DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Zakładanie klimy do Logana

Wujek - 2017-06-16, 22:44
Temat postu: Zakładanie klimy do Logana
Witam,
kupiłem sobie pickupa logana ;-) Bardzo nby mi się tam klima przydała, ktoś moze wie jak, gdzie i ile kosztuje taka przeróbka ?
Silnik bena 1.6 , całe życie jeździłem dużą amerykom tam klima była zawsze, a loganek mały zwinny ;D Jednak trochę ciepło w nim w lato ;-)
Plan na furę w załączniku ;-)

jas_pik - 2017-06-16, 22:57

Raczej nikt jeszcze takiego czegoś nie robił . Jedyne co mogę Ci poradzić to poszukać na szrocie kompletu i próbę samodzielnego montowania.
shrek - 2017-06-16, 23:01

Moim zdaniem nieoplacalne, chyba ze trafisz cos takiego jak Twoje, rozbite etz.(za psie pieniade) z klima i wyszarpiesz wszystko i przelozysz.
laisar - 2017-06-16, 23:16

Wszystko się da, ale nie wszystko jest tanie - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=737 oraz http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8772

No ale jest trochę części na Alle i szrotach, więc można nieco zaoszczędzić, jednak tak czy owak pozostaje duża ilość robocizny... Nawet - zwłaszcza - jeśli ktoś sam chciałby się przy tym pobawić.

Opłacalność musisz Wujek ocenić sam.

wuju - 2017-06-17, 15:24

Plan na autko super pozazdrościć
corrado - 2017-06-17, 21:18

Wujek dobra rada, chyba nie potrzebuje rad ;)
Wszystko do ogarniecia za 2k PLN, najdrozszy chyba kompresor sprezarka klimy od 300 na allegro i robocizna rozkladania i skladania wszystkiego

Cav - 2017-06-18, 08:23
Temat postu: Re: Zakładanie klimy do Logana
Wujek napisał/a:
Witam,
kupiłem sobie pickupa logana ;-) Bardzo nby mi się tam klima przydała, ktoś moze wie jak, gdzie i ile kosztuje taka przeróbka ?

Najtaniej wyjdzie sprzedać samochód i kupić drugi, już z pożądanym wyposażeniem.
Powaga - to zupełnie nieopłacalna inwestycja, zwłaszcza w samochodzie używanym może przekroczyć jego wartość początkową.

art - 2017-06-18, 21:21

Nie wiem jak w Loganie, ale gdy miałem poprzedni samochód (audi) i chciałem dołożyć klimę, przeszukałem forum danej marki i modelu i okazalo się że koszt zakupu osrzpętu nie był zbyt duży (coś ok 1500 a 2000 PLN) ale nie miał kto tego zrobić. Ludź z forum (mechanik) robił to dla kumpla i jeśli miałby to robić dla kogoś, za robotę policzyłby ok 3-4 tysiące o ile w ogóle po raz drugi podjąłby się takiego zadania.
Wujek - 2017-06-18, 21:32
Temat postu: Re: Zakładanie klimy do Logana
Cav napisał/a:
Wujek napisał/a:
Witam,

Najtaniej wyjdzie sprzedać samochód i kupić drugi, już z pożądanym wyposażeniem.
Powaga - to zupełnie nieopłacalna inwestycja, zwłaszcza w samochodzie używanym może przekroczyć jego wartość początkową.

Znajdz mi Logana Pickupa w rozsądnej cenie benzynowego najlepiej 1.6 z klimą... nie do zdobycia.
Co do cen to przecież zgnite Logany rocznikowo 2004-2005 można czasem za 2 tysie wyrwać... po co kupować wszystko na graty nie ma to sensu.
Benzyna jednak częściej w sedanach występowała, więc rozlokowanie pod maską takie same.
Raczej wydaje mi się, że taka zabawa nie będzie droższa niż wsadzanie klimy do Civica 2006 w 2010r ;-)

wuju - 2017-06-19, 07:24

Dokładanie klimy poza fabryką jest nieopłacalne. O ile graty jesteś w stanie kupić używane w dobrej cenie to z robocizną jest problem bo mało kto chce się tego podjąć a jeśli już to cena jest zaporowa
Marek1603 - 2017-06-19, 08:35

Dlatego wielokrotnie na forum pisane, że jeżeli montażu nie ogarniesz we własnym zakresie to dokładanie jest nieopłacalne.
Gasnik - 2017-06-19, 08:40

Ciepło to mało powiedziane :mrgreen:

Też marzy mi się klima w moim Pick-Upie, ale pomysł umarł jeszcze szybciej niż się narodził - za duże koszty, a samodzielnie nie posiadam takich umiejętności żeby ją zamontować, no i nie mogę sobie pozwolić na uziemienie samochodu. Może kiedyś, jak pojawi się inny pojazd, a PickUp będzie miał żółte blachy... :lol:

Wujek - 2017-06-19, 11:07

Kurde , ale to nie jest klimatronik, to tylko kompresor , parownik i okablowanie, no sory przycisk jeszcze. W Hondzie ogarnęli mi to za 1500 z częściami. Pogadam z moim mechanikiem, jak da dobrą cenę to co ... ktoś jeszcze chętny :D
Marek1603 - 2017-06-19, 11:49

Wyżej masz jednego ale musi być zrobione szybko, bo ni może odstawić auta na długo.
hwasiele - 2017-06-19, 13:18

Wrzucaj fotki projektu na bieżąco, bo jak będzie na takim poziomie, to czapki z głów.
Masz dostęp do fajnych felg? Z Logana I do II będą takie same? :?:

Wujek - 2017-06-19, 13:54

Ja nie wiem :D Nie handluje częściami ;-)
To moja 2 Dacia ;-) Pierwsza była Duster ;) Zamieniliśmy na Flexa ;-)
Teraz se do firmy zamiast Navary wziąłem Logana Pickupa ;-)

Gasnik - 2017-06-19, 13:56

Wujek napisał/a:
Teraz se do firmy zamiast Navary wziąłem Logana Pickupa ;-)

Trochę zamieniłeś siekierkę na kijek. Czemu tak?

Marek1603 - 2017-06-19, 14:13

Podejrzewam, że dużo tańsze w utrzymaniu.
Wujek - 2017-06-19, 14:58

Tak jak kolega pisze powyżej, a po 2 już raczej rzadko jeździmy takimi autami, raczej czasem jakiś transport. Po 2 nie miałem benzyny , a potrzebowałem :D
Narazie jeszcze licytuje Chevroleta Colorado z 2006r więc nie wiem jak będzie z Dacia ;-)