|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - 2 typy ramienia tylnej wycieraczki - dokker
ArcadioSF - 2017-04-27, 11:46 Temat postu: 2 typy ramienia tylnej wycieraczki - dokker Zauważyłem, że w Dokkerach montowane są dwa rodzaje ramion tylnej wycieraczki.
1.
2.
Ja mam taki, jaki pokazany jest na pierwszym zdjęciu, natomiast z tego co pamiętam, to np. Arczi ma taki jaki jest na drugim.
Czy ktoś wie czym one się różnią? Tylko wyglądem czy np. są na inną średnicę ośki (frezu)?
Różnica chyba jest tylko w ramieniu, bo element wymieniany z piórem jest chyba identyczny.
shrek - 2017-04-27, 12:15
Oski sa takie same. Piora tez tylko krztalt inny.
ArcadioSF - 2017-04-27, 12:41
Dzięki Shrek.
Aaa, i na pewno jest jeszcze jedna różnica. Fragment ramienia mocowany na ośkę w pierwszym przypadku jest w całości metalowy, a tylko osłonięty jest osłoną plastikową. Natomiast w drugim przepadku całe ramię jest plastikowe, a tylko tulejka wchodząca na ośkę jest mosiężna.
Szczerze mówiąc, to drugie bardziej mi się podoba, a że muszę u siebie całe ramię wymienić, to chyba kupię sobie takie.
arczi_88 - 2017-04-27, 15:03
Jako, że zostałem wywołany do tablicy to podzielę się zdjęciami widać, jak jest mocowana i, że to przegubowa wycieraczka, a u Ciebie pewnie listwowa(?), może stąd te różnice w wyglądzie osłonki.
ArcadioSF - 2017-04-28, 12:33
Co znaczy "wycieraczka przegubowa"?
Wydaje mi się, że różnice są tylko w kształcie i materiale mocowania.
Z tego co zauważyłem, moja wersja wycieraczki jest montowana również w Lodgy (i zapewne w wielu innych Renaultopochodnych).
arczi_88 - 2017-04-28, 14:52
ArcadioSF napisał/a: | Co znaczy "wycieraczka przegubowa"? |
No ta taka tradycyjna :) no nie ważne, w każdym razie faktycznie nie różnią się zbytnio na pierwszy rzut oka.
Przykład zamiennika:
http://allegro.pl/dacia-l...ars_rule_id=201
|
|