DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Spalanie Lodgy i Dokker 1,5 dci

antiocha - 2016-09-21, 12:18
Temat postu: Spalanie Lodgy i Dokker 1,5 dci
Witam,
zacznę od tego, że mam Logana kombivana z silnikiem 1,5 75konnym. Chcę teraz kupić kolejnego kombivana czyli Dokkera lub Lodgy. W piątek idę dopiero do salonu pooglądać i podotykać na żywo aby podjąć decyzję.

Loganka przy tym silniku pali około 4 litrów. Na trasie potrafi spaść do 3,8 ale w jeździe mieszanej raczej nie przekracza 4,5 litra.

Czy Dokker i Lodgy będą paliły podobnie? I jak wygląda spalanie w 90konnym silniku?

Niestety nie mam wśród znajomych właścicieli tych samochodów dlatego pytam Was. W testy na papierze nie wierzę ;)

Lza - 2016-09-21, 12:41

Nie będą paliły podobnie bo są wyższe i pewnie cięższe.

Z tego co sie orientuję to pala w granicach 6-6.5 l/100km

http://daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=10753

jan ostrzyca - 2016-09-21, 19:15

Wieza zaczipował wózek i wydusił z niego sporo więcej mocy. To słaby przykład.
shrek - 2016-09-21, 23:27

U mnie 110 koni bez przerobek srednia spalania z 9 tys km to 6,4 litra w/g komputera. Z tych 9 tys to 6 tys autostrada max predkosc 150-160 (licznikowe). Reszta to drogi krajowe bez korkow predkosc 90-100. Po miescie jezdze rzadko i nie robie krodkich odcinkow trasy (do tego mam bezyniaka).Wczesniej liczylem srednia spalania z autostrad przy 150 to bylo jakies 7.1 litra, ale to zalezy tez od ladunku.
antiocha - 2016-09-22, 11:05

Lza napisał/a:
Nie będą paliły podobnie bo są wyższe i pewnie cięższe.

Lodgy jest taka sama gabarytowo, tyle że bagażnik otwiera się w górę a nie na boki jak u mnie. Dokker fakt jest 20 cm wyższy.

Stąd moje pytanie o konkrety ;)

Auto Krytyk - 2016-09-23, 09:15

Będzie ci paliła podobnie jechałem ostatnio dokerem taxi i pali taksiarzowi 4,5-5,5, lodgy i doker nawet może mniej palić bo ma inne zestopniowanie skrzyni w mcv 1.5 dci 85KM miałem przy 100 2500obr.min.
Lza - 2016-09-23, 10:28

uwierzyłeś złotówie? Pewnie jeszcze Cię zawiózł "najkrótszą trasą" :-P
niedługo się dowiemy, że Dacie produkują paliwo w czasie jazdy i co 500 km trzeba opróżniać bak.

mojo - 2016-09-23, 15:33

Lza napisał/a:
niedługo się dowiemy, że Dacie produkują paliwo w czasie jazdy i co 500 km trzeba opróżniać bak.

A mnie to akurat nie zdziwi :-D

imielinek - 2016-09-23, 15:56

jak mnie ostatnio żona wiozła to w trasie jej wyszło 4 na 100 i średnia prędkość na 200km ok. 60km/h ja poniżej 5 nie potrafię zejść :)
Auto Krytyk - 2016-09-23, 16:05

po co mam wierzyć złotówie jak wiem ile te silniki są w stanie palić w mcv wożąc ludzi czasami nawet 7 lub 4-5 z walizkami dużymi miałem średnie z 50 tys km 4,5 litra, latem schodziło nawet do 4,3 zimą 4,8
nie kumam torneo w automacie ci pali 5,8 litra a dacia raczej mniejsza i lżejsza jest to ile ma palić

shrek - 2016-09-23, 22:51

vulcanor napisał/a:
Będzie ci paliła podobnie jechałem ostatnio dokerem taxi i pali taksiarzowi 4,5-5,5.

