|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Czekam na MCV :)
Mikele - 2008-11-29, 16:12 Temat postu: Czekam na MCV :) Dziś zamówiłem Dacię Logan MCV 1,6 16 V 105 KM w wersji Arctica.
Teraz tylko muszę pozbyć się starego samochodu (chce ktoś dwuletnie Clio ?) i przesiadam się do nowego auta. No i przy okazji pewnie jeszcze wymienić opony, bo pewnie przyjedzie na Dębicach, przyciemnić szybki i kupić ładne felgi
wox - 2008-11-29, 18:09
Witaj! Kiedy odbiór?
Diler nie chciał Twojego Clio?
Mikele - 2008-11-29, 20:02
Chciał
Niestety Clio jest jeszcze w leasingu i będę miał z nim nieco zabawy, bo mogę je odsprzedać tylko innej firmie...
Pit - 2008-11-29, 20:33 Temat postu: Re: Czekam na MCV :)
Mikele napisał/a: |
Teraz tylko muszę pozbyć się starego samochodu (chce ktoś dwuletnie Clio ?) i przesiadam się do nowego auta. No i przy okazji pewnie jeszcze wymienić opony, bo pewnie przyjedzie na Dębicach, przyciemnić szybki i kupić ładne felgi |
Dowiadywałeś się jaka cena jest przyciemniania szyb i gdzie najlepiej to zrobić?
Tu jest jedna oklejona MCV http://www.x-car.com.pl/Galeria/#szyby
laisar - 2008-11-29, 20:58
Powitać, powitać...
Cytat: | przyciemnić szybki i kupić ładne felgi |
Oj, tak, koniecznie, ja to w ogóle nie rozumiem jak ktoś może jeździć z takimi przezroczystymi szybami i zwykłymi felgami - strrrraszne!
<;
Mikele - 2008-11-30, 00:58
laisar napisał/a: | Oj, tak, koniecznie, ja to w ogóle nie rozumiem jak ktoś może jeździć z takimi przezroczystymi szybami i zwykłymi felgami - strrrraszne!
<; |
A co mnie obchodzi jakiś ktoś ?
Na umowie kupna jest moje nazwisko
Marek1603 - 2008-11-30, 13:37
Witam i gratulacje słusznego wyboru.
Jaki kolor itd.
laisar - 2008-11-30, 13:55
Nie chciałem być aż taki dosłowny... d(;
...ale skoro nalegasz <:
Oj, tak, koniecznie [przyciemnić szybki i kupić ładne felgi]; ja to w ogóle nie rozumiem jak mógłbyś jeździć z takimi przezroczystymi szybami i zwykłymi felgami - strrrraszne!
<;
Mikele - 2008-11-30, 20:09
Czy wybór słuszny, to się dopiero okaże, chociaż po pobieżnej nawet lekturze tego forum jestem raczej dobrej myśli.
Rozważając za i przeciw bardzo nie dawała mi spokoju kwestia bezpieczeństwa samochodu (nawet gwiazdek toto nie ma) i komfortu. Kiedy przesiadałem się do Clio II z Poloneza różnica była jak między niebem, a ziemią i troszkę wciąż się obawiam, że w Dacii będzie pod tym względem gorzej.
Nie miałem możliwości kupienia auta z bocznymi poduszkami powietrznymi, elektrycznych szyb tylnych nie miało też żadne auto w pożądanym kolorze :) Dokupiłem jeszcze nieco dupereli jak podłokietnik, półka pod sufit, nadkola, czujnik parkowania, głośniki...
Upustu dostałem niewiele, bo tylko 2750 (nie licząc rocznikowego 3 tyś.), ale też targowanie się zawsze uważałem za zajęcie mało przyjemne. Nie mam "serca" do tego po prostu.
A kolor to niebieski metalik, będzie ładnie wyglądał z nowymi felgami i przyciemnionymi oknami
laisar - 2008-12-01, 00:12
(nawet gwiazdek toto nie ma)
Oficjalnie faktycznie nie, ale w sumie to jak się wydaje nie powinny się jakoś bardzo różnić od sedanowych: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=21178#21178
Cytat: | komfort [...] troszkę wciąż się obawiam, że w Dacii będzie pod tym względem gorzej. |
Nie rozumiem - zamówiłeś auto w ciemno, bez wsiadania do niego i jazdy próbnej???
