|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Pomarańczowa kontrolka bezpieczeństwa [EKG]
Drozu - 2016-09-30, 18:57 Temat postu: Pomarańczowa kontrolka bezpieczeństwa [EKG] W poniedziałek wracałem do domu A4, po 15 minutowym postoju na MOPIE i uruchomieniu silnika zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka bezpieczeństwa ( prostokąt z zygzakiem w środku). Paliła mi się całą drogę do domu, nic nie dawało zgaszenie auta i ponowne uruchomienie... dopiero gdy przyjechałem do domu i zostawiłem auto zgaszone na około 20 minut kontrolka zgasła i już więcej się nie pojawiła... gdy się świeciła jedynym skutkiem był brak działania tempomatu, wszystko inne działało a praca silnika w żaden sposób się nie zmieniła ani nie pogorszyła, z tego co się dowiedziałem tempomat wyłącza się z urzędu gdy ta kontrolka się świeci... dzisiaj byłem na kontroli w ASO, podpięli auto pod komputer i nie znaleźli nic ciekawego, powiedzieli jedynie że przeprogramowali komputer wtrysku poprzez wgranie nowego oprogramowania z tekstem w stylu TTTM.
Czy faktycznie wam również zdarza się zapalenie tej kontroli i czy coś niezwykłego z tego wynikało ?
MM - 2016-09-30, 19:25
Miałem podobny przypadek, ale w dci. Również na A4. Kontrolka zapaliła się pomarańczowo, tempomat wyłączył się. Uruchomiłem powtórnie silnik (nie przerywając jazdy) - kontrolka zgasła. Sytuacja nie powtórzyła się, a upłynęły już ponad trzy lata i ok. 70 tys. km. W ASO nie byłem.
kali - 2016-09-30, 22:36
Jak błędu nie odczytasz to się nie dowiesz.
|
|