| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Bezpieczeństwo motoryzacji chińskiej
gigi303 - 2008-11-19, 19:51 Temat postu: Bezpieczeństwo motoryzacji chińskiej Bezpieczeństwo po chińsku
Bezpieczeństwo po chińsku 2
Trzeba mieć tylko nadzieję że na polskim rynku nie zrobią kariery.CD
mter - 2008-11-19, 20:42
Masakra. Może to jest właśnie metoda na ograniczenie populacji ?
gigi303 - 2008-11-19, 20:52
Aż strach pomyśleć, kiedyś się zastanawiałem nad kupnem chińczyka i całe szczęście że to buło kiedyś
jackthenight - 2008-11-19, 20:56 Temat postu: Re: My to jesteśmy bezpieczni nie zazdroszcze chinolom jedn
Ale chociaż się poduszka otworzyła :)
wox - 2008-11-19, 22:35
Ale i tak marne szanse na przeżycie
dogberry - 2008-11-19, 23:16
Ja ostatnio oglądałem crash testy nowych chińskich samochodów i zrobili ogromny krok w przód. Bardzo ładna strefa zgniotu, drzwi bez problemu się dały otworzyć.
Tu chodzi o know how a nie składanie samochodu. To każdy potrafi.
Loganek - 2008-11-20, 19:57
Jeżeli miałbym kupować chiński samochód to byłoby nim albo Chery A1 lub QQ (oczywiście w przypadku, kiedy na zachodnie, nowe auto nie byłoby mnie stać) lub Hongqi Mingshi - licencyjne Audi 100, które wspominam bardzo miło, gdyż miałem takie auto. Do remontu, ale jednak był mój wóz . Aktualnie użytkuję chiński skuter, z którego jestem bardzo zadowolony.
Co do bezpieczeństwa. Cóż, zrobili ogromny krok w przód, ale co się dziwić. Żyjemy w XXI wieku, w którym niemal każdy nie pamięta, co działo się w jego życiu np. wczoraj :E bo technika i czas pędzą szybciej niż Thrust SSC.
gigi303 - 2008-11-20, 20:46
może zrobili wielki krok ale sądzę że nadal są daleko w tyle, te crashtesty nie są takie stare chyba z 2007 roku jest ten ostatni.
Już nie wspominając że do Dacii daleko im. Ale trzeba przyznać że auta ładne mają
dogberry - 2008-11-20, 21:56
http://www.youtube.com/watch?v=lvhuFvkX688 - tak było rok czy dwa lata temu...
http://www.youtube.com/watch?v=yAskckqdCLk - teraz jest tak, widać ogromny postęp.
gigi303 - 2008-11-22, 09:06
oj tak widać postęp ale nie sądzę aby wszyscy chińscy producenci zrobili taki milowy krok.
Ale fakt faktem jeśli tak się stanie to czeka nas inwazja skośnych aut jeśli tylko przepisy i akcyza ich nie powstrzyma
dogberry - 2008-11-23, 13:33
Założę się, że wszyscy. To jest tak jak z podzespołami komputerowymi, jest kilka fabryk które produkują np. karty graficzne. Na jednych jest napis ASUS którego większość kojarzy i jest np. taki Zotac. Jedyną różnicą między tymi kartami jest napis a parametry są takie same bo produkowane są w tej samej fabryce. No... jedną się jeszcze różnią
gigi303 - 2008-11-23, 18:13
| dogberry napisał/a: | Założę się, że wszyscy. To jest tak jak z podzespołami komputerowymi, jest kilka fabryk które produkują np. karty graficzne. Na jednych jest napis ASUS którego większość kojarzy i jest np. taki Zotac. Jedyną różnicą między tymi kartami jest napis a parametry są takie same bo produkowane są w tej samej fabryce. No... jedną się jeszcze różnią |
Akurat handluję tym to wiem różnią się różnią i nie chodzi mi tylko o cenę No ale nie ma się o co sprzeczać ile osób tyle będzie poglądów
mter - 2008-11-23, 19:35
Ta sama fabryka, te same pcb, ale.... ten Zotac ma tańsze elektrolity, rezystory, stabilizatory itd. Są prawie identyczne. ale prawie robi różnicę. Z tego co zauważyłem to Chińczycy w swoich najtańszych produktach używają notorycznie, elementów "z odzysku".
gigi303 - 2008-11-23, 20:09
no takie są wymogi teraz aby część auta była z surowców pochodzących z odzysku. Nie przytoczę jak to wychodzi procentowo ale chyba na forum już ktoś o tym pisał.