Chyba, ze dolewal co 100 km 1-1.5 litra paliwa i zapomnial to dodac przy przeliczaniu spalania.

imielinek napisał/a:
jak mnie ostatnio żona wiozła to w trasie jej wyszło 4 na 100

Powiedz mi z jak wysokiej gory zjezdzaliscie.

vulcanor napisał/a:
po co mam wierzyć złotówie jak wiem ile te silniki są w stanie palić

Chyba w/g ksiazki/instrukcji.

antiocha Jak kupisz Lodgy/Dokker to nie spodziewaj sie spalania 4-4.5 litra- To jest niemozliwe w tym aucie z seryjnym silnikiem. Jedynie kolega Wieza, ktory modyfikowal swoja Lodgy programowo moze miec nizsze, (ale nie az tak) wyniki spalania, bo z tego co wiem to i tak jest to w okolicy 5.5 l/100. Te auto w ksiazce ma napisane 4.5/100 i w tym przypadku wszyscy dobrze wiemy, ze do tego trzeba cos dozucic. Jezdze Lodgy od 3,5 roku i minimum jakie wyciaglem to 5,8. z tym, ze moja to 110 a nie 90 koni, ktora moze faktycznia palic odrobine mniej. Co do spalania poszczegolnych modeli powinni wypowiadac sie uzytkwnicy a nie Ci co slyszeli, ktos Im powiedzial lub nie oni kierowali pojazdem, bo moze wzrok zamiast na srednim spalaniu zawiesil sie na chwilowym. ;-)

Auto Krytyk - 2016-09-24, 08:08

Nie wiem o czym te dywagacje są ,weszłem z ciekawości na stronę dacii lodgy dane techniczne:
1.5 dCi 90 S&S 110 ma 0,1 l większe zużycie.
Cykl miejski (start na zimnym silniku) (l/100 km) 4,3
Cykl pozamiejski (l/100 km) 3,8
Cykl mieszany (l/100 km) 4,0
i te auta tyle palą +/- 0,5l, nie pamiętam ile miałem w danych technicznych mojej MCV 7-os 1.5 dci 85 ale były to większe wartości od Lodgy na pewno.
Znalazłem Logan MCV 1.5 dci 85KM:
Średnie (cykl mieszany) skrzynia manualna 4.8 l/100km
W trasie 4.5 l/100km
W mieście 5.8 l/100km
A miałem praktycznie idealne spalanie średnie bo 4,5-4,6

mojo - 2016-09-24, 08:39

Tu jest post użytkownika Dokker'a 1.5dci 90KM o spalaniu http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1701498
Auto Krytyk - 2016-09-24, 08:53

Dieslem trzeba umieć jeździć, na tzw tirze tez jeden kierowca spali 35 litrów drugi 28 na tej samej trasie.
Spalanie 7-8 litrów to miałem w MCV 1.5 dci jak jechałem 140-150 autostradą i obroty 3500. Te auta nie nadają się do takiej jazdy.

mojo - 2016-09-24, 11:02

vulcanor napisał/a:
Te auta nie nadają się do takiej jazdy.

Nadają się tylko więcej wówczas palą ale i tak mniej niż benzynowe. Każde auto przy większej prędkości pali więcej bo opory jak już kiedyś pisałem rosną w kwadracie prędkości.

Nie mam ani Dokker ani Lodgy ale znajać auta podobne o podobnych silnikach td sądzę, że trzeba się przygotować na spalanie:
- bardzo powoli i bardzo spokojnie 5,5-6
- normalnie 6-7
- a autostradą 150-170 można przekroczyć 9 bez problemu :-D

imielinek - 2016-09-24, 18:07

shrek napisał/a:

imielinek napisał/a:
jak mnie ostatnio żona wiozła to w trasie jej wyszło 4 na 100

Powiedz mi z jak wysokiej gory zjezdzaliscie.

z żadnej góry praktycznie płasko było

Marckok - 2016-09-24, 22:03

Lodgy 1.5 dCi 110 KM

aktualny przebieg 218 000 km

pali średnio 6,5 l / 100 km ale na autostradzie żeby taki wynik utrzymać nie można przekraczać 130 km/h i nie mieć silnego wiatru z przodu lub boku (auto jest wysokie, stawia duży opór i przy niekorzystnym wietrze może spalić spokojnie z litr/100 km więcej)

shrek - 2016-09-24, 22:32

mojo napisał/a:
vulcanor napisał/a:
Te auta nie nadają się do takiej jazdy.

