DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - usterka w kole

Lordi - 2016-11-06, 12:36
Temat postu: usterka w kole
Witam przekopałem prawie wszystko i nie znalazłem odpowiedzi .Pomożecie mi rozszyfrować .Świeci mi się kontrola ABS skasowałem błąd ale po ruszeniu samochodem znowu się świeci z czytałem błąd .Może ktoś wie co to za usterka i na którym kole się znajduje ? chodzi mi o prawo,lewo tył przód pojazdu lub ktoś przetłumaczyłby ten screen pozdrawiam wszystkich
laisar - 2016-11-06, 14:04

AVG = AVant Gauche, czyli Przód Lewy.

Jak widać, ABS nie ma odczytu prędkości z tego koła, więc albo padł sam czujnik, albo jest jakiś problem z połączeniem.

Marek1603 - 2016-11-06, 15:38

Równie dobrze mogła się oderwać tarczka na piaście jak to miał szwagier gdy zaliczył dziurę przy 120km/h.
shrek - 2016-11-06, 16:07

I obok opis: magnetyczne lub mechaniczne na tarczy. Co kolwiek to znaczy to sprawdz kable,wtyczke przy kole czy nie jest wszkodzona. Zobacz czy tarcza/liczydlo/koronka z ABS nie jest zabrudzona.
Lordi - 2016-11-07, 09:44

Dzięki sprawdzę w najbliższym czasie wszystkie cenne uwagi co do usterki i dam odpowiedz co jest grane.
Lordi - 2016-11-08, 21:45
Temat postu: Czujnik ABS
Witam ponownie A więc sprawa wygląda tak dostałem się do czujnika ABS ale na pierwszy rzut oka nic za bardzo nie widać że uszkodzony .Dla pewności kupiłem drugi nowy i wymieniłem .Teraz uwaga po wymianie czujnika i wykasowaniu błędu jadąc do tyłu kontrolka ABS nie wykrywa błędu i nie zapala się .natomiast po włączeniu jedynki do przodu po 2 sekundach już się świeci.Obawiam się że to może być wina łożyska .Dlaczego ? no niestety jak mam łożysko z czujnikiem ABS magnetycznym najprawdopodobniej bo jest takie samo wejście czujnika w pierścień jak na foto podane w załączniku.Jeszcze sprawdzę raz i przedmucham kompresorem ten pierścień chyba że jest jakiś inny powód że ABS się świeci . Nacie jeszcze jakiś pomysł co to może być ? zapomniałem dodać przy okazji wymieniłem gumowe łączniki stabilizatora były roztrzaskane
kali - 2016-11-08, 23:06

Trzeba przekroczyć 7km/h by układ wykrył usterkę. Pierścień możesz sprawdzić kartą ATE jest do kupienia w IC.
shrek - 2016-11-09, 04:29

To jezdzi do tylu ;-) . A powaznie to sprawdz luzy na lozysku.
Lordi - 2016-12-06, 21:52

Witam problem z ABS rozwiązany byłem u mechanika okazało się że łożysko w kole było zamontowane z tym czujnikiem magnetycznym na zewnątrz i dlatego nie zliczał impulsu. Koszt wymiany wraz z łożyskiem 220 zł.pozdrawiam
shrek - 2016-12-06, 22:23

Dobrze, ze sie udalo naprawic.
corrado - 2016-12-06, 23:04

Łojeju jak tanio!

Ja jak w tym rekomendowanym tutaj na forum serwisie renomax wymienialem lozysko w przodzie to mnie skasowali na 420-450pln ( z czescia oczywiscie liczac ) ...Zdzierusy i jeszcze polecani tutaj, tfu ,...na psa urok :evil: