|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Czy jest sens zmiany Media Nav na Media Nav Evolution ?
Dominus - 2017-05-03, 11:32 Temat postu: Czy jest sens zmiany Media Nav na Media Nav Evolution ? Czytałem trochę temat związany z MN1 oraz Evolution ale nie znalazłem konkretnej informacji.
Czy jest sens wymienić na nowszą wersję nawigację?
Z tego co pamiętam Evolution ma więcej ram , więc jest szybsze.
Widzę że jest już chyba złamana i można dogrywać nowe mapki jak to ma miejsce w MN1.
Jak z działaniem TMC, działa to w ogóle?
Różna w cenie nie jest taka duża (~150zł) tylko czy jest sens / warto ?
Pozdrawiam
robson330 - 2017-05-03, 13:54
Ja kożystam z Evo i jestem zadowolony. Jest szybsza. TMC działa bardzo fajnie. Pokazuje wszystkie utrudnienia w ruchu. Wypadki, korki, remonty drogowe, wszystko jest na bierząco aktualizowane. MN nie jest produkowane od roku więc na rynku są już tylko nie dobitki, więc trudno o sprzęt w super stanie. MNe jest w ciągłej produkcji. Trafiają się nowiutkie sztuki. Wybór należy do ciebie.
Dominus - 2017-05-03, 14:00
MN1 aktualnie posiadam. I tak się zastanawiam nad sensem zakupu nowszej wersji a tą odsprzedać.
paul7 - 2017-05-03, 14:28
robson330 napisał/a: | Ja korzystam z Evo i jestem zadowolony. Jest szybsza. TMC działa bardzo fajnie. Pokazuje wszystkie utrudnienia w ruchu. Wypadki, korki, remonty drogowe, wszystko jest na bieżąco aktualizowane. MN nie jest produkowane od roku więc na rynku są już tylko nie dobitki, więc trudno o sprzęt w super stanie. MNe jest w ciągłej produkcji. Trafiają się nowiutkie sztuki. Wybór należy do ciebie. |
Pytanie tygodnia też mnie frapuje.
Mam MN1 uwolnione, dowolne mapy, video, kamerę cofania etc. TMC oczywiście brak, pomagałem sobie yanosikiem. Ostatnio widzę , że MN już nie ma rozwoju na forum. Co jeszcze ma na plus MNE ?
robson330 - 2017-05-03, 17:01
Bo już MN znika z rynku wtórnego. A w salonach zniknęły już pół roku temu.
jas_pik - 2017-05-03, 18:26 Temat postu: Re: Czy jest sens zmiany Media Nav na Media Nav Evolution ?
Dominus napisał/a: |
Czy jest sens wymienić na nowszą wersję nawigację? |
Wg mnie warto , w szczególności jak jeździmy za granicę gdzie Yanosik nie działa a inne nawigacje - lokalne nie są tak dobre.
Dominus napisał/a: | Z tego co pamiętam Evolution ma więcej ram , więc jest szybsze. |
Widać tą szybkość przy wyznaczaniu długich tras
Dominus napisał/a: | Widzę że jest już chyba złamana i można dogrywać nowe mapki jak to ma miejsce w MN1.
Jak z działaniem TMC, działa to w ogóle? |
Tak jest uwolniona , a także TMC działa. Nie wiem dlaczego Renault/Dacia wciąz nie daje licencji na Polskę w sprzedawanych nowych MNEvo
Dominus napisał/a: | Różna w cenie nie jest taka duża (~150zł) tylko czy jest sens / warto ? |
Warto - takie jest moje zdanie.
shrek - 2017-05-13, 06:09
Dominus napisał/a: | MN1 aktualnie posiadam. I tak się zastanawiam nad sensem zakupu nowszej wersji a tą odsprzedać. |
Tez sie zastanawiam.
Jas_pik w tym MNE mozna juz normalnie internet przegoladac? Tzn Czy ma odbiornik wifi czy cos takiego i noralna przegladarke?
jas_pik - 2017-05-13, 07:14
Jeszcze niestety nie udało się rozgryźć połączenia aby mieć normalny internet ( ani na MN1 ani na MNEvo)
shrek - 2017-05-13, 07:20
To czekam dalej.
paul7 - 2017-05-13, 11:22
MNE ma TMC i więcej pamięci iż MN1. Też czekam na jakiś rozwój w tym temacie. Może internet , nawet przez wifi by coś dał. Ale przede wszystkim nawigacja jest najważniejszą funkcją w samochodzie. A przy okazji , czy pokazały się jakieś mapy z 2017. Już niedługo wakacje!
arczi_88 - 2017-05-13, 13:57
paul7 napisał/a: | Ale przede wszystkim nawigacja jest najważniejszą funkcją w samochodzie. |
A ja głupi myślałem, że hamulce, kierownica albo coś w tym stylu
DrOzda - 2017-05-13, 14:19
Wsparcie dla Android Auto i CarPlay i więcej do szczęścia nie potrzeba. ...
jas_pik - 2017-05-13, 14:21
Mapy Teleatlas (TomTom) testowo się ukazały miesiąc temu ( nie wiem czy już zostały opublikowane) nazywaja się 12/2016
Cav - 2017-05-13, 14:23
paul7 napisał/a: | MNE ma TMC |
Ktoś mi opowie jak działa TMC w I-go?