Nadają się tylko więcej wówczas palą ale i tak mniej niż benzynowe. Każde auto przy większej prędkości pali więcej bo opory jak już kiedyś pisałem rosną w kwadracie prędkości.

Nie mam ani Dokker ani Lodgy ale znajać auta podobne o podobnych silnikach td sądzę, że trzeba się przygotować na spalanie:
- bardzo powoli i bardzo spokojnie 5,5-6
- normalnie 6-7
- a autostradą 150-170 można przekroczyć 9 bez problemu :-D

Marckok napisał/a:
Lodgy 1.5 dCi 110 KM

aktualny przebieg 218 000 km

pali średnio 6,5 l / 100 km ale na autostradzie żeby taki wynik utrzymać nie można przekraczać 130 km/h i nie mieć silnego wiatru z przodu lub boku (auto jest wysokie, stawia duży opór i przy niekorzystnym wietrze może spalić spokojnie z litr/100 km więcej)

To sa realne wyniki spalania.

Auto Krytyk - 2016-09-25, 08:29

Napiszcie skargę do producenta że średnie spalanie macie o 2,5 l wyższe niż podaje Dacia. Jakby mi 1.5 dci paliło średnio 6,5 l to reklamowałbym w serwisie i w zyciu bym nie kupił 1.5 dci ani nie dopłacał tyle kasy prawei 10 tys do tego silnika.
A tak a propo mojego auta Dacia Logan MCV 7-os i LODGY to praktycznie identyczne auta:
Szerokość wysokość długość taka sama, waga tak samo, opony też takie same i ja takim autem miałem średnie 4,5l z ponad 50 tys km. Rekordowo przejechałem na baku 1300km bodajże ale nalałem wtedy ponad 50l. Także 6,5 czy 7 a nawet 8 to miałbym jakbym gniótł cały czas to auto albo jechał po autostradzie 140 i więcej a do tego to auto se nie nadaje.

Znalazłem wpisu o spalalniu lodgy 1.6 wychodzi na to że niektórym 1.6 pali mniej niż tu niektórym 1.5 dci. :mrgreen: :
http://www.daciaklub.pl/f...10685&start=125

mojo - 2016-09-25, 17:28

Ja uważam spalanie Lodgy czy Dokker'a z dci między 6 a 7 przy bez kompleksowej jeździe za bardzo przyzwoity wynik biorąc pod uwagę gabaryty auta. Jeżeli ktoś się zadowoli zwykłym combi to jest jeszcze MCV, który zapewne spali do 6 przy tym samym stylu jazdy.

A jako żart to napiszę ze biorąc pod uwagę zużycie paliwa to dopiero Lambo albo Ferrari do szybkiej jazdy się nie nadają bo spalanie kosmicznie wzrasta :mrgreen:

wieza - 2016-09-25, 18:08

jan ostrzyca napisał/a:
Wieza zaczipował wózek i wydusił z niego sporo więcej mocy. To słaby przykład.

Masz racje :) ja to słąby przyklad :) nie jezdze na codzien o kropelce bo nie chce mi sie :) i nie po to mam wózek na chipie :) kiedy trzeba to przypaskudze, ale Lodgy czy Doker to inna bryla nadwzia i trzeba liczyc ze bedzie wiecej palic, stara MCV to było auto kosmos jesli o spalanie ale tego sie juz nie powtorzy :) w innych wozkach

słoń - 2016-09-25, 20:01

antiocha, ile kilometrów chcesz robić rocznie??
Z tego co tu Koledzy podają to silnik 1,5 dci ze swoim spalaniem nadaje się do kosza na śmieci. Szkoda kasy na niego, bierz SCE albo TCE

antiocha - 2016-09-26, 08:43

słoń, zakładałam że dCi będzie średnio palił 4 litry mniej ON niż benzyniaki...
Teraz głupieje ;)
Przy takim założeniu przez 3 lata leasingu wyszło by na zero, bo rocznie robię około 20 tys.

