojej Dacii Logan 2005 1,4 zapalił się podczas jazdy (krótka trasa ok 65 km) check engine. Po zaparkowaniu i zgaszeniu, samochód nie chciał odpalić. Odłączyłem klemy akumulatora na godzinę, przestygł i odpalił.
Zaprowadziłem auto do mechanika. Sczytali błędy, wyszły dwa o nr 2407, 2544 (skan wydruku z komputera diagnosty poniżej). Opisane jako błąd czujnika położenia wału i sondy lambda.
Mechanicy orzekli że to uszkodzony czujnik poł. wału i go wymienili. Za całość zapłaciłem 270 zł.
Ale po przejechaniu ok. 130 km (trasa z parkingu na działkę i z powrotem, ta sama co wcześniej ) kontrolka znowu się zapaliła...
Moje pytanie jest takie: czy ktoś już miał taką sytuację?
Według mnie mechanicy odstawili partaninę. Bo wymienili czujnik położenia wału i skasowali błędy, a okazuje się że walnięta jest prawdopodobnie sonda lambda. Chyba nie po to jest diagnostyka komputerowa żeby wymieniać czujniki na ślepo...
Co o tym myslicie?
Marek1603 - 2016-08-29, 12:08
A może same połączenia zaśniedziały gdzieś?
Allekko - 2016-08-29, 12:57
Może to czujnik położenia wałka rozrządu. Sprawdź czy jak kręcisz rozrusznikiem pojawia sie prędkość obrotowa na zestawie wskaźników. Jeżeli tak to obstawiam czujnik położenia wałka
laisar - 2016-08-29, 15:47
Allekko napisał/a: | Może to czujnik położenia wałka rozrządu |
Benzynowy 1.4 MPi nie posiada takowego.
shrek - 2016-08-29, 17:15
Przed wymiana sondy lambda nalezy dokladnie sprawdzic jej dzialanie a nie wymieniac na pale. Bierz miernik do reki poczytaj i zmierz http://rb-aa.bosch.com/aa...lamdasonden.pdf
Co do pracy mechanikow nie wypowiem sie, bo nie wiadomo czym sie podlaczali.
kali - 2016-08-29, 17:40
Diagnoza prawidłową. Czujnik wymieniony auta pojechało. A sondę można ogólnie zmierzyć. Sprzęt do badania sondy jest drogi i nikt go nie kupi jak łatwiej ją podmienić. Nie znam ustaleń jakie poczyniłeś z mechanikiem, jak również tego jaki masz konkretnie teraz błąd. Na wykazie mas błąd 2 sondy co może świadczyć o padającym kącie czy przypchanym wydechu.
Więc po prostu auto wymaga dalszej uwagi i diagnozy. A nie oskarżenia mechaników że coś sknocili. Tobie brak doświadczenia w naprawie i diagnozie auta a rzucasz oskarżenia. Jak wiesz napewno to sobie napraw.
|
|