DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne U¿ytkowników DACII

Na ka¿dy temat - S³owniczek handlarzy

BogdanK - 2017-04-08, 01:17
Temat postu: S³owniczek handlarzy
S³ownik handlarzy samochodów

Przez telefon i w og³oszeniu ka¿dy samochód jest najlepszy. Powinni¶cie jednak przemy¶leæ sprawê, gdy na pytanie np. o stan lakieru czy zawieszenia osoba sprzedaj±ca odpowiada, ¿e nie jest mechanikiem/blacharzem i siê nie zna. Owszem, laik mo¿e takich rzeczy nie wiedzieæ, lecz je¶li w ten sposób rozmowê zaczyna handlarz, to na pewno co¶ jest na rzeczy. Poni¿ej wybór pozosta³ych czêsto u¿ywanych zwrotów wraz z ich krótkim obja¶nieniem.

> alcantara: tapicerka podobna do zamszu, bywa „niechc±cy” mylona ze zwyk³± tkanin±,
> bananowe skóry: jasna lub jasnobr±zowa skórzana tapicerka,
> bez oznak korozji: opis czêsto dotyczy modeli powszechnie znanych ze s³abych blach, wcale nie musi oznaczaæ, ¿e rdzy nie ma, bo mo¿e byæ, ale... jej po prostu nie widaæ,
> bezwypadkowy: do¶æ p³ynna definicja, mo¿e oznaczaæ, ¿e nikt nie zgin±³ w aucie, ale nie b±d¼cie zaskoczeni, je¶li odkryjecie szpachlê lub powtórnie malowane elementy,
> do op³at: auto sprowadzone z zagranicy, do ceny nale¿y zaliczyæ koszt rejestracji (256 z³), akcyzy i t³umaczeñ, op³acony: z regu³y tylko koszt rejestracji,
> do poprawek lakierniczych: karoseria wygl±da (bardzo) ¼le,
> full opcja (wypas): bogate – wed³ug sprzedawcy – wyposa¿enie, nie musi oznaczaæ pe³nej specyfikacji,
> gara¿owany: byæ mo¿e sta³ w gara¿u u sprzedawcy prywatnego, w przypadku handlarzy to puste has³o, nie do zweryfikowania,
> grzane sto³ki: podgrzewane fotele,
> gwarancja: fabryczna? komisowa? - ta druga to z regu³y pe³ne wy³±czeñ ubezpieczenie od kosztów napraw,
> gwarancja przebiegu (na fakturze): sprzedaj±cy wie, ¿e nawet je¶li cofn±³ licznik, to nikt mu tego ³atwo nie udowodni, albo... ma pojazd z oryginalnym przebiegiem – to te¿ siê zdarza,
> ig³a: ¶wietny stan – wed³ug sprzedaj±cego,
> je¼dzi³a kobieta: ma ¶wiadczyæ o tym, ¿e auto jest „ma³o” zu¿yte,
> klima do nabicia: najczê¶ciej – niesprawna,
> klimatronik: automatyczna klima, „klimatyzacja” czêsto oznacza wersjê manualn±,
> komforty: szeroki zakres regulacji foteli,
> kraj pochodzenia: nawet w przypadku aut sprowadzonych czêsto podaje siê „Polska”, ¿eby oszukaæ wyszukiwarkê i kupuj±cego,
> ³adny lakier, wnêtrze jak nowe: czêsto to subiektywna ocena sprzedaj±cego,
> masa¿e: siedzenia z funkcj± masa¿u,
> mechanicznie OK: ...a blachy z¿era korozja,
> model 200X/0Y: rok produkcji 200X, modelowy – 200Y (np. model 2006/07 z regu³y oznacza auto z 2006r.),
> nic nie puka, nic nie stuka: niby zawieszenie OK,
> nie krêcony: nikt – wed³ug sprzedawcy – nie zani¿y³ przebiegu,
> nie wymaga wk³adu finansowego: czytaj – dojedzie do bramy komisu, a potem... Brak wk³adu to najczê¶ciej nieprawda, bo po zakupie auta u¿ywanego najczê¶ciej trzeba co¶ do³o¿yæ,
> niezawodny ³añcuch: dopisek czêsto spotykany w przypadku aut maj±cych problem z... nietrwa³ym napêdem rozrz±du,
> nowa instalacja LPG: jak kto¶ zainwestowa³ w (drogie) LPG, to czemu sprzedaje?
> og³oszenie grzeczno¶ciowe: w³a¶cicielem pojazdu nie jest ta osoba, która zamie¶ci³a og³oszenie / po¶redniczy w sprzeda¿y,
> opony na jeden sezon: zu¿yte,
> osoba prywatna: zdarza siê, ¿e sprzedaj±cym jest handlarz, je¶li zadzwonimy w sprawie oferty sprzeda¿y auta, a w odpowiedzi us³yszymy – którego auta? - to wiadomo kim jest sprzedaj±cy,
> parktronik: czujniki parkowania,
> panorama (solar) dach: okno dachowe,
> pierwszy w³a¶ciciel: w Polsce czy od nowo¶ci? „Od pierwszego w³a¶ciciela”: handlarz odkupi³ pojazd od osoby, która mia³a go od pocz±tku (z salonu),
> serwisowany: powinno to byæ poparte niepodrobionymi dokumentami, np. ksi±¿k± lub fakturami za naprawy,
> stan kolekcjonerski/gabinetowy: stosowane przy starszych autach, ma podkre¶liæ ich stan,
> TUV: niemieckie lub – zbiorczo – zagraniczne badanie techniczne. Ma potwierdzaæ dobry stan auta i jego przebieg, ale czêsto nieznaj±cy jêzyków handlarz przedstawia wynik... negatywnego badania wraz z list± usterek,
> udostêpniam VIN: czyli albo wiem, ¿e mam dobre auto, albo wiem, ¿e kupuj±cy i tak niczego siê w ten sposób nie dowie,
> VAT mar¿a: w przypadku pojazdu z zagranicy warto sprawdziæ, czy zosta³y uregulowane kwestie zwi±zane z podatkiem VAT,
> wiele nowych czê¶ci: niekiedy oznacza desperack± próbê pozbycia siê z³omu,
> wszystkie szyby oryginalne: ma ¶wiadczyæ o bezwypadkowej przesz³o¶ci.