Cytat: | Nie miałem możliwości kupienia auta z [...] |
Tzn. "nie chciało mi się czekać" czy faktycznie jakieś obiektywne trudności? (;
Cytat: | kolor [...] będzie ładnie wyglądał z [...] |
Pewnie, MCV-ka w ogóle jest ładna [:
Mikele - 2008-12-01, 07:34
laisar napisał/a: | Nie rozumiem - zamówiłeś auto w ciemno, bez wsiadania do niego i jazdy próbnej???
|
No pewnie.
A Wy tak nie robiliście ???
Jechałem MCV, ale co innego egzemplarz testowy, zwłaszcza oglądany trzy razy i jeżdżony dwa, a co innego codzienna eksploatacja. Mam nadzieję, że w tej drugiej nie zaczną wychodzić jakieś kwiatki spowodowane chęcią producenta wywołaniau nabywcy uczucia taniości auta...
Ale z Clio miałem te same obawy, w dodatku nie podobało mi się strasznie (przywykłem), w przeciwieństwie do MCV, które nie wiedzieć czemu wbrew reszcie świata i rodziny podoba mi się bardzo
Co do poduszek bocznych to nie było w PL autka w takiej konfiguracji jak chciałem z nimi, musiałbym cierpliwie czekać na nowego Logana MCV, na którego już raczej 3 tyś rabatu rocznikowego tak prędko by nie dali...
Pablo78 - 2008-12-01, 09:59
Witamy w Klubie Wampirów z Siedmiogrodu
Słuszny wybór
laisar - 2008-12-01, 14:58
Cytat: | MCV, które nie wiedzieć czemu wbrew reszcie świata i rodziny podoba mi się bardzo |
Bo to fajne autko!
Cytat: | Mam nadzieję, że [...] nie zaczną wychodzić jakieś kwiatki spowodowane chęcią producenta wywołaniau nabywcy uczucia taniości auta... |
Grunt to pozytywne nastawienie - w świetle pierwszego cytatu jestem o nie u Ciebie spokojny (;
Cytat: | Co do poduszek bocznych to nie było w PL autka w takiej konfiguracji jak chciałem z nimi, musiałbym cierpliwie czekać na nowego Logana MCV, na którego już raczej 3 tyś rabatu rocznikowego tak prędko by nie dali... |
Było zapytać - może przy tym całym kryzysie poszli by jednak jakoś na rękę (tzn kieszeń)? Ale w sumie rozumiem, też mam niechęć do prawdziwego targowania się (;
Z drugiej strony wszystko jest kwestią priorytetów - wolałeś po prostu auto szybciej, z rabatem i dokupionymi bajerami, zamiast później, być może drożej, ale za to bezpieczniejsze... co kto lubi. (I w żadnym razie nie jest to krytyka!).
Mikele - 2008-12-01, 19:29
laisar napisał/a: | Z drugiej strony wszystko jest kwestią priorytetów - wolałeś po prostu auto szybciej, z rabatem i dokupionymi bajerami, zamiast później, być może drożej, ale za to bezpieczniejsze... co kto lubi. (I w żadnym razie nie jest to krytyka!). |
To nie jest kwestia priorytetów, ale po prostu kasy.
Podoba mi się MCV, ale jestem realistą. Gdybym miał tyle pieniędzy, że 3 tyś. nie robiłyby mi różnicy, to nie zamawiałbym żadnej Dacii, tylko co najmniej Scenica Grandtour.
laisar - 2008-12-01, 19:48
Hm, może trochę zmyliły mnie te dość liczne "duperele"... (;
(zwłaszcza, że najczęściej ceny u dilerów są kosmiczne)
...ale i tak do Scenica to jednak potrzeba duuużo więcej niż ekstra 3kzł, nawet od najdroższej Daćki (a już chyba tym bardziej do hipotetycznej wersji Grandtour :))))
Mikele - 2008-12-01, 20:51
Naprawdę nie zrozumiałeś o co mi chodziło, czy masz taką zabawę na forum, że się czepiasz słówek ?
Nie napisałem nigdzie że Grand Scenic (tak, tutaj też w nazwie się pomyliłem, napewno nikt się nie zorientował o co chodzi, a Ty byłeś bystry i śmiało wytknąłeś omyłkę) kosztuje 3 tyś. więcej niż Logan MCV.
