DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - Ustawianie głośności zestawu głośnomówiącego MediaNav

Belzebubich - 2017-02-02, 08:40
Temat postu: Rozmowa przez zestaw głośnomówiący
Mój problem polega na tym, że po podłączeniu telefonu przez bluetooth do fabrycznego zestawu głośnomówiącego bardzo cicho słychać osobę, z którą rozmawiam. Mając głośność ustawioną na maxa nie slychać za dobrze. Mam telefon Xiaomi Redmi Note 3 Pro.

Co ciekawe ten problem nie występował przy poprzednim telefonie - Xperia E1. Miałem glośność ustawioną na połowę i wszystko było wyraźnie słychać.
Jest możliwe aby Xiaomi nie był do końca kompatybilny ?

jas_pik - 2017-02-02, 08:51

A jakie radio MN czy Dacia P&P ?
Drozu - 2017-02-02, 11:38

Ja mam Xiaomi Redmi 3S i z głośników słyszę rozmówcę idealnie... muszę wręcz robić ciszej niż grało radio, nie mam MN tylko Radio P&P
mbar - 2017-02-02, 13:21

Prawdopodobnie audio przez BT jest przyciszone, ale po stronie telefonu. W trakcie samej rozmowy spróbuj ponieść głośność telefonu (przyciskami, czy jak tam jest).
Belzebubich - 2017-02-02, 13:52

jas_pik napisał/a:
A jakie radio MN czy Dacia P&P ?

Radio mam MediaNav. Spróbuję podgłośnić telefon w trakcie rozmowy, może pomoże ;)

jas_pik - 2017-02-02, 14:36

W MN każda funkcja ma swoją osobno regulowaną głośność, ale taką zmianę przy standardowym oprogramowaniu można przeprowadzić tylko wtedy gdy dana funkcja jest aktywne a widać będzie przez różne ikonki przy pasku głośności
Osobne ustawienia są dla :
- radia
- nawigacji
- odtwarzacza muzyki
- telefonu

komalek - 2017-02-02, 18:11

Jam mam tak, że aktualizacja firmowego softu Androida z 5 na 6 spowodowała, że przestałem praktycznie słyszeć dzwoniącego a telefon to Sony Xperia M4 aqa. Tak samo, gdy zmieniłem z Samsunga na LG Leona. MN na jednym sofcie 4.0.3.
Belzebubich - 2017-02-07, 20:23

Udało mi się trochę poprawić głośność poprzez zwiększenie głośności multimediów w telefonie ale wciąż dużo brakuje do tego jak powinno być.

jas_pik napisał/a:
W MN każda funkcja ma swoją osobno regulowaną głośność, ale taką zmianę przy standardowym oprogramowaniu można przeprowadzić tylko wtedy gdy dana funkcja jest aktywne a widać będzie przez różne ikonki przy pasku głośności
Osobne ustawienia są dla :
- radia
- nawigacji
- odtwarzacza muzyki
- telefonu

Przy pasku głośności nie mam żadnych ikonek niestety. Mam uwolnioną wersję 4.0.3.

jas_pik - 2017-02-07, 21:13

Czy osobno robiłeś regulację w czasie gdy dana funkcja była aktywna.
Zrób zdjęcia bo coś Ci nie wierzę .
Zarówno w starej wersji 4.0.3 jak i aktualnej 4.0.6 są osobne ikonki.
Mowa oczywiście o wersjach fabrycznych jak i uwolnionych.

Belzebubich - 2017-02-08, 08:48

Tak, podgłaśniam zawsze podczas rozmowy klawiszami do multimediów na kierownicy - mam głośność na maxa, jak kończę rozmowę to wraca do radia i mam normalną głośność radia ustawioną na połowę skali. Na ekranie wyświetla mi się tylko pasek głośności, ikonek nie widzę. Lookne dzisiaj jeszcze raz i zrobię zdjęcie. Jednak mam wersje 4.0.6 ale jak pisałeś nie ma to znaczenia.
piku - 2017-02-08, 09:53

jas_pik napisał/a:
W MN każda funkcja ma swoją osobno regulowaną głośność,

W zwykłym starym radiu (rocznik 2012) też. Co ciekawe, fabrycznie inaczej były ustawione rozmowy telefoniczne (bodaj 25), a inaczej radio (bodaj 15). Można to było zmienić.

