|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Bramy garażowe!
Maximus - 2016-10-13, 20:07 Temat postu: Bramy garażowe! Jak w temacie, czy ktoś coś ostatnio montował? Nie mam specjalnych wymagań jednak wolałbym żeby swobodnie się otwierała zimą przy dużych mrozach. Garaż jest murowany, niestety obecne drzwi są do wymiany a nie mam tutaj żadnego doświadczenia. Z góry dziękuję za cenne uwagi.
matucha - 2016-10-13, 20:20
Ja mam Segmentową Hormanna i jestem zadowolony:
http://www.hormann.pl/pro...amy-segmentowe/
teraz już będzie to 5-ta zima tej bramy.
Mój szwagier ma identyczną z napędem i też jest zadowolony.
Napęd można dołożyć w każdym momencie. Napęd ma wyjście też na dodatkowy odbiornik radiowy.
arczi_88 - 2016-10-13, 22:42
Ja mam robioną na zamówienie u lokalnego producenta, zwykła otwierana na boki, rama całej bramy i ramy drzwi z ocynkowanego profilu zamkniętego a środek z jakiejś powlekanej blachy. Oczywiście podnoszona do góry jest lepsza ale prowadnice obniżyłyby dodatkowo i tak niski garaż.
Marek1603 - 2016-10-14, 05:00
U Siostry jest otwierana, niesymetryczna od Wiśniowskiego. Po weryfikacji u różnych przedstawicieli zdecydowała się dopłacić i mieć solidnie wykonaną.
route2000 - 2016-10-14, 12:29
Mam segmentową firmy Wiśniowski i jest OK. Brama segmentowa nic nie zajmuje miejsca przed garażem jak zwykłe drzwi otwierane na boki, można niemal podjechać pod garaż na 0,5 m, otworzyć ręcznie albo elektrycznie na pilota i gotowe. W przypadku zwykłej bramy to musiałbyś jeszcze odśnieżyć, by móc otworzyć je, a otwierana do góry eliminuje taką "wadę".
matucha - 2016-10-14, 12:57
arczi_88 napisał/a: | Oczywiście podnoszona do góry jest lepsza ale prowadnice obniżyłyby dodatkowo i tak niski garaż. |
Ja akurat nad prowadnicami mam zrobiony pawlacz
Świetne miejsce na zimówki i inne tego typu rzeczy.
arczi_88 - 2016-10-14, 13:20
Jak się ma auto normalnej wysokości to ok, mój ma 185 cm wysokości a między sufitem a anteną jest może z 5 cm tak się kiedyś budowało.
wiciu_r - 2016-10-29, 18:54
Brama uchylna jest tania i lekka, ale niestety do pewnego stopnia nieszczelna. Za to można bez większego problemu, na lince zrobić system awaryjnego otwierania przy np. braku prądu (mam). Co prawda swoją uchylną mam ocieploną, ale czujnik siłownika ma tolerancję na wyłączniku 0,3mm, a na dole bramy 0.5cm. Zimą wyraźnie widać różnicę. Opuszczana, panelowa jest w zasadzie fabrycznie ocieplana i można ją dokładniej "wysterować" tak, aby była szczelna, ale bez prądu ciężko ją otworzyć. Jak masz do garażu wejście z domu to nie ma problemu i polecam panelową, opuszczaną.
|
|