Bo obecnie użytkuję I-go na komórce
(choć zastanawiam się nad zakupem firmowej nawigacji Kii i przeszczepieniem do niej softu z Media-Nav, procesor się zgadza, a firmowy soft nawigacyjny , a szczególnie mapy, jest całkowicie do bani)
i niby TMC powinien być, ale jak to uzyskać i co to daje?
Jakieś pliki konfiguracyjne trzeba podgrać?
Czy skutkiem jest inne przeliczanie tras, czy zmiana trasy w trakcie nawigowania, jeśli gdzieś na trasie pokazałby się korek/wypadek/etc?
jas_pik - 2017-05-13, 14:50
Cav napisał/a: | Czy skutkiem jest inne przeliczanie tras, czy zmiana trasy w trakcie nawigowania, jeśli gdzieś na trasie pokazałby się korek/wypadek/etc? |
Działa własnie tak jak tego oczekujesz i opisałeś .
W czasie jazdy na bieżąco informuje o aktualnym opóźnieniu ze względu na korki/wypadki/inne zdarzenia drogowe.
Możesz ustawić z automatu przy jakim czasie opóźnienia ma przeliczać trasę na inną lub robić to ręcznie. ( 1/5/10/15/30 minut)
Możesz przeglądać zdarzenia drogowe(wypadki/korki/a nawet oblodzenia/zaspy na drodze i w okolicy .
Do działania wymagany jest wbudowany odbiornik TMC oraz licencje , większość wersji iGo ma zaimplementowaną obsługę TMC
Cav - 2017-05-13, 15:50
jas_pik napisał/a: | Cav napisał/a: | Czy skutkiem jest inne przeliczanie tras, czy zmiana trasy w trakcie nawigowania, jeśli gdzieś na trasie pokazałby się korek/wypadek/etc? |
Działa własnie tak jak tego oczekujesz i opisałeś .
W czasie jazdy na bieżąco informuje o aktualnym opóźnieniu ze względu na korki/wypadki/inne zdarzenia drogowe.
Możesz ustawić z automatu przy jakim czasie opóźnienia ma przeliczać trasę na inną lub robić to ręcznie. ( 1/5/10/15/30 minut)
|
A gdzie to się ustawia?
W Menu?
Pamiętasz konkretnie miejsce?
jas_pik napisał/a: |
Możesz przeglądać zdarzenia drogowe(wypadki/korki/a nawet oblodzenia/zaspy na drodze i w okolicy .
Do działania wymagany jest wbudowany odbiornik TMC oraz licencje , większość wersji iGo ma zaimplementowaną obsługę TMC |
Wbudowany odbiornik TMC w komórce?
Nie słyszałem o czymś takim.....
jas_pik - 2017-05-13, 17:14
Cav napisał/a: |
A gdzie to się ustawia?
W Menu?
Pamiętasz konkretnie miejsce? |
Po pierwsze dana wersja iGo musi mieć ta funkcję ( wtedy ustawienie zazwyczaj sa widoczne w menu głównym - ustawienia portu TMC.
W sofcie MNE ustawianie sa w opcjach ( o ile dobrze pamiętam - nie potrzbuję tam więcej zaglądać).
Cav napisał/a: | Wbudowany odbiornik TMC w komórce?
Nie słyszałem o czymś takim..... |
Ja tez nie słyszałem odbiornikach tmc w wersji na smartfony które komunikują się przecież przez net i nie potrzebują kanału radiowego - piszę wyłącznie o wersjach na WinCe czyli - nawigacje samodzielne ( juz rzadko spotykane) lub wbudowane w samochody które maja wolne porty COM lub sa połączone z odbiornikiem radiowym - sygnał TMC jest transmitowany cyfrowo w pasmie radiowym FM - w Polsce RadioZet i RMF
shrek - 2017-05-14, 07:12
arczi_88 napisał/a: | paul7 napisał/a: | Ale przede wszystkim nawigacja jest najważniejszą funkcją w samochodzie. |
A ja głupi myślałem, że hamulce, kierownica albo coś w tym stylu |
No widac, ze koledze sie zarcik wyostrzyl
paul7 - 2017-05-14, 12:54
shrek napisał/a: | arczi_88 napisał/a: | paul7 napisał/a: | Ale przede wszystkim nawigacja jest najważniejszą funkcją w samochodzie. |
A ja głupi myślałem, że hamulce, kierownica albo coś w tym stylu |
No widac, ze koledze sie zarcik wyostrzyl |
Myślałem , że na forum czyta się ze zrozumieniem.
Każdy wie co do czego służy. Panowie jesteśmy w dziale multimedia, a nie humor.
shrek - 2017-05-14, 14:04
paul7 nie obrazaj sie. Tak tu mamy.
arczi_88 - 2017-05-14, 14:37
Jest tu taki jeden ziomek co za dziecka połknął kij, nie bądź kolego jak on ale ok koniec offtopu.
paul7 - 2017-05-14, 20:04
Zawsze można pominąć czytanie co niektórych postów. Albo ich autorów. Jeśli są zastrzeżenia do mnie to proszę to do moderatora.
|
|