DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Pompa benzynowa

loganik - 2008-11-26, 15:40
Temat postu: Pompa benzynowa
Pierwsza awaria i to w trasie mojej loganki :-( . Zamilkła pompa paliwa! Po wielu perypetiach dotarłem na miejsce. Dziś znalazłem przyczynę awarii/trudna do ustalenia, bo pompa czasem działała/, Przyczyna leży pod maską silnika :-)

Pozdr.Loganik

waski - 2008-11-26, 16:32

Zrób dokładnie co ci napiszę. Jeśli masz takie objawy jak napiszę to masz to samo, co ja miałem w kangoo.
Wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam, i słucham czy włącza się pompa w baku. Chociaż w loganie tego nie słychać, więc weź, drugą osobę niech się schyli koło tylnego lewego lub prawego koła i niech słucha czy po przekręceniu kluczyka pompa zrobi bzzzzzyt :lol: . Jeśli tak to auto powinno zapalić, ale jeśli się zdarzy że raz się pompa włącza a innym razem po przekręceniu kluczyka jest cicho, to masz to samo co ja miałem.
Szlak trafił przekaźnik pompy paliwa, który jest w skrzynce z bezpiecznikami pod maską.
Zrób tak jak ci mówię, bo ja się dałem wpakować w koszty i wymieniali mi pompę paliwa i kosztowało mnie to nie pamiętam dokładnie 350-400zł, a pompę miałem dobrą.
Na drugi dzień, pojechałem do elektryka, który w moment znalazł przyczynę i kosztowało mnie to 60zł (w cenie przekaźnik i diagnoza elektryka).
Bo dokładnie objawiało się to tak, że nie raz mogłem przekręcać kluczyk i auto zapalało cały czas, a innym raazem za cholerę nie właczyła się pompa, a ż ktoregoś dnia, już nic nie pomogło i auto stało, dobrze że mnie się to przytrafiło pod domem.
Więc jeśli ci auto zapali, jedź do elektryka samochodowego i niech ci przemierzy, przekaźnik, i powie ci czy to to. Jeśli tak to koszta nie powinny być wielkie, bo jak pisałem do kangoo z diagnozą kosztowało mnie to 60zł. Szkoda tylko było pieniędzy na pompę.

loganik - 2008-11-26, 18:23

Tak właśnie zrobiłem/dlatego napisałem, że przyczyna leży pod maską-tam właśnie jest przekażnik/, koszt naprawy -- 16zł/przekaznik/ a ile nerwów :-D

Loganik

loganik - 2008-11-26, 18:29

Wg mnie, w loganie dość wyrażnie słychać pracę pompy, zapomniałem dodać- znalezienie przyczyny, wymiana przkaznika - wykonawca : Loganik :mrgreen:

pozdr

waski - 2008-11-26, 19:02

No i super dobrze że tak się skończyło ;-) .
A ja w swoim nie słyszę pompy jak się włącza. Może moje ucho i mózg czepiają się innych dźwięków i nie zwracają uwagi na tamten.
Nie wiem jak w twoim, ale w moim wyraźnie słychać jak jadę, chlupoczący płyn do spryskiwaczy. Jak mam wyłączone radio to słyszę go w kabinie, jak oczywiście jest prawie pełny zbiornik, bo jak częściowo pusty to nie.
No ale to są takie pierdołki, każdy zwraca uwagę na coś innego.

Fajnie że wszystko gra w twojej drakulce. :-D

loganik - 2008-11-26, 19:36

Problem chlupoczącego płynu rozwiązałem tak: wytnij z karimaty o grubosci 5-6 mm taki kawałek jak góra zbiorniczka -oczywiście odpowiednio mniejszy żeby mógł się swobodnie poruszać i włóż do zbiorniczka - karimata nie nasiąka i stale jest na wierzchu płynu.
Wierz mi , nie dość że nie chlupocze to też nie wylewa się z pod korka,
Pozdr, Loganik

GeRRaD - 2008-11-26, 20:44

A jak fajnie chlupocze paliwo przy pełnym baku :lol: :lol: :lol:
loganik - 2008-11-26, 21:21

GeRRaD,masz rację :-D muszę co wymyślic :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
loganik - 2008-11-26, 21:23

Może by tak słomy do baku? Wrazie czego by się fajnie paliło! :mrgreen:
piotrres - 2008-11-27, 17:00

loganik napisał/a:
Może by tak słomy do baku? Wrazie czego by się fajnie paliło! :mrgreen:

można jeszcze napchać gąbki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Dziś widzałem gościa który miał zamist korka kawał folii okręconej gumką od wecka. Serio. :lol:

A tak na serio. To jaki jest dzwięk pompy paliwowej ?. Bo ja słyszę tylko tą od wspomagania

loganik - 2008-11-27, 18:19

Jesli w somochodzie jest cicho, to po włączeniu zapłonu, zanim zastartujesz, słychać pracę pompy przez 1-2sek pod tylnym siedzeniem.

Pozdr, Loganik

loganik - 2008-11-27, 23:04

Pompa wspomagania układu kierowniczego jest hydrauliczna, napędzana paskiem, wydaje mi się że to co słyszysz przed uruchomieniem s-ka to właśnie pompa benzynowa :-D

Pozdr, Loganik

laisar - 2008-11-27, 23:45

A rozrusznik to nie kręci przy uruchamianiu paska, więc i owej pompy? (;
loganik - 2008-11-28, 09:49

Owszem, kręci, ale na pewno jej nie słyszysz, pompę benzynową słychać po właczeniu zapłonu, w chwili gdy zaświecą się lampki, PRZED WŁĄCZENIEM ROZRUSZNIKA :-D
loganik - 2008-12-02, 14:38

Pytałem o przekażnik pompy benz. w serwsie, cena:90 zł/ w sklepie 16 zł zamiennik/
piotrres - 2008-12-03, 17:15

Loganik, a gdzie kupuje się zamienniki do Loganki w RZ (tylko nie szrot i Allegro)
Za tylną lampę którą jakiś dobry człowiek stłukł najprawdopodobniej lusterkiem zapłaciłem 240 PLN

laisar - 2008-12-03, 18:22

Cytat:
(tylko nie szrot i Allegro)

W kwestii formalnej - są na Allegro firmy, które sprzedają "normalnie": nowe rzeczy, z rachunkiem.

(Czy akurat tylne lampy do Logana to nie wiem (; ale wyglądało to na skreślenie Allegro "bo tak", a MSZ niesłusznie).

loganik - 2008-12-03, 19:59

Stycznik kupiłem w ,,SZiK"u, ul. Powstańców W-wy 7, /pompa benzynowa - 200 zł/, jeśli coś nie ma to ściągają /1-2 dni/

Loganik

piotrres - 2008-12-03, 23:25

loganik napisał/a:
... jeśli coś nie ma to ściągają /1-2 dni/Loganik

Tyle co ASO :-) ))
loganik napisał/a:
... ul. Powstańców W-wy 7

no proszę to PRAWIE vis a vis mojej pracy ;-) a jeszcze tam nie byłem.
laisar napisał/a:
ale wyglądało to na skreślenie Allegro "bo tak",

ależ wcale, że nie "bo tak" tylko tak mi się schreibnęłło nieszczęśliwe ;-)

Pozdrawiam,
Piotrek