Przeczytaj sobie jeszcze raz, zastanów się i może zrozumiesz o co mi chodziło, tym bardziej, że szczególnie skomplikowane to nie jest...
wox - 2008-12-01, 21:05
Ogłaszam remis 1:1
laisar - 2008-12-01, 22:10
Nie miałem najmniejszego zamiaru się wyśmiewać ze grandturowej omyłki - miało być żartobliwie, ale widać nie wyszło. Jeśli poczułeś się urażony, to przepraszam.
Natomiast bynajmniej nie czepiam się też słówek, po prostu:
Cytat: | Naprawdę nie zrozumiałeś o co mi chodziło ? |
- owszem, właśnie naprawdę nie zrozumiałem, serio, serio.
Mikele - 2008-12-08, 23:00
Dzisiaj dostałem maila, że mój Logan jest już w salonie, pojutrze wybiorę się, niestety tylko na pooglądanie (niemal) mojego nowego auta.
Przy okazji instalacji różnych innych rzeczy zastanawiam się nad poziomem hałasu w kabinie przy prędkościach powyżej 100 kmh. Ktoś mający podobny silnik mógłby się podzielić spostrzeżeniami ? Warto wytłumiać maskę i przegrodę ?
Pozdrawiam.
slaski - 2008-12-09, 09:22
Moim zdaniem, zależy jakim autkiem jeździłeś wcześniej i do jakiego poziomu hałasu jest przyzwyczajone twoje ucho.
Dla mnie powyżej 100 jest ok. Głośno robi się po 140 - ale to tylko moje subiektywne odczucia.
Paf - 2008-12-10, 17:06
Jasne że MCV-ka nie jest bardzo cicha, moim zdaniem już nawet przy 120 rozmowa jest troche utrudniona, ale powtarzam to troche. Natomiast absolutnie nie przeszkadza to w normalnej jeździe. Nawet przy 140-150 da się wytrzymać (to maksimum do jakiego doszedłem, choć do podłogi miałem jeszcze trochę miejsca na dociśnięcie pedału).
Pit - 2008-12-10, 19:34
Paf napisał/a: | . Nawet przy 140-150 da się wytrzymać (to maksimum do jakiego doszedłem, choć do podłogi miałem jeszcze trochę miejsca na dociśnięcie pedału). |
Może Ci się styropian wykruszył
Mikele - 2008-12-10, 20:29
Oglądałem dziś, niestety jeszcze nie założyli dodatków zamówionych przeze mnie, ale za to wiem już, że pod przednimi siedzeniami są nawiewy klimatyzacji dla drugiego rzędu. Dla trzeciego rzędu chyba nie ma, ale sprawdzałem tylko pobieżnie.
Pozdrawiam.
laisar - 2008-12-10, 20:44
Jeśli są nawiewy dla drugiego rzędu, to zapewne są i dla trzeciego: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=464
wox - 2008-12-10, 21:49
Mikele napisał/a: | Oglądałem dziś, niestety jeszcze nie założyli dodatków zamówionych przeze mnie, ale za to wiem już, że pod przednimi siedzeniami są nawiewy klimatyzacji dla drugiego rzędu. Dla trzeciego rzędu chyba nie ma, ale sprawdzałem tylko pobieżnie.
Pozdrawiam. |
W wielkim skrócie: nawiewy do trzeciego rzędu siedzeń zobaczysz (szerokie, płaskie) po podniesieniu siedziska drugiego rzędu
Mikele - 2008-12-11, 21:34
To jeszcze jedno pytanie a propos 16V:
Znajomy miał taki silnik w megance kombi i woził ze sobą cewki, bo "wszelkie wypadki" zdarzały się dość często. Jak ta sprawa wygląda w naszych kochanych Daćkach ?
Pozdrawiam.
slaski - 2008-12-11, 22:04
17 tysięcy i - odpukać - nic się złego nie dzieje...
KaS602 - 2008-12-11, 23:15
Mikele napisał/a: | To jeszcze jedno pytanie a propos 16V: |
Cewki padaly, o ile byly to cewki Sagem'a (w ojca meganie II padly po ~85 000 km) . Jednak Reno od dluzszego czasu w 1.6 16V montuje je od innego dostawcy (bodajze Valeo) i problemu z nimi nie ma.
Mikele - 2009-01-12, 11:40
Różne przypadki chodzą po ludziach...
Dopiero 29 stycznia odbiorę mojego Logana, już się nie mogę doczekać, normalnie niecierpliwię się jak dzieciak :)
A swoją drogą mam jeszcze pytanie: czy siedzieć mechanikom nad głową w serwisie jak mi będą montowali opcje, czy raczej nie ma co spartaczyć (czujnik parkowania, półka, podłokietnik, głośniki, itp.) ??
Pozdrawiam
laisar - 2009-01-12, 11:44
Siedzieć nie ma co, ale trzeba bardzo dokładnie sprawdzić odbierając auto, żeby w razie czego od razu zabrali się za poprawianie.
(A półka to chyba w ogóle opcja fabryczna?).
Mikele - 2009-01-12, 12:13
laisar napisał/a: | (A półka to chyba w ogóle opcja fabryczna?). |
Bardzo chciałbym.
Niestety kazali płacić, a że rozwiązanie bardzo przydatne to zapłaciłem.
Pozdrawiam.
laisar - 2009-01-12, 12:26
Nie, nie - oczywiście, że dodatkowo płatna, ale wydaje mi się, że montowana akurat już w fabryce.
KaS602 - 2009-01-12, 12:49
laisar napisał/a: | Nie, nie - oczywiście, że dodatkowo płatna, ale wydaje mi się, że montowana akurat już w fabryce |
Niekoniecznie. Montazem akcesoriow (czujniki, haki, polki, podlokietniki etc.) zajmuje sie ASO.
laisar - 2009-01-12, 15:15
http://www.dacialoganmcv.nl/?p=243 - nie chce mi się pytać jakiegoś naszego dilera, ale jestem pewien, że twierdzili tak samo jak się ostatni raz tym interesowałem. (A teraz czekam na drugi obieg ;)
Mikele - 2009-01-29, 15:17
Dacia odebrana !
Tak na szybko napiszę słów kilka, bo jutro rano trasa, a przed nią jeszcze trochę pracy mnie czeka.
Po pierwsze w odebranym aucie brakowało regulacji lędźwiowej fotela kierowcy, półki pod sufitem oraz tylnych głośników. O ile dwa ostatnie to po prostu pomyła i każdemu może się zdarzyć, o tyle brak tej regulacji, która jest standardem w Arctice, co najmniej mnie zastanawia.
Po drugie spalanie na razie dużo większe niż powinno być, w mieście wyszło mi 12 l. Mam nadzieję że jak dotrę auto to spadnie poniżej 10 l.
Po trzecie i najważniejsze cieszę się że wreszcie mam mojego MCV.
Acha, podłokietnik przeszkadza w zaciąganiu hamulca ręcznego i w zapinaniu pasów, mam nadzieję że się szybko przyzwyczaję. Poza tym silnik pracuje ciszej niż się spodziewałem, za to klima jest głośniejsza niż w moim starym Clio.
No i muszę się do klaksonu przyzwyczaić, bo trąbię włączając kierunkowskaz.
wox - 2009-01-29, 17:41
Gratulacje!
laisar - 2009-01-29, 18:59
Przede wszystkim - oczywiście gratulacje, Mikele! [:
Cytat: | brakowało regulacji lędźwiowej fotela kierowcy |
Już było o tym na forum - w nowej wersji podobno z niej zrezygnowano. Poszukaj, bo niektórym na tę okoliczność wymieniają fotele...
Cytat: | w mieście wyszło mi 12 l. Mam nadzieję że jak dotrę auto to spadnie poniżej 10 l. |
Nigdy mi się nie udało tyle wykręcić nawet na dotarciu - poczytaj wątek o spalaniu, zobaczysz że to zdecydowanie niespotykana wartość.
Mariusz - 2009-01-29, 19:59
Laisar ale w sandero nie zrezygnowano z regulacji lędźwiowej.Jest w standardzie w wersji Laureate
laisar - 2009-01-29, 20:43
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1317 a zwłaszcza http://www.daciaklub.pl/f...p?p=22944#22944 i dalsze...
Mikele - 2009-01-29, 21:40
Spalanie mam nadzieję unormuje się, zresztą będę wiedział jak jest już jutro.
A jeśli chodzi o to średnie, to tak sobie przypomniałem, że jak wyjeżdżałem z salonu, to średnie spalanie było na poziomie 48 l, a przejechany przez auto dystans - 18 km więc być może to tak zawyżyło "spożycie".
Jutro trasa i zobaczymy. Jeśli uda mi się zejść poniżej 8 l./100 to już i tak będę szczęśliwy.