Obecne silniki benzynowe do Lodgy nie nadają się pod gaz. Bardzo mało w życiu jeździłam samochodami na benzynę, ale np. seicento pali mi (kosztowo) tyle samo co passat 1,9 tdi...

Powiem Wam koledzy, że zgłupiałam bo zakładając w Logance spalanie na poziomie średniego 4,5 litra spodziewałam się tutaj w okolicach 5...

laisar - 2016-09-26, 08:47

antiocha napisał/a:
Obecne silniki benzynowe do Lodgy nie nadają się pod gaz

Bo?

antiocha - 2016-09-26, 08:56

laisar napisał/a:
antiocha napisał/a:
Obecne silniki benzynowe do Lodgy nie nadają się pod gaz

Bo?

Bo tak mi powiedziano w serwisie, że tych silników nie gazują bo są wielowtryskowe i bleblety i producent tego nie dopuszcza. Także bez fabrycznej instalacji auta w leasing nie wezmę ;)

Myślę, że są tu Panowie co lepiej wyjaśnią ten proces co i dlaczego. Mnie interesuje tylko czy tak czy siak - nie wnikam dlaczego ;)

Lza - 2016-09-26, 08:57

jak leasing, to bierz tourneo zamiast dokera czy lodgy. Ja dostałem 19% rabatu jako zwykła osoba fizyczna, ale sprzedwca nie raz zaznaczał, że na firmę i jeszcze leasing można lepszy rabat wydusić. Nie wykluczone, że wyjdzie cię parę tysięcy więcej niż dacia, a autko zostawia w tyle konkurencję wykonaniem i wyposażeniem w prawie każdym aspekcie, no.. tylko lampki w bagażniku brak ;)
antiocha - 2016-09-26, 09:05

Lza, na jakim poziomie masz spalanie w tym Fordzie? Bo rozumiem że masz tam 1,5 w dieslu?

p.s.
powiem szczerze, że mam mało czasu na decyzję, bo chce kupować w tym roku a na daczkę 1,5 dci trzeba czekać do ostatnich tygodni roku i trzeba zamówić "już"

laisar - 2016-09-26, 09:10

antiocha napisał/a:
Bo tak mi powiedziano w serwisie

Łżą, bo po prostu na razie nie mają w ofercie odpowiedniej instalacji - jak się w końcu jakaś pojawi, to się okaże, że silniki "magicznie" zaczęły się nadawać <:

Tak jak stało się to już w dokkerze - 1.6 SCe jest w nim dokładnie taki sam jak w lodgy.

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=12807

Lza - 2016-09-26, 10:49

antiocha napisał/a:
Lza, na jakim poziomie masz spalanie w tym Fordzie? Bo rozumiem że masz tam 1,5 w dieslu?

p.s.
powiem szczerze, że mam mało czasu na decyzję, bo chce kupować w tym roku a na daczkę 1,5 dci trzeba czekać do ostatnich tygodni roku i trzeba zamówić "już"

Wydaje mi się że na nowy samochod, jakiej marki by nie był - będziesz musiała te 3 miesiące poczekać. Też czekałem 3 miesiące.

Mój raport spalania w załącznikach poniżej (tak, diesel 1.5 TDCI / 120KM / 300nM, tourneo nie ma silników benzynowych w ofercie, oprócz takiego silnika jak mój, jest wersja tegoż silnika nieco słabsza i tańsza, ale nie pamiętam jej parametrów.)

opinie innych uzytkowników: http://forum.fordclubpols...ad.php?t=241668

Tourneo jest o niebo lepiej wykonany niż wszelka konkurencja w tym segmencie: przede wszystkim nie ma gołej blachy w środku w odróżnieniu od wszystkich jego konkurentów. Dzięki temu jest cicho i komfortowo jak w osobówce. I prowadzi się go jak osobówkę, pomimo olbrzymich gabarytów. Zreszta najlepiej zobaczyć i ocenić samemu ;)

słoń - 2016-09-26, 11:09

antiocha, różnicę w spalaniu na poziomie 4 litrów między dci ,a beną można między bajki włożyć. Przy Twoich rocznych przebiegach nie zawracaj
sobie głowy dieslami. Szkoda kasiury. Z tego co widzę to SCE powinien być dla Ciebie najkożystniejszy finansowo. Jak chcesz pooglądać raporty spalania mojej Lodgy Tce (jak jeszcze nią JA jeździłem do pracy a nie żona) to wejdź na Motostat.