Belzebubich - 2017-02-08, 19:36

Fotka

Taki mam ekran podczas rozmowy. Pisząc ikonki miałeś na myśli to co wyświetla się w dolnej części ekranu ?

jas_pik - 2017-02-08, 19:59

Chodzi o to aby w trakcie rozmowy telefoniczne przycisnął przycisk pod kierownicą vol+ czy też przekręcił gałkę w celu wzmocnienia dźwięku.
Zobaczysz wtedy obok paska głośności małą ikonkę - słuchawki , inną niż w czasie zwiększania głośności radia(będzie mała ikonka radia) czy też nawigacji( mała ikonka chorągiewki)

Belzebubich - 2017-02-08, 20:03

Tą ikonkę da się kliknąć ??

Nic takiego nie zauważyłem.

jas_pik - 2017-02-08, 20:06

Nie to jest mała ikonka przy paski głośności która pokazuje że w danym momencie zwiększasz/zmniejszasz głośność danej funkcji (radia/telefonu/nawigacji/odtwarzacza)
Belzebubich - 2017-02-09, 08:50

Zrobiłem fotki podczas używania radia oraz multimediów. Podczas regulacji głosu nie pokazują się żadne ikonki. Nie ma co prawda zdjęcia podczas używania BT ale wygląda to dokładnie tak samo:

Radio
Media

jas_pik - 2017-02-09, 11:25

Właśnie o tych ikonkach mowa.
Ale nie zrobiłeś zdjęcia w trakcie aktywnej rozmowy telefonicznej oraz aktywnego działania nawigacji ( w chwili gdy lektor nawigacji coś mówi, bo gdy nie ma komunikatu nawigacyjnego będzie zwykła regulacja głośności radia/media)

Belzebubich - 2017-02-09, 11:43

Pisząc ikonka masz na myśli ten głośnik w lewej strony paska głośności ? Ja tu nie widzę różnych ikonek, podczas rozmowy przez BT wygląd jest taki sam, tylko nie zrobiłem fotki ;)
spoogie - 2017-02-09, 11:51

Mam ten sam telefon (MIUI 8 - andek 6) i MNV1 - wszystko słychać normalnie, moim zdaniem podczas rozmowy musisz pogłośnić VOL np joyem koło kierownicy i powinno być ok.
Belzebubich - 2017-02-09, 11:57

spoogie napisał/a:
Mam ten sam telefon (MIUI 8 - andek 6) i MNV1 - wszystko słychać normalnie, moim zdaniem podczas rozmowy musisz pogłośnić VOL np joyem koło kierownicy i powinno być ok.

Robiłem tak i mam na maxa głośność i podczas jazdy nic prawie nie słychać.

jas_pik - 2017-02-09, 12:01

Może to problem tej wersji oprogramowania 4.0.3 ( jest bardzo stara ma już 3 lata) .
Wgraj najnowszą 4.0.6 którą udostępniłem już pół roku temu.
Wtedy na pewno będziesz miał prawidłowe ikonki.

Belzebubich - 2017-02-09, 12:02

jas_pik napisał/a:
Może to problem tej wersji oprogramowania 4.0.3 ( jest bardzo stara ma już 3 lata) .
Wgraj najnowszą 4.0.6 którą udostępniłem już pół roku temu.
Wtedy na pewno będziesz miał prawidłowe ikonki.

Mam właśnie tą wersję 4.0.6, wcześniej się pomyliłem, że mam 4.0.3 ;)

Możesz mi wysłać zdjęcie jak te ikonki powinny wyglądać ?

jas_pik - 2017-02-09, 12:50

Znajdź różnicę :mrgreen:

Belzebubich - 2017-02-09, 12:59

No właśnie, u mnie zawsze jest ta sama ikonka - dziwne.

Poza tym jak pisałem w pierwszym poście, problem pojawił się przy Xiaomi, przy podłączonym Xperia E1 wszystko jest okej z głośnością. Nie wiem z czego to wynika :P

Tak trochę poza tematem, jak ustawić taki kolor trasy oraz strzałek w nawigacji ?

jas_pik - 2017-02-09, 13:01

Wgraj jeszcze raz oprogramowanie - to jest Windows , wszystko się może dziać w systemie małomiętkiego
Jeśli wgrałeś MediaPik 3.0.5 ( przy uwolnieniu 4.0.6) to wszystko masz konfigurowalne. Nie pamiętam bo nie mam teraz żadnego MN1