Pozdrawiam.
wox - 2009-01-29, 22:36
Wyzeruj komputer
Malutki - 2009-02-01, 10:55
Mikele napisał/a: | Spalanie mam nadzieję unormuje się, zresztą będę wiedział jak jest już jutro.
A jeśli chodzi o to średnie, to tak sobie przypomniałem, że jak wyjeżdżałem z salonu, to średnie spalanie było na poziomie 48 l, a przejechany przez auto dystans - 18 km więc być może to tak zawyżyło "spożycie".
Jutro trasa i zobaczymy. Jeśli uda mi się zejść poniżej 8 l./100 to już i tak będę szczęśliwy.
Pozdrawiam. |
No te 48l to chyba rekord
Zdecydowanie trzeba wyzerować kompa.
Znany nam dobrze Pan Marek z Dacii na Puławskiej w Warszawie pierwsze co zrobił jak odbierałem samochód to pokazał komputer i powiedział (mniej więcej tak):
"Szanowny Panie zerujemy komputer bo teraz to Pana samochód i spalanie liczymy od tego momentu" (na liczniku miałem 19 km nie pamiętam jakie spalanie ale wyzerowaliśmy)
No i po wyzerowaniu pierwsze pomiary spalania były w granicach 8L a potem w szybkim tempie spalały i teraz po przejechaniu 5000 km w trybie głównie miejskim mam 5,4 (mam 1.5 dCi silnik).
Myślę że generalnie możemy powiedzieć o spalaniu że im dłużej jeździmy zwłaszcza na początku uzytkowania to spalanie spada wyraźnie a potem coraz wolniej.
Ciekawe ile kolega zanotuje po powrocie z trasy.
Pozdrawiam
Mikele - 2009-02-02, 10:26
Wróciłem
Trasa 1400 km, 2/3 z tego po autostradzie z prędkością 110 - 140 kmh. Średnia prędkość z całej trasy około 70 kmh. W aucie 5 osób w tym jedno dziecko, plus około 50 kg. bagażu.
Średnie spalanie wyszło 7,7 l./100 km.
Byłoby pewnie jeszcze o 1/10 mniej gdyby nie to że się bardzo spieszyłem pod koniec trasy i było dużo zmieniania biegów i przyspieszania.
Pozdrawiam.
P.S.
Zaliczona pierwsza stłuczka. Jakiś baran stanął w poprzek drogi na stromym zaśnieżonym i oblodzonym wzniesieniu z którego zjeżdżałem. Nie zapalił awaryjnych, nie rozstawił trójkąta, tylko wziął się za nakładanie łańcuchów. Ja nie miałem gdzie uciekać, bo wokół skarpa i drzewa...
Strzeliłem go w tylne lewe drzwi i dostał solidnego wgniota. Ja skutki kolizji w postaci jego lakieru zmyję dziś ze zderzaka na myjce
Przyjechała policja, wsiowy funkcjonariusz stwierdził, że wina jest wyłącznie po mojej stronie, a pan mądry zaparkował auto na środku drogi prawidłowo, po czym wymierzył mi 300 zł. i 6 p. Jak mu powiedziałem że nie przyjmuję mandatu, to mi zapowiedział, że pojadę z nim na komendę i do 18.00 będę czekał aż on spisze protokół (była 12.00), więc przyjąłem mandat żeby nie spędzić z dzieckiem 6 godzin na policji...
Teraz nie wiem czy się sądzić z policją czy nie, ale chyba nie przepuszczę idiotom.
Acha, jeszcze funkcjonariuszowi baterie wysiadły w alkomacie, więc żeby pojechać musiałem czekać ponad pół godziny aż innym radiowozem mu dowiozą...
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2009-02-04, 23:42 ]
Dalsze posty wydzielone do nowego tematu Kolizje, mandaty, odwołania..., bo dyskusja chyba już jednak odbiegła od powitań i zrobiła się wystarczająco ciekawa.
Mikele - 2009-02-22, 23:39
Minęły już ponad 3 tygodnie od odebrania auta i pierwsze wnioski mam już sformułowane.