Andrzej J - 2016-09-26, 22:01

Trzeci rok jeżdżę Dokkerem dci 90 KM. W sierpniu byłem w Połczynie - z Łodzi tam i z powrotem jest lekko ponad 800 km a po woj koszlaińskim zrobiłem ok 600 km. Po autostradzie do Torunia 130-140 km/h a od Bydgoszczy 60-80 /teren zabudowany. Nie kasowałem licznika od wyjazdu z domu. Po powrocie średnia z całej trasy czyli ok 1400 km 4,9 /wg komputera/. Mówcie i myślcie co chcecie ale ja jestem zadowolony. Dokker ma 50000 km i oprócz olejów i filtrów nic nie wymieniałem.
route2000 - 2016-09-27, 07:09

antiocha, OK, ale jeszcze powiedz nam, ile km DZIENNIE robisz? Ile km w jedną stronę? (zapewnie jeździsz do pracy czy coś innego?) Bo jak robisz np. 3-6 km dziennie w jedną stronę to tyle nie spali mniej niż 4,5 l, bo silnik dCi długo się rozgrzewa niż benzynka. ;-)
antiocha - 2016-09-27, 09:11

na trasy 3-6 km mam seicento ;)

Poniżej 10-15 km nie odpalam diesla, chyba że sytuacja zmusza mnie do przewiezienia czegoś większego, ale to sporadyczne przypadki.

Cóż, jeszcze chwilę mam na namyślenie się, ale mam coraz większy mętlik.

Do diesla w Dacii zraził mnie jeszcze system start&stop :/ nie wyobrażam sobie podjechać pod bramki po przeleceniu autostrady, aby podczas szukania drobnych "silnik przeszedł w stan odpoczynku" :evil:

gregorisan - 2016-09-27, 09:50

antiocha napisał/a:
Do diesla w Dacii zraził mnie jeszcze system start&stop :/ nie wyobrażam sobie podjechać pod bramki po przeleceniu autostrady, aby podczas szukania drobnych "silnik przeszedł w stan odpoczynku"

Do tego służy odpowiedni guzik. A dla "leniwych" sposoby obejścia S&S - porady są na forum :-)

laisar - 2016-09-27, 10:28

gregorisan napisał/a:
Do tego służy odpowiedni guzik

Przede wszystkim w takich warunkach (przelot A + bramki) S&S _nie_ wyłączy silnika, jeżeli turbosprężarka będzie miała zbyt wysoką temperaturę (jeśli tego bał się autor tematu).

wieza - 2017-01-08, 09:56

mialem stara MCV z silnikiem 85 koni - chip na 98 :) to byl mistrz oszczednej jazdy bez problemowo mozna bylo uzyskac spalanie na poziomie ponizej 4 l w trasie nawet jak jechalo sie 3-4 os ;)

teraz mam Lodgy silnik 112 koni chip na 134 srednie spalanie ze 78tys km to 6,21l Autocentrum jak ktos chce zobaczyc koszt, spalanie cala rozpiska
duzo czy malo hmm. po to mam turbine zeby sie tez z tego cieszyc :) jezdze czesto z zaladowanym autem ciagam przyczepę, 4-5 os w aucie.
Lodgy do MCV to sa troszke inne bryły auta i roznica w mocy 36koni to musi zjesc troszke paliwa wiecej .