Belzebubich - 2017-02-09, 20:44

jeszcze raz wgrałem oprogramowanie i faktycznie pojawiły się te ikonki ale nijak ma się to do poprawy głośności. Podczas rozmowy muszę zrobić na maxa wtedy podczas jazdy po mieście można normalnie rozmawiać, natomiast przy prędkości 90-100km/h słuchać słabo. Przy Xperia E1 nie miałem tego problemu. Coś chyba musi na rzeczy z Xiaomi :P
jas_pik - 2017-02-09, 20:49

Belzebubich napisał/a:
Coś chyba musi na rzeczy z Xiaomi :P

No to znalazłeś winnego i masz już poprawiony system w MN

spoogie - 2017-02-10, 09:00

A propos xiaomi - na starej wersji MIUI nie parował mi się z blututem ( :mrgreen: :mrgreen: ) więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że koledze ten element nawala ;)
Belzebubich - 2017-02-15, 19:17

spoogie napisał/a:
A propos xiaomi - na starej wersji MIUI nie parował mi się z blututem ( :mrgreen: :mrgreen: ) więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że koledze ten element nawala ;)

Też to miałem ale po aktualizacji jest już okej z parowaniem ;)

Maximus - 2017-02-15, 19:35

Mam ten sam telefon tyle ze mam radio a nie media nav i zero problemu. Telefon jak ktoś tu pisał chyba wcześniej przy połączeniu z radiem pojawia się( przy włączeniu dużego przycisku telefonu do góry ) ustawienie głośności bluetooth (standardowo jest tylko głośność rozmów, budzika i aplikacji) - dobrze bym sprawdził czy tam nie jest wyciszony.
eio - 2022-08-18, 13:36
Temat postu: awaria systemu głośnomówiącego
Jeśli nie trafiłem w temat, to proszę przenieść mój post.

Ogólny opis
Awaria polega na tym, że nie słychać osoby w głośnikach, do ktorej zadzwoniłem.

Informacje podstawowe
zwykłe radio z usb mp3 bez mn. Radio jest z systemem głośnomówiącym. Od dnia zakupu do dzisiaj nie było żadnego problemu. Radio szybko łączyło się z każdym tel. poprzez bt. Kazdy rozmówca był bardzo dobrze słyszalny. Moglem go ściszac i podgłaśniać. Ja też byłem słyszalny. Audio dziala bez zarzutu. Zwykle słucham mp3 z usb.

Szczegółowy opis
Dawno nie uzywałem systemu głośnomówiacego. Dzisiaj pojawiła się potrzeba. Byl upał. Miałem włączoną klimę i słuchałem muzy z usb. Po wybraniu numeru tel., rozmowca odbierał. Przez chwilę słyszałem go bardzo dobrze, jak zawsze bylo przedtem. Po chwili znikał jego glos, jakby się rozłączył. Powtórne zadzwonienie i ten sam efekt. Ale jakby z oddali ledwo uslyszałem przytłumione krzyki rozmówcy. Po rozłączeniu tel. uruchamiało się audio i muza z usb płynęła przez głośniki bardzo dobrze słyszalna.

Co mogę z tym zrobić?

Kauris - 2022-08-18, 16:04

Od gorąca wykrzaczał się mikrofon w telefonie rozmówcy? Testowałeś z innym numerem?
edit
Ewentualnie (gdzie miałeś swój telefon?) coś ci smyrało po ekranie telefonu i wyłączało w czasie rozmowy zestaw głośnomówiący, efektem czego słyszałeś potem rozmowę bezpośrednio z głośnika telefonu (z kieszeni).

;)

eio - 2022-08-18, 19:47

Z telefonem rozmówcy wszystko jest w porządku. Rozmawiałem wieczorem. Ale podałeś chyba dobry trop z tel. w kieszonce. W tej chwili nie jestem pewien czy tel. byl wtedy w kieszeni czy w plecaku wciśnietym za siedzeniem. Jednak dzisiaj na tel. zobaczyłem rząd różnych cyfr i znaków w apce tel. Może rzeczywiscie tel. w kieszeni probował sobie podzwonić. Sprawdzę następnym razem. Dzieki za podpowiedź.
eio - 2022-08-24, 19:40

Po sprawdzeniu stwierdzam że system głośnomówiacy w aucie dziala bez zarzutu. Slysze rozmowce bez zakłóceń. Podpowiedź @Kauris była celnym strzałem. Dzięki. Poprzednio musiałem trzymac tel. w kieszeni nogawki. Wtedy pojawił sie problem.