DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Kredyt, leasing, ubezpieczenie - Dodatkowe ubezpieczenie szyb

ZeneC - 2008-12-08, 06:15

Tak na marginesie cen szyb - co niektórzy ubezpieczyciele oferują dodatkowe ubezpieczenie szyb. Koszt jest niewielki - w Warcie to dodatkowe 59,00 zł na rok. Z tego dodatkowego ryzyka pokrywane są straty w szybach do 2 000 PLN. Wymyślono to rozwiązanie po to, aby nie korzystać przy konieczności wymiany samej szyby z autocasco i nie tracić zniżek...
stempik - 2008-12-08, 16:51

ZeneC napisał/a:
Tak na marginesie cen szyb - co niektórzy ubezpieczyciele oferują dodatkowe ubezpieczenie szyb.

Czy to znaczy że gdy ubezpieczam autko to bez szyb?

Powiedział bym złodziejstwo ale nie powiem tego bo ktoś mnie jeszcze zaciągnie do sądu. Powiem "marketing"
A tak na marginesie, policzę
ubezpieczenie Fiata Pandy: 1300 zł.
parking: 1200 zł. (17 listopada próbowano porwać mojej żonce autko więc zaraz trafiło na parking bo mogą chłopcy wrócić)
szyby: 59 zł. (ale może by trzeba 118 zł. zapłacić bo jak wybiją wszystkie?)

Jedno wielkie szaleństwo.

laisar - 2008-12-08, 17:23

Cytat:

Nie, z szybami - ale w razie czego traktowane jest to oczywiście wtedy jako szkoda z ubezpieczenia.

ZeneC - 2008-12-09, 07:30

stempik napisał/a:
ZeneC napisał/a:
Tak na marginesie cen szyb - co niektórzy ubezpieczyciele oferują dodatkowe ubezpieczenie szyb.

Powiedział bym złodziejstwo ale nie powiem tego bo ktoś mnie jeszcze zaciągnie do sądu. Powiem "marketing"
Jedno wielkie szaleństwo.

Ja bym powiedział, stempik, że myślisz zbyt gorączkowo :-D
W dobie silnej konkurencji firmy stają się bardziej otwarte na rynek, powiedziałbym, że wzrasta ich wrażliwość i elastyczność na problemy klienta.

Dodatkowe ubezpieczenie szyb, to nie żaden przymus, tylko propozycja, Kolego. Możesz skorzystać, ale nie musisz, sam wybierasz. jakie tu złodziejstwo??

Mając autocasco masz zapewne objęte ochroną szyby (chyba, że masz jakiś directowy wynalazek typu mini). Jeśli jednak zajdzie konieczność wymiany szyby z przyczyn losowych stracisz na kolejny rok część zniżki za bezszkodowy przebieg (10-20%). Nieistotna jest przyczyna (kamień, konar drzewa, włamanie etc.), lecz fakt zdarzenia i roszczenia. Policz sobie na swoim przykładzie, czy to ci się opłaca.

Dodatkowe ubezpieczenie szyb można także wykupić do samego oc, cena ta sama - 59,00 zł w przypadku Warty). Szaleństwo? Może, ale miłe i przydatne przy naszych dziurawych drogach, gdzie byle kamień wystarczy...

ZeneC - 2008-12-10, 06:20

Kratylos napisał/a:
a kolega to chyba jako agent warty pracuje :lol:

Trafiłeś niczym kulą w płot, ale rozumiem, że to retoryczne pytanie dedykowane jest dla młodszych forumowym stażem koleżanek i kolegów.

Co by nie było, że tu się Wartę promuje, to powiem jeszcze, że pierwszym ubezpieczycielem, który zaoferował w Polsce odrębne ubezpieczenie szyb był... LINK4. :-D

wox - 2008-12-10, 16:28

ZeneC napisał/a:
Kratylos napisał/a:
a kolega to chyba jako agent warty pracuje :lol:

Trafiłeś niczym kulą w płot

To ja tu czegoś nie rozumiem. Od jakiegoś czasu (na podstawie postów) byłem przekonany, że kolega jest agentem Warty.
ZeneC napisał/a:
ale rozumiem, że to retoryczne pytanie dedykowane jest dla młodszych forumowym stażem koleżanek i kolegów.

To jednak tak?