Ja powiem tak mnie sie oplacalo zakupic Lodgy w dci juz mi sie zwrocilo przy roznicy paliwa i spalania auta w moim trybie jazdy wiec dci to trafny zakup.

wieza - 2017-01-09, 21:25

ps kolejna sprawa taka dość istotna ;) turbina jest po to w aucie zeby z niej korzystac i trzeba z niej korzystac, auto zamulone i jezdzone non stop w trybie oszczednym nie jest dobrym rozwiazaniem dla wszystkich podzespołów.
Ostatnii czasy widzialem silniki i turbiny po zamuleniu, to jest jakas masakra. ostatnio Octawia przy 80 tys padla turbina itd. i wlasciciel nadal nie widzial w tym swojej winy ale po stylu jazdy jak opowiadal wynikało jedno to jest tylko i wylacznie jego wina.

słoń - 2017-01-09, 21:55

wieza napisał/a:
wlasciciel nadal nie widzial w tym swojej winy ale po stylu jazdy jak opowiadal wynikało jedno to jest tylko i wylacznie jego wina.

rozwiń

Marek1603 - 2017-01-10, 06:26

Styl jazdy zero - jedynkowy. Gaz i hamulec. ;-) :mrgreen:
swissman - 2017-01-10, 16:15

laisar napisał/a:
gregorisan napisał/a:
Do tego służy odpowiedni guzik

Przede wszystkim w takich warunkach (przelot A + bramki) S&S _nie_ wyłączy silnika, jeżeli turbosprężarka będzie miała zbyt wysoką temperaturę (jeśli tego bał się autor tematu).

za bardzo bym w to nie wierzyl... pare razy mi sie przytrafilo ze silnik sie wylaczyl po dlugiej jezdzie autostrada... teraz konsekwentnie ZAWSZE staram sie to badziewie wylaczac zaraz po wlaczeniu silnika...
spalanie mam srednio w tej chwili ok. 6.3 litra na setke... przebieg 18600km.

wieza - 2017-01-10, 22:30

słoń napisał/a:
wieza napisał/a:
wlasciciel nadal nie widzial w tym swojej winy ale po stylu jazdy jak opowiadal wynikało jedno to jest tylko i wylacznie jego wina.

rozwiń

jesli leci ci turbina, masz remont silnika, w tdi 1,9 niezawodnym silniku hmm to jest to wina własciciela, ja swoją octawi dalem siostrze przy 140 tys, teraz ma 250tys zapierdziela az ta lala i nic sie nie dzieje oprocz normalnych spraw eksploatacyjnych no i turbina ma sie swietnie.
A jesli chodzi o kolesia i jego wymadrzania sie na temat tego modelu jak to on super jezdzi i jak mu mało pali, malo mu zaczął palic bo turbina siadła a pozniej wszystko trzeba było remontowac. Jak mozna zarżnąc tak auto. facet chyba nigdy nie przycisnął zeby mu sadza z rury wyszła. Jezeli auto ma 10 lat i przejechane max 100tys to srednio daje 833km miesiecznie duzo mało ? jak na takie auto to to facet nie ma pojecia ze dizla sie nie oplaca kupowac jak sie nie umie nim jezdzic u siostry auto ma 250 tys w 10 lat co daje 2100 miesiecznie i widac róznicę w stylu jazdy bo auto nadal jezdzi. duzo by pisac jakie brednie facet gadał na temat tego auta własnie, ale cóz niektórzy sie niczego nie naucza.

zdzir - 2017-01-18, 13:26
Temat postu: spalanie dokker 1,5dci 90km
Witam,

Dokkera ,5 dci 90km miałem 3,5 roku.
Spalanie średnie ( głównie trasa, raczej spokojna jazda) 5l/100km.
Przykład. trasa 1000km (65% trasa droga krajowa, 25% autostrada prędkość 130km/h, 10% miasto) spalanie według kompa 4,0 realnie przy dystrybutorze wyszło równe 4,4 l
Jak samochodem jeździł Ojciec lub brat to spalanie 5l i nieco powyżej. Jak ja wsiadałem za kółko to spokojnie schodziłem poniżej 5 litrów. Mój styl jazdy to dynamiczne przyspieszenie do osiągnięcia zamierzonej prędkości ok 80 - 90 km/h a potem jak najmniej używanie hamulca.
Dokkera przy stanie licznika 113 tys km oddałem w rozliczeniu i wziąłem nowego na gaz stary 1,6.
spalanie gazu na poziomie 8-9litrów spalanie benzyny od 0,4 do 1 litra w zależności od temperatury otoczenia.