A czy tyczy się to do pozostałych produktów to już nie wiem.
mter - 2008-11-23, 20:21
Nie chodziło mi o odzysk w sensie recyklingu
Raczej o drugie życie elementu w chińskim produkcie.
gigi303 - 2008-11-23, 20:24
| mter napisał/a: | Nie chodziło mi o odzysk w sensie recyklingu
Raczej o drugie życie elementu w chińskim produkcie. |
he he tym gorzej dla chińczyków, chociaż to też można nazwać pewną daleką odmianą recyklingu
dogberry - 2008-11-23, 21:24
Dla 99% użytkowników nie ma znaczenia czy ma ASUSa czy Zotac bo będzie im tak samo chodzić.
Kilka dobrych lat temu miałem Sapphire ATI Radeon 9700 PRO nie było widać różnicy Pewnie wiesz jakie były powiązania między ATI a Sapphire?
No ale ma się większy zysk jak się sprzedaje ASUSa - za jakość trzeba płacić
gigi303 - 2008-11-24, 19:33
| dogberry napisał/a: |
No ale ma się większy zysk jak się sprzedaje ASUSa - za jakość trzeba płacić |
dokładnie ale ja osobiście to asusa unikam bo to już nie jest to co dawniej, jakościowo się opuścili. Ale jak to mówią nasz klient nasz Pan Jeśli ma kasę
Lmoska - 2008-11-26, 13:06
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to poczytajcie sobie
dacia sandero bezpieczna
laisar - 2008-11-26, 13:15
I u nas, szczegółowiej (: - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1399
mter - 2008-11-26, 13:46
Dacia Sandero - kategorai Super Mini
paweloo97 - 2008-11-27, 09:48
roadlook pisał ze jak nie przepadnie w crash-teście to może innym dokopać
Andrzej - 2008-12-03, 11:47
http://pl.youtube.com/wat...feature=related
Rosjanie chyba czerpali inspirację od Chińczyków...
Andrzej - 2008-12-03, 11:53
| mter napisał/a: | | Masakra. Może to jest właśnie metoda na ograniczenie populacji ? |
Pewnie. Bo porządny Chińczyk jeździ rowerem, a nie jakim imperjalistycznym wynalazkiem...
laisar - 2008-12-03, 12:15
Po prawdzie - sam też bym wolał jeździć na co dzień rowerem... (:
gigi303 - 2008-12-03, 20:22
| Andrzej napisał/a: | http://pl.youtube.com/watch?v=4-5VNmaEGf4&feature=related
Rosjanie chyba czerpali inspirację od Chińczyków... |
tak naprawdę nie wiadomo czy to rosyjska produkcja ale gnie się jak zaporożec
ian - 2008-12-04, 10:56
Gorzej niż w przypadku Poloneza (bardzo mocna, solidna konstrukcja nadwozia), a i chyba NRD-owskiego Trabanta 601 (tak, tak ta plastikowa mydelniczka była poddawana crash testom, i wypadła całkiem dobrze).
Tylko Chińczycy swoje samochody (i samoloty) produkują, a w Polsce jak w krajach afrykańskich-rodzima motoryzacja padła (i przemysł lotniczy też-teraz dopiero rozpaczają, że nie ma na czym szkolić pilotow wojskowych).
Chinczykom brakuje po prostu wiedzy jaką stal wykorzystać do produkcji nadwozia, i jak je ukształtować., by skutecznie rozpraszało energię uderzenia. Kontrolowane strefy zgniotu, wzmocnienia boczne drzwi, oddzielenie komory silnika od przedziału pasażerskiego, odpowiednia konstrukcja kolumny kierownicy, i zderzaków. Taka wiedza była dostępna biurom konstrukcyjnym w Europie już na początku lat siedemdziesiątych XX wieku. Te drzwi, strach włosy jeży....
piotrres - 2008-12-08, 18:46
| Andrzej napisał/a: | | Rosjanie chyba czerpali inspirację od Chińczyków... |
Ej, ten pikap to raczej Chinski tyle, że rozbity po-russki
I jescze ostatni krasztest:
http://pl.youtube.com/wat...feature=related
|
|