- ¼ród³o: A¦

ArcadioSF - 2017-04-08, 12:05

Nie wiem czy zwrócili¶cie uwagê ale handlarze samochodami zazwyczaj nie u¿ywaj± pojêcia "przebieg" tylko "stan licznika".

Ci handlarze których zna³em, a kiedy¶ zna³em ich sporo, maj± jakie¶ dziwne przekonanie, ¿e uchroni ich to przed odpowiedzialno¶ci± za krêcony licznik - a krêcony licznik mia³ prawie ka¿dy samochód, który sprzedawali.

Domel2250 - 2017-04-10, 12:05

Kiedy¶, jednym z moich klientów by³ w³a¶ciciel auto komisu. Bêd±c u niego "na placu" podpyta³em o dobre i sprawdzone autko dla siebie (dodam, ¿e na placu sta³o ko³o 30 aut i do co drugiego mo¿na by siê wrêcz za¶liniæ-tak ³adnie wygl±da³y na pierwszy rzut oka). A go¶æ do mnie bez skrêpowania odpowiada, ¿e taki do polecenia dla znajomego to ¿aden siê nie nadaje, ale ¿ebym wpad³ za tydzieñ to jedno fajne auto bêdzie....ot taka rzeczywisto¶æ w handlu u¿ywanymi autami......by³o to co prawda z 10 lat temu, ale czy du¿o od tamtej pory siê zmieni³o do dzi¶...?
baxter12 - 2017-04-10, 21:28

Ostatnio kupi³em Logana, w komisie i o dziwo z Niemiec i o dziwo w Gnie¼nie, tym ko³o Poznania. I mam niejasne przeczucia ¿e nie by³ krêcony. Jak mo¿e kilku z Was siê zorientowali, bo pisa³em o tym na forum, po 10 dniach obróci³y siê panewki w silniku. Autokomis wymieni³ motor bez zbêdnych ceregieli w tydzieñ. Jestem mega zadowolony silnik chodzi jak pszczó³ka. (Odpukaæ). Co mnie do nich przekona³o? Na placu sta³y auta o przebiegu 280, 240, nawet ponad 300 tysiêcy przebiegu. Oczywi¶cie w odpowiednio ni¿szej cenie...