|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Problem z odpaleniem Lodgy 1.6 Pb/Lpg
m81wwski - 2017-01-28, 02:55 Temat postu: Problem z odpaleniem Lodgy 1.6 Pb/Lpg Cześć,
Tematów o tym było kilka i czytałem wasze rady, ale mój przypadek trochę się różni ponieważ teraz w zimę jak pierwszy raz odpalam auto po postoju kilku godzinnym auto pracuje jakby na mniejszej ilości cylindrów a co najważniejsze nie reaguje na padał gazu.
Mogę go wciskać do oporu jednakże obroty są w przedziale ok 500-800 i ani drgną. Po kilku sekundach auto gaśnie. Drugie podejście i auto zachowuje się i reaguje na padał gazu normalnie. Obroty falują i auto drga jak to modne w tym silniku ale reakcja i przyspieszanie auta w normie.
Przewody, świece i cewke mam nowe wszystko NGK. Czujnik położenia wału jutro przeczyszcze jak znajdę.
Regulację zaworów zrobię w znajomego. Czy coś pominęłem?
Jeszcze jedno auto było serwisowane cały czas poza aso więc nie załapało się na żadny update sterowników / komputera / lpg. Ile Aso może wziąć za to? Instalacja lpg landi omegas założona w aso
Pozdr
Fruxo - 2017-01-28, 06:25
zakręć wieczorem butle po odpaleniu i wypal wszystko co zostało w układzie
sprawdź rano czy problem wysapuje
route2000 - 2017-01-28, 18:27
O ile wiem, to ASO chciało wziąć za sprawdzenie czy nie mam błędów w ECU jakieś 130 zł. Więc myślę, że za aktualizację może skasować 300 zł, ale nie dam ręki uciąć....
m81wwski - 2017-02-28, 10:16
Cześć.
Czy na zdjęciu może ktoś podpowiedzieć gdzie znajduje się czujnik położenia wału dla silnika 1.6 8v? Obejrzałem część W necie ale nie mogę jej namierzyć na silniku od strony skrzyni biegów.
Muszę ten czujnik sprawdzić bo auto przestało odpalać.
route2000 - 2017-02-28, 11:19
Hmmm, a ile już przejechałeś tys.km?
Jak dużo na instalce LPG to trzeba zawory wyregulować (powinno się regulować co 20-30 tys. km).
Mam już przekroczone 70 tys.km i nadal odpala.
EDIT: Sprawdziłem w swoim samochodzie. Położony jest dość upierdliwie.
Po prawej stronie silnika zobaczysz czujnik temperatury silnika wkręcony w blok to zaraz pod czujnikiem jest właśnie czujnik położenia wału, tam będzie widać drugi kabelek dochodzący do czujnika.
m81wwski - 2017-02-28, 12:00
Jak kupiłem go jak miał 98 tyś ok. przy 75 tyś miał regulowane zawory i wymianę paska.
Czasami odpalał za drugim razem ale to podobno wina puszczających wtryskiwaczy gazu.
Ale dzisiaj kręcił i kręcił ale nie odpalił. Dodam, że cewkę, świece i przewody wymieniłem zaraz po kupnie ponieważ obroty falowały i nadal falują :)
DrOzda - 2017-02-28, 13:37
Odpalanie za drugim razem to raczej wina złych map w ECU - serwis je aktualizował jeśli się zgłosiło problemy na gwarancji.
m81wwski - 2017-02-28, 19:11
Zrobiłem tak. Wymontowałem czujnik, ubyłem benzyna ale nic to nie dało. Dopiero odpaliła po kilka krotnym długim kręceniem rozrusznika po 3 -4 sekundy i zdjęciu klem z aku (pomyślałem że zresetują się mapy na standardowe) Nie wiem co pomogło ale odpaliła.
Muszę umówić się do aso niestety :(
kali - 2017-02-28, 19:46
Sprawdź kompresję. O jak nabija ciśnienie. Do tego próba olejową.
Zakręć butlę i pojezdzisz parę dni na PB.
|
|