DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Spotkania, imprezy, wyprawy - Dokąd Dusterem?
moulder - 2017-01-27, 15:49 Temat postu: Dokąd Dusterem?Witajcie,
poszukuję chętne załogi do letniego wyjazdu dusterem na około 1 miesiąc. Start pod koniec czerwca. Wyjazd ma być mieszanką odkrywania, zwiedzania i miłego spędzania czasu w ruchu.
Założenia są w miarę budżetowe:
-spanie w aucie (tutaj trwają prace nad modyfikacją dostępnych na forum pomysłów dotyczących łóżka w dusterze)
-mycie na kempingach albo w głuszy ze zbiornika i prysznica solarnego
-niezbyt wyrafinowane gotowanie w głuszy samemu, a w cywilizacji tanie knajpki i bary gdzie jedzą lokalesi
Destynacja:
-Interesuje mnie wyjazd w ciepłe kraje, gdzie większość dnia chodzi się w krótkim rękawie, bez patrzenia przez szybę w deszczową pogodę
-nie interesuje mnie taplanie w błocie (mój Duster 4x2) w grę wchodzą szutry i drogi polne
-Interesuje mnie Hiszpania Portugalia lub Macedonia, Mołdawia, może ciekawe republiki postradzieckie, Kazachstan, Uzbekistan,
-Trochę kłóci się z poprzednimi założeniami o pogodzie, ale ciekawa byłaby wyprawa dookoła Białorusi, trochę Ukrainy, Północna Rumunia
-Marzy mi się Mongolia, ale 4x2 Duster może być problemem (znam ludzi co pojechali do Mongolii 20 letnim kamperem i sobie chwalili)
Co widziałem, gdzie byłem:
-wypadałoby napisać co widziałem, ale łatwiej jest odwiedzić moją stronę i popatrzeć na destynacje: www.marekpauli.com
-Dusterem byłem lub jeździłem samochodem w krajach: Bośnia, Rumunia, Albania, Czarnogóra, Grecja, Węgry,Chorwacja, Słowenia, Serbia, Gruzja, Armenia, Turcja, Iran, Syria, Jordania, Egipt, Sudan, Maroko, Tunezja, Skandynawia. Pominąłem oczywiste kraje sąsiedzkie.
Dlaczego piszę ten wątek:
Jadę jednak z żoną, ale zależy nam na wesołym towarzystwie, z którym zawsze raźniej. Mam tyko metodę na przemieszczanie się zgodnie z przepisami, czego niektórzy jednak nie akceptują.
Po wspólnym planowaniu będziemy raczej za wyjazdem do Hiszpanii i Portugalii.wieza - 2017-01-27, 17:26 hmm Dusterem byłes w tych wszystkich krajach ?moulder - 2017-01-27, 18:09
wieza napisał/a:
hmm Dusterem byłes w tych wszystkich krajach ?
-Dusterem byłem lub jeździłem samochodem w krajach:
Czytaj ze zrozumieniem proszę.eplus - 2017-01-27, 19:08 Ja chciałbym jeszcze raz pojechać Dusterem do Australii. Jacyś chętni do towarzystwa gregorisan - 2017-01-27, 19:13
eplus napisał/a:
Ja chciałbym jeszcze raz pojechać Dusterem do Australii.
Jest doskonałe połączenie przez port w Radomiu moulder - 2017-01-27, 20:44 Temat postu: Australia:)PiotrWie - 2017-01-27, 21:05 A myślałeś może o Włoszech - Andaluzja jest super ale to ponad 3000km w jedną stronę - ja w 1999 pojechałem do Barcelony, w jedną stronę etapami - nad Gardę, potem do Langwedocji i stamtąd do Barcelony, wracałem w jednym, dwudniowym maratonie i obiecałem sobie że nigdy więcej - od tego czasu samochodem jeżdżę do 1500km - powyżej - samolot i wynajęty na miejscu samochód. Z miesiąca czasu jaki masz sześć dni spędzisz na dość ostrej jeździe autostradami - bo raczej wyraźnie więcej niż ok 1000 km dziennie Dusterem nie dasz rady - to nie jest mistrz długich dystansów, wiem to po wyjeździe do La Ciotat koło Marsylii.
Toskania jest zdecydowanie bliżej i jest tam co zwiedzać - owszem więcej zabytków niż przyrody, ale jest zdecydowanie cieplej i taniej niż w Skandynawii.
Innym ciekawym miejscem jest rejon na wschód od Marsyliimoulder - 2017-01-27, 21:17 Temat postu: ToskaniaDzięki za podpowiedź, Toskania jest piękna właśnie wróciliśmy z Florencji, tydzień obcowania ze sztuką przed duże s.andrzej627 - 2017-01-27, 22:18 Temat postu: Re: Dokąd Dusterem?
moulder napisał/a:
spanie w aucie (tutaj trwają prace nad modyfikacją dostępnych na forum pomysłów dotyczących łóżka w dusterze)
Pokażę jeszcze w tym wątku moje przygotowanie (bardzo ekonomiczne) do spania w Dusterze:
moulder - 2017-01-28, 09:03 Temat postu: LodówkaNapisz proszę jaką masz lodówkę.andrzej627 - 2017-01-28, 12:37 To tylko z nazwy jest lodówka: Lodówka turystyczna icetime 26 l CAMPINGAZ. Trzymam tam piwo i kanapki na drogę. keikan - 2017-01-30, 12:55
eplus napisał/a:
Ja chciałbym jeszcze raz pojechać Dusterem do Australii. Jacyś chętni do towarzystwa
Ja też już raz chciałem tam pojechać :)eplus - 2017-01-30, 13:38 Dokładnie andrzej627 - 2017-02-11, 13:21 Temat postu: Re: Dokąd Dusterem?
moulder napisał/a:
poszukuję chętne załogi do letniego wyjazdu dusterem na około 1 miesiąc. Start pod koniec czerwca. Wyjazd ma być mieszanką odkrywania, zwiedzania i miłego spędzania czasu w ruchu.
(...)
Rozważam ponowny wyjazd do Armenii
Pod koniec czerwca jadę do Norwegii. W Armenii już byłem, ale samolotem. Jestem otwarty na wszelkie pomysły na wspólny wyjazd na jesieni.moulder - 2017-02-11, 17:54 Temat postu: Wspólny wyjazdBardzo chętnie pojedziemy razem, (jest już kolejna załogą chętna), ale niestety jako wykładowcy mamy urlop od końca czerwca do połowy sierpnia.ajax - 2017-03-11, 14:27 zapowiada się Kazachstan i Kirgizja - od końca czerwca do końca lipca. Niejako po drodze Rosja i Ukraina. My sie piszemy, plany są już dość zaawansowane. Jeżeli byłbyś zainteresowany to pisz na privmoulder - 2017-03-12, 20:28 Temat postu: pwNapisałem pw, sprawdź skrzynkę, btw, nie wiem czy wyszła bo dalej tkwi w folderze do wysłania :)ajax - 2017-03-12, 22:27 wyszła i doszła. Forum tak ma
A ogólna odpowiedź na pytanie tytułowe: "gdzie tylko Duster dojedzie a czasu wystarczy".
Możesz sie zdziwić, gdzie Duster dojedzie. Z czasem jest gorzej (niestety)