|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Fabryki Dacii
kn - 2017-04-16, 20:09 Temat postu: Fabryki Dacii Czy jest jakiś klucz geograficzny, wg którego świeżo urodzone Dacie trafiają do konkretnych państw? Czy np. do Polski zawsze jadą egzemplarze produkowane w określonej fabryce, czy jest to kwestia jakiegoś obłożenia pracą? Sandero jest produkowane w Rumunii i w północnej Afryce, zgadza się? Skąd można się spodziewać zamówionego wozu?
A przy okazji - obejrzałem filmik z fabryki w Mioveni i ogólnie szału nie ma jeśli chodzi o automatyzację na linii. Nie wiem, na ile film był aktualny (data wrzucenia != data nagrania), ale porównanie z filmem ze słowackiej fabryki Kii wypada tak sobie. Rozumiem, że koszty i że Maroko, a i niestety Rumunia, to państwa (z punktu widzenia Renault) taniej siły roboczej. Nie znaczy to jednak, że ta tania siła nie mogłaby pracować w ultranowoczesnym zakładzie...
Thomson1708 - 2017-04-17, 07:29
Oni produkują okreslone modele w różnych państwach. Jednak raczej nie bawią się w rozdzielanie produkcji na dwie fabryki do różnych państw.
jas_pik - 2017-04-17, 09:59 Temat postu: Re: Fabryki Dacii
kn napisał/a: | . Nie wiem, na ile film był aktualny (data wrzucenia != data nagrania), ale porównanie z filmem ze słowackiej fabryki Kii wypada tak sobie... |
Na pewno to się nie zgadza - przyjrzyj się że modele na taśmie to wszystko przedlifty
kn - 2017-04-17, 11:23
Właśnie dlatego mówię, że czym innym jest data wrzucenia, a czym innym nagrania.
Natomiast wikipedia podaje, że Sandero jest robione w Mioveni, Tangerze i Casablance, chyba, że to nieprawda.
arekkozuch - 2017-04-19, 20:53
To akurat prawda - moje Sandero płynęło z Tangeru.
przemekadv - 2017-04-19, 20:57
A gdzie lub jak sprawdzic gdzie dany samochod byl wyprodukowany?
kubalonek - 2017-04-26, 20:59
Po VIN-e . Ale trzeba mieć programik do rozkodowania lub poszukać w Necie . Poszczególne pierwsze litery kodują miejsce produkcji pozostałe wersję , tapicerkę . Widziałem w salonie DD produkowany we Francji .
|
|