Zacznę od minusów, niewielkich, ale jednak:
- brak automatycznego blokowania drzwi podczas jazdy
- brak składanych lusterek
- brak wskazania chwilowego spalania w komputerze pokładowym
- brak automatycznego włącznika wycieraczek po włączeniu spryskiwaczy
- przy podróżowaniu w kilka osób i mrozie na dworze jest niestety wybór między zaparowanymi szybami i wyjącą na drugim lub wyższym biegu klimą
- c.d. poprzedniego: boki przedniej szyby są kiepsko odparowywane
- sposób umieszczenia podłokietnika przeszkadza w zaciąganiu hamulca ręcznego i zapinaniu pasów (na szczęście korzyść z posiadania podłokietnika jest większa niż problemy)
- w lusterku wstecznym mogę co najwyżej pooglądać pasażerów, bo tego co za autem nic a nic,
to wszystko detale, ale ich dopracowanie o wiele umiliłoby korzystanie z Dacii. Na szczęście plusy dodatnie przeważają, żeby nie pisać przez kilka godzin wymienię dla mnie najważniejsze:
- bardzo fajnie się prowadzi, 16V nieźle przyspiesza
- spalanie nawet w dużych korkach niższe niż według producenta, jak tylko skończy się zima myślę że bez większych problemów w mieście będzie palił mniej niż 9l./100 km.
- żonie i dziecku bardzo się podoba, zarówno na zewnątrz jak i w środku
- daje spory potencjał do personalizacji, co mam zamiar wykorzystać.
Powoli do auta przyzwyczaja się chyba nawet mój tata (jeżdżący Laguną Grandtour 2.0 w dieslu), który wcześniej Dacii nawet samochodem nie chciał nazwać :) No i na początku nieco zawadzały mi tylko 3 gwiazdki od EuroNCAP, ale jak sprawdziłem, że np. Panda ma tyle samo, mnóstwo ich jeździ po Polsce i nikt nie mówi, że to niebezpieczne auta, to się uspokoiłem.
Jeszcze tylko kilka niezałatwionych spraw z salonem Nazaruka (niezamontowane opcje, itp.) czeka na finał, mam nadzieję, że wszystko będzie załatwione do końca tygodnia i będę mógł napisać o salonie (niemal) same dobrze rzeczy.
Pozdrawiam.
P.S.
Jak będzie ładniejsze słoneczko to umyję auto, zabiorę z domu aparat i wrzucę tu foty mojej MCVki.
laisar - 2009-02-23, 11:52
Cytat: | brak automatycznego blokowania drzwi podczas jazdy |
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1410 - jeśli to dlatego, że nie odblokowywałby się podczas wypadku, to chyba jednak lepiej...
Cytat: | brak składanych lusterek |
Automatycznie elektrycznie? No nie za te pieniądze, mimo wszystko... <:
Ręcznie się jak najbardziej składają - tylko trzeba włożyć w to nieco siły (i nie bać się (; ).
Cytat: | brak automatycznego włącznika wycieraczek po włączeniu spryskiwaczy |
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=392 - można to sobie zrobić, ale... po co? Aktualne rozwiązanie naprawdę ma swoje poważne zalety - zwłaszcza zimą.
Cytat: | wybór między zaparowanymi szybami i wyjącą na drugim lub wyższym biegu klimą |
U mnie "wyje" dopiero na ostatnim biegu, ale być może to osobnicza (nie)wrażliwość.
Cytat: | boki przedniej szyby są kiepsko odparowywane |
Hm, a to mi się nie zdarza - w tylnych drzwiach i w bagażniku: owszem, ale z kolei nie nie mam (jeszcze) nawiewów podłogowych (http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=464).
Cytat: | w lusterku wstecznym mogę co najwyżej pooglądać pasażerów, bo tego co za autem nic a nic |
Przy 5 osobach i niezbyt wysokiej na środku z tyłu nie jest tragicznie, ale faktycznie do komfortu daleko - nawet się ostatnio zastanawiałem, czy nie zdjąć całkiem tego lusterka i nie zastąpić go jakąś kamerką i małym ekranikiem... Tyle że nowe zestawy to co najmniej 300 zł - trochę jednak za dużo, natomiast atrakcyjnych używanych nie znalazłem. Zacząłem myśleć nad jakimś własnym rozwiązaniem, ale nie wyszedłem poza stadium koncepcyjne - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1768
laisar - 2009-02-26, 09:45
O, jeszcze jedno:
Cytat: | sposób umieszczenia podłokietnika przeszkadza w [...] zapinaniu pasów |
- można sobie wymienić klamrę zapięcia na inny model: http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2229
|
|