DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Medianav Evo czy zwykła?

Boozer - 2017-06-17, 15:44
Temat postu: Medianav Evo czy zwykła?
Witam, ostatnio aktualizowałem Medianav i na stronie dacia.naviextras musiałem wybrać wersję sprzętu, ale Evolution wygląda inaczej niż w moim Loganie... Ja mam coś takiego

A jako Evolution pokazany jest

Czy to znaczy, że mam starą wersję nie-Evolution?

jas_pik - 2017-06-17, 16:20

A jak wersja oprogramowania Ci się wyświetla w Ustawieniach ?
Wesje do softu 4.0.6 to były zwykłe MN ( czyli MN1)
Wersje softu od 5.2.7 do najnowszej obecnie 7.0.5 ( to MNEvolution)
Najnowsza wersja softu ( która zapewne pokaże się pod konec tego roku) to wersja 8.0.5 - z takimi nowymi fiuczersami jak czujniki przechyłu poprzecznego /podłużnego i obsługą kilku kamer (bird view) to prawdopodobnie będzie wersja sprzetu o nazwie kodwej MNEvo3

A są jeszcze róznice kolorystyczne pomiędzy Dacią i Renault a tu pokazałeś właśnie rózne wesje sprzetu od dwóch różnych marek.

Boozer - 2017-06-17, 17:47

Zrobiłem upgrade wczoraj i mam teraz 7.0.5, więc musiałem mieć jakąś wcześniejszą wersję. Wyszła tylko lipa, bo miałem fotoradary na mapie, a po upgradzie już nie ma :(
jas_pik - 2017-06-17, 18:01

Dlatego na siłe nie rób upgradu bo ostatnie sa robione prawdopdobnie tylko dlatego aby utrudnić proce "uwalniania".
Na razie najbardziej stabilna wersja na MNEvolution jest wersja softu 6.0.4 która bez problemu jest uwalniana .
A wtedy działa Ci i TMC i masz mozliwośc wgrywania co kilka miesięcy nowych map .
Chyba że już coś Renault/Dacia zrobiły - dziła Ci TMC - czyli informacja o korkach/wypadkach /opóźnieniach przy nawigacji ?
Ba jak dla mnie to najważniejsza rzecz w MediaNAv

Boozer - 2017-06-17, 18:20

Na razie nie wiem, czy działa, bo po zrobieniu aktualizacji pogrzebałem w ustawieniach i domyślnie było to wyłączone, więc włączyłem, ale jeszcze nigdzie nie jechałem z navi. Pewnie jutro sprawdzę, bo wybieram się do Wawy.
kiniu_tar - 2017-06-18, 06:07

Ja odebrałem Captura i mam już wersję 8.0.5. TMC działa ale chyba nie w Polsce bo jak wejdę w ikonę to pokazuje informacje/zdarzenia ale np. ze Słowacji/Czech.
jas_pik - 2017-06-18, 21:34

Oznacza to że D/R znów dały ciała nie dając licencji TMC na PL . Jak poszukasz w moich postach to je znajdziesz.
Wyręczam Dacię - czy coś z tej okazji dostanę od Dacii ?
Oczywiście pytanie retoryczne :mrgreen:

shrek - 2017-06-18, 22:29

jas_pik jak rozpoznac MN1 od MNE na aukcjach?
Przymiezam sie do takiej tylko nie wiem, ktory to model.
Dzieki guru.

jas_pik - 2017-06-18, 22:40

Sprawdzasz SW na naklejce .
Jesli zakres SW jest 1.x.x do 4.0.6 to jest to MN1
Jesli zakres SW od 5.2.7 do 7.0.5 to jest to MNEvolution
Jesli SW jest 8.0.5 lub wyżej to MNEvo 3
Uderz do Robson330 - na pewno ma coś w swoich zapasach co będzie zjadliwe cenowo oraz dobrze zaprogramowane na przyszłość ( kamera itp...)

shrek - 2017-06-18, 22:50

Zapytanie poszlo dzieki.
jas_pik jak na wakacjach?
W tym tygodniu maja byc zajebiste upaly.