|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Kolejny numer na wyłudzenia pieniędzy.
Marek1603 - 2016-11-23, 06:05 Temat postu: Kolejny numer na wyłudzenia pieniędzy. http://tech.wp.pl/8955001...61327362798721a
Szlepster - 2016-11-23, 07:45
To jest pikuś w porównaniu z tym jak moi sąsiedzi stracili 27 tyś złotych, jak sprzedawali Skode Octavia.
Przyszedł koleś z wydrukowanym potwierdzeniem przelewu i stał sie posiadaczem Skody. Jak sie okazało przelew sfałszowany, a pieniedzy nima, auta również.
Na dzien dzisiejszy auto stoi w Radomiu na policyjnym parkingu, nowi właściciele stratni 22 tyś złotych.
Naiwny jest ten kraj i to nie tylko starzy ludzie ale i również młodzi.
DrOzda - 2016-11-23, 09:14
Ludzie są jednak naiwni. Przelew może być , ale w tym samym banku online - dwa komputery obok siebie - wypisujecie umowę podpisuje kupujący i robi przelew , sprzedający sprawdza czy się zaksięgowało na koncie i podpisuje. Przetrenowane.
art - 2016-11-23, 09:46
Szlepster napisał/a: |
Przyszedł koleś z wydrukowanym potwierdzeniem przelewu i stał sie posiadaczem Skody. Jak sie okazało przelew sfałszowany, a pieniedzy nima, auta również.
zi. |
Sorry, ale takich ludzi mi nie jest żal :)
gregorisan - 2016-11-23, 10:03
Ten kupujący też był naiwnym człowiekiem - tak przeleć pieniądze przed podpisaniem umowy
Lza - 2016-11-23, 12:21
DrOzda napisał/a: | Ludzie są jednak naiwni. Przelew może być , ale w tym samym banku online - dwa komputery obok siebie - wypisujecie umowę podpisuje kupujący i robi przelew , sprzedający sprawdza czy się zaksięgowało na koncie i podpisuje. Przetrenowane. |
niektóre banki oferują międzybankowe przelewy natychmiastowe. Nie jestem dobrze zorientowany co do kosztów, ale kiedyś taki przelew robiłem na sumę 1500zł i zapłaciłem 5zł prowizji.
DrOzda - 2016-11-23, 14:26
Niestety ale przelewy ekspresowe idą do 15 minut (co jeszcze jest do przyjęcia) ale mają ograniczenia kwotowe (najczęściej do 5000 PLN) Bywa też że "utkną" gdzieś po drodze.
Z kolei SORBNET dochodzi najczęściej w ciągu godziny ale również gwarancji nie ma.
Samochód to jeszcze pół biedy ale np. sprzedaż mieszkania to jest dopiero ból ....
Lza - 2016-11-23, 14:28
w takim wypadku trzeba założyć konto we wszystkich bankach we wszechświecie ;)
swissman - 2016-11-24, 16:01
DrOzda napisał/a: | Samochód to jeszcze pół biedy ale np. sprzedaż mieszkania to jest dopiero ból .... |
tyle ze przeniesienie wlasnosci na nieruchomosc jaka jest mieszkanie wymaga obecnosci notariusza... tak mi sie przynajmniej wydaje...
no i co za problem zrobic przelew na 2 zlote, pobrac pdf-a i skorygowac na nim sume przelewu?
gdy ludzie sa glupi to nic i nikt im nie pomoze... MUSZA sie uczyc na wlasnych bledach, jak wielu z nas...
DrOzda - 2016-11-24, 16:37
Rzecz w tym że notariusz nie zabezpiecza w pełni takiej transakcji. Bo złożyć podpisy na akcie notarialnym musisz a pieniędzy w ręku jeszcze nie masz , albo już wpłacisz a właściciel nie podpisze aktu. Zapis p.t. wydanie nieruchomości pod warunkiem wpłaty nie ma żadnej mocy prawnej. Jedyne pewne rozwiązanie oprócz przeliczania walizki gotówki w kancelarii , to właśnie założenie kont w tym samym banku i przelew u notariusza. W każdym innym przypadku ryzykują obie strony.
Reich8 - 2017-03-27, 19:22
Na każdym kroku trzeba uważać...
|
|