DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Odseparowanie głośników

Bartosz81 - 2016-10-24, 10:43
Temat postu: Odseparowanie głośników
W związku z wyrzuceniem tylnych głośników, wpadł mi do głowy taki pomysł, żeby głośniki nisko-średniotonowe podłączyć oddzielnie od wysokotonowych - tzw. biwiring.

Tylko czy ma to sens w końcówce mocy w radio blaupunkt fabrycznym? Czy moc z radio oddawana na głośniki będzie taka sama czy te waty na tylne głośniki nie są teraz wykorzystywane?

mareckimarekk - 2016-10-24, 20:44

W poprzednim aucie tak zrobiłem.. tzn. dorobiłem dodatkowe kable dla głośników wysokotonowych i podpiąłem je pod głośniki średniotonowe w drzwiach przednich. Na fabrycznym radiu spokojnie dawało rade.

To, ze nie masz podpiętych głośników tylnych nie powoduje ze masz większą moc na przednich.

Bartosz81 - 2016-10-25, 09:01

Mało precyzyjnie to napisałem.

Chodzi mi właśnie o to, czy podpięcie głośników na fabrycznym radiu oddzielnie (LP, PP, LT, PT) a nie razem pod tylko dwa wyjścia zmieni coś w mocy którą może oddać to radio.

Innymi słowy czy tam sa cztery wamacniacze czy też tylko dwa i podział mocy odbywa się już za końcówką. Bo jak są dwa to zmiana konfiguracji nic nie da.

shrek - 2016-10-25, 12:00

A nie lepiej maly wzmacniacz i np. Zestaw odseparowany. Troche wiecej roboty ale bedzie efekt.
Bartosz81 - 2016-10-25, 13:31

Rzeźbię w tym co mam. Wieczorem jadę po inne radio - też blaupunkt żeby się w kablach nie bawić. Jakbym miał wolne 500zł to bym się nie szczypał.