DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Cykający przekaźnik

tqlis - 2016-11-21, 11:57
Temat postu: Cykający przekaźnik
Koledzy,

Po tym jak w serwisie naprawili mi zegary (kontrolka oleju żarzyła się słabo nawet po zgaszeniu auta) zauważyłem, że czasami podczas jazdy (głównie początek, po wyjeździe z garażu, przy wolnej prędkości) cyka jakiś przekaźnik pod kierownicą. Nic na desce się nie pojawia, żadna inna kontrolka się nie zapala.
Miał ktoś podobną sytuację?

shrek - 2016-11-21, 12:27

Do okolo 50 stopni ecu wlacza elektryczne nagrzewnice zaraz po zalaczeniu auta na zimnym silniku, jezeli pojazd jest w nie wyposazony.
tqlis - 2016-11-21, 14:40

Może coś w tym jest.

Chociaż przekaźnik nie cykał wiosną/latem.

kali - 2016-11-21, 14:46

Ja jakoś latem ogrzewania nie używam. I wyjątkiem raczej nie jestem. :-P
laisar - 2016-11-21, 14:50

tqlis napisał/a:
nie cykał wiosną/latem

Bo włącza się dopiero poniżej pewnej temperatury zewnętrznej.

kali napisał/a:
latem ogrzewania nie używam

Nie ma znaczenia dla włączenia dogrzewania.

kali - 2016-11-21, 15:03

kali napisał/a:
latem ogrzewania nie używam

laisar napisał/a:

Nie ma znaczenia dla włączenia dogrzewania.

A to kiedy mieliśmy latem +4 i mniej w naszym klimacie?

tqlis - 2016-11-21, 15:24

Wychodzi na to, że muszę poobserwować, a w zasadzie poczekać na ocieplenie :)

Ale tak czuję, że jest tak jak mówicie, a mianowicie chodzi o dogrzewanie czegoś, bo jak auto się rozgrzeje, to przekaźnik nie cyka - tak przynajmniej mi się kojarzy. (nie chodzi o to, że cyka jak szalony, mam na myśli pojedyncze zadziałanie, góra dwa w odstępie paru minut)

Dziękuję

shrek - 2016-11-21, 15:36

Dwa razy, bo sa dwi grzalki w nagrzewnicy. Wiem , bo sprawdzalem i system bieze sygnal z czujnika temp. silnika.
laisar - 2016-11-21, 16:57

kali napisał/a:
kiedy mieliśmy latem +4 i mniej w naszym klimacie?

W sierpniu (lato, jakby nie było), nocą, w terenach (pod)górskich pewnie się kiedyś zdarzyło - ale to nie ma żadnego znaczenia, bo włączenie się tych grzałek właśnie w ogóle _nie_ zależy od (nie)używania ogrzewania. Auto nawet nie wie, kiedy jest włączone.

kali - 2016-11-21, 19:23

laisar napisał/a:

..... bo włączenie się tych grzałek właśnie w ogóle _nie_ zależy od (nie)używania ogrzewania. Auto nawet nie wie, kiedy jest włączone.

Pojechałeś po całości........

laisar - 2016-11-21, 20:02

Nic nie "pojechałem", bo tak po prostu jest. Komp silnika, który steruje przekaźnikami grzałek w układzie wentylacji, nie ma _żadnego_ czujnika pozycji pokrętła ogrzewania czy temperatury powietrza nawiewu.

(Teoretycznie mógłby coś próbować wyliczać ze zmian temperatury cieczy, ale ani to dokładne, ani potrzebne).

arnold - 2016-11-21, 21:33

kali napisał/a:
laisar napisał/a:

..... bo włączenie się tych grzałek właśnie w ogóle _nie_ zależy od (nie)używania ogrzewania. Auto nawet nie wie, kiedy jest włączone.

Pojechałeś po całości........

W jakim sensie? Czym się różni ręczne sterowanie nagrzewnicą w Dacii od tego w starszych autach że samochód "wie że korzystasz z ogrzewania?

tqlis - 2016-11-22, 14:20

Może chodzi o to, że ciepło, które ogrzałoby silnik, wędruje do kabiny, jak pokrętło od ogrzewania ustawimy na maxa. Może też ma to wpływ (pewnie znikomy) na załączanie się grzałek.
shrek - 2016-11-23, 11:24

Te grzalki jak juz pisalem zalaczaja sie od temperatyry x do 50 temperatury silnika. Z moich obserwacji wynika, ze jezeli silnik ma wiecej niz okolo y temperatury ( y=wydaje mi sie 20 stopni) to grzalki sie juz nie wlaczaja. Sprawdze to jeszcze.