DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Czujniki cofania Lodgy - problem

Limonit - 2017-01-14, 18:12
Temat postu: Czujniki cofania Lodgy - problem
Dzień dobry.

Chciałbym zapytać, czy może ktoś z użytkowników miał podobny do mojego problem z czujnikami i jakoś go rozwiązał.
Mianowicie mam Logdy z fabrycznymi czujnikami. W czasie ostatnich mrozów przestały działać. Dokładnie problem objawia się tak, że raz na jakiś czas (przeważnie) po włączeniu wstecznego nic - cisza. Normalnie jest krótki sygnał i czujniki działają. Tutaj nic, oczywiście przeszkód też nie wykrywają (już bym prawie skasował auto). Czasem jak się ponownie wrzuci wsteczny - jest ok.
Dodatkowo jeśli czujniki mają nie zadziałać - zapala się kontrolka na przycisku od ich wyłączania - taka czerwona sugerująca ich odłączenie. Naciskanie nic nie daje. Po wyłączeniu wstecznego kontrolka dalej świeci.
Instrukcja mówi tylko, że w razie awarii systemu emitowany jest dźwięk 3 sek. Tu dzieje się coś kompletnie innego. Dodatkowo sam brzęczyk jakby jest cichszy niż kiedyś.
Auto jest na gwarancji i oczywiście ostatecznie z niej skorzystam - ale to czas i nerwy. Ale może to coś prostego, ktoś coś skojarzy? Czujniki wyszorowałem.

route2000 - 2017-01-14, 18:34

Miałem podobny przypadek z czujnikami ale miałem montowane firmy Valeo i raz mi tak zaszwankowal z powodu niskich mrozów, bo czujki były oblepione lodem. Dopiero jak mróz zelźał to wróciło do normy. Po prostu czasami elektronika szwankuje z powodu niskich temperatur. ;-)
mekintosz - 2017-01-14, 19:00

Potwierdzam, Valeo u mnie też wariują podczas mrozów, które nastąpiły po deszczowej pogodzie. Proponuje Lodgy do ciepłego garażu i sprawdzić po jakimś czasie.
Limonit - 2017-01-14, 22:29

No nic, tak podejrzewałem. Mrozów już właściwie nie ma, no ale może z czasem przejdzie. Na razie trzeba patrzeć za siebie.
A orientuje się ktoś może, jak ta instalacja fabrycznych czujników wygląda - jest tam jakaś centralka, czy UCH się tym zajmuje, czy jeszcze coś?

shrek - 2017-01-15, 08:34

Dobre pytanie. W uch nie ma czujnikow cofania. Czujniki obsluguje mala skrzyneczka o nr 259902579R. Tylko nie umie sobie przypomniec gdzie sie znajduje. Kiedys jak przekladalem piszczek czujnikow z bagaznika do lewego slupka to gdzis chyba tam to widzialem.
Problemu z czujnikami nigde nie mialem, bo tylko raz Lodziara jezdzila po sniegu i -15 st. :-D

Dar1962 - 2017-01-15, 14:41

potwierdzam,że Valeo potrafią zgłupieć na mrozie, u mnie np po umyciu auta zimą (pomiędzy czujniki a obudowy zawsze dostawało się nieco wody) po zamarznięciu czasami i potrafiły odzywać się same przy wstecznym mimo,że nie było za nimi przeszkody.Pomagało osuszenie suszarką do włosów albo zaklejenie kawałkiem taśmy izolacyjnej przed myciem :-P
olek1972 - 2017-02-21, 16:13

Witam
Mam te same problemy z czujnikami. Dobrałem się do brzęczyka, ale centralki sterującej nie mogę znaleźć. Wiecie gdzie się znajduje?

arnold - 2017-02-21, 17:12

http://www.tech-accessoir...ocument_id=4653

Jeśli to, to samo, znajduje się on wewnątrz lewego błotnika w bagażniku.

shrek - 2017-02-21, 20:17

olek1972 napisał/a:
Witam
Mam te same problemy z czujnikami. Dobrałem się do brzęczyka, ale centralki sterującej nie mogę znaleźć. Wiecie gdzie się znajduje?

Zobacz co pisalem.

olek1972 - 2017-02-23, 20:12

Jak przestanie padać deszcz to poszukam i dam znać