DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Logan II / MCV II - podwozie

grzes74 - 2016-10-01, 06:23
Temat postu: Logan II / MCV II - podwozie
Czy mógłby ktoś z szanownych Państwa wrzucić fotki podwozia Waszych Loganów (nadkola, wydech, progi przy drzwiach)?
Najlepiej gdyby to były egzemplarze które już mają jedną, dwie,trzy(:?:) zimy na polskich drogach za sobą....

DrOzda - 2016-10-01, 08:35

Tam jest gruba warstwa zabezpieczenia antykorozyjnego z PCV i jakiejś żywicy - jak nie jest uszkodzona mechanicznie to i z 10 lat nic się dziać nie będzie. ..
gladi - 2016-10-01, 10:33

http://dacialoganii.blogspot.com/

dużo zdjęć podwozia nowego Logana

grzes74 - 2016-10-02, 07:42

gladi napisał/a:
http://dacialoganii.blogspot.com/

dużo zdjęć podwozia nowego Logana

I to jest prawie to o co chodziło... tyle że z tego co zrozumiałem zdjęcia z lutego 2014, wóz odebrany we wrześniu 2013. A te półosie i zwrotnice(?) już całkiem pokryte rudym nalotem...

Pytanie jak te "antykorozyjne PCV i żywice" wygladają po x-dziesięciu tys km i kilku latach. Autor bloga już dwa lata nie daje znaku życia na Forum.. A szkoda...

Kiedyś podobny patent (wykończenie nadkoli) był w Yarisach II gen. No ale półosie nie miały rudego nalotu...
Może przy okazji jakiegoś przeglądu/ wymiany opon ktoś by coś uprzejmie podrzucił.
Ja tam zawsze oglądam Renatę od spodu jak jest okazja....
Thx.

gladi - 2016-10-02, 08:31

u mnie po roku użytkowania Logana też były takie rdzawe naloty , ale to jeszcze było do przyjęcia
najgorzej że miałem kolor ten niebieski podstawowy BLUE NAVY , i po zimie miałem drzwi i błotniki na dole poodbijane do podkładu przez kamyki, żeby było śmieszniej to jeszcze podkład był koloru białego.
takie dziurki jak głowka od szpilki ,z 20 z jednej i z dwadzieścia z drugiej strony plus klika na masce.
Byłem z tym na serwisie to powiedzieli mi że lakier jest akrylowy i jest miękki i że mogłem brać metalika
wtedy jest jeszcze klar.

mbar - 2016-10-02, 13:43

No i jeszcze koniecznie chlapacze.
arnold - 2016-10-02, 18:59

Naprawdę stresujesz się korozją elementów wykonanych ze stali wysoko węglowej, jak półoś i zwrotnica? W każdym innym z tego segmentu będzie podobnie.
arczi_88 - 2016-10-02, 19:12

True. Moje półosie były rude w czasie oglądania w salonie. W każdy razie jeszcze są na swoim miejscu :-D
Marek1603 - 2016-10-02, 19:15

Ciekaw jestem czy we wszystkich dusterach 4x4, jak u mnie, całe tylne zawieszenie jest malowane i zabezpieczone jakby konserwacją? Półosie też.
grzes74 - 2016-10-08, 20:30

Coprawda nie logan...
2-letnie Sandero MCV 1.5 dci- przebieg poniżej 50 tys. Rant na progu.
Pytanie czy to ktoś przytarł? Czy TTM.... - woda, piaski, sól... itd itp.
Na amortyzatorach też rudawe naloty......

PS.: Wyciszenie diesla 1.5 dość słabe. Słychać ciągle jakby jakiś element osłon podwozia rezonował.... Zawieszenie Stepway wydawało dziwny dźwięk przt wjeżdżaniu na